Προχωρεί η κατασκευή της γέφυρας του Νέδοντα


 

«Πτυχίο από Τμήμα που θα κλείσει θα είναι υποβαθμισμένο στην αγορά εργασίας»

 

Της Μαρίας Νίκα

 

Και πάλι βγήκαν χθες στην κεντρική πλατεία με τη μικροφωνική εγκατάσταση οι φοιτητές του Τμήματος Λογοθεραπείας. Η τελευταία απόφαση να παραμείνει, τελικά, το Τμήμα στην Καλαμάτα μέχρι να πάρουν πτυχίο τα παιδιά που ήδη φοιτούν και στη συνέχεια να κλείσει (θα απορροφηθεί από το Τμήμα της Πάτρας) δεν τους ικανοποιεί. Θεωρούν ότι το πτυχίο ενός τμήματος που οδεύει προς κλείσιμο θα είναι υποβαθμισμένο στην αγορά εργασίας σε σχέση με τα πτυχία αποφοίτων των άλλων αντίστοιχων τμημάτων.

«Το απόγευμα της Τρίτης ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Παιδείας με δελτίο Τύπου ότι το Τμήμα μας μπαίνει τελικά σε μεταβατικότητα μέχρι το 2018, που σημαίνει ότι σταματά να δέχεται νεοεισαχθέντες και ότι θα μείνουμε μόνο όσοι έχουμε μπει για να τελειώσουμε και να πάρουμε πτυχίο. Αυτό εμάς δε μας καλύπτει, γιατί από την αρχή ζητούσαμε μια Λογοθεραπεία ισχυρή στην Καλαμάτα, για ένα επάγγελμα το οποίο έχει απίστευτα μεγάλη ζήτηση» μας είπε χθες η φοιτήτρια Σταυριάννα Μάντη, εκπροσωπώντας τους συμφοιτητές της, με τους οποίους βρισκόταν σε διαμαρτυρία στο σιντριβάνι της πλατείας.

«Το να πάρουμε πτυχίο από ένα τμήμα που θα έχει κλείσει δεν είναι κάτι θετικό. Εξάλλου, στην αγορά εργασίας δεν έχουμε προλάβει ως Τμήμα να δείξουμε το καλό όνομα. Μόνο εμείς και οι συγγενείς μας γνωρίζουμε το πόσο υποδειγματική δουλειά γίνεται εδώ» πρόσθεσε η Σταυριάννα και συνέχισε: «Επίσης, ακούμε για τη βάση του 10. Τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ είναι χαμηλότερων μορίων. Η Λογοθεραπεία είναι το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα αυτή τη στιγμή στην Καλαμάτα. Με τη βάση του 10, σημαίνει ότι σε μερικά χρόνια μπορεί τα υπόλοιπα τμήματα να μην έχουν φοιτητές, να μην καλύπτονται οι θέσεις. Αυτό αυτομάτως οδηγεί στο ότι σε 5 ή 6 χρόνια το ΤΕΙ θα κλείσει τελείως λόγω μικρής ζήτησης. Άρα εμείς, έχοντας τελειώσει μέχρι το 2018 και έχοντας ένα πτυχίο από το ΤΕΙ Καλαμάτας, δε θα έχουμε απλώς πτυχίο ενός τμήματος που θα έχει κλείσει, αλλά πτυχίο ενός ΤΕΙ που θα έχει κλείσει. Δηλαδή, σβηνόμαστε από τον εργασιακό χάρτη, γιατί ο εργοδότης λογικά θα προτιμήσει κάποιον από τα Γιάννενα ή την Πάτρα, όπου τα τμήματα θα λειτουργούν. Άρα, το ΤΕΙ μας υποβαθμίζεται, το πτυχίο μας υποβαθμίζεται, γι’ αυτό κι εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε. Θέλουμε να μείνει η Λογοθεραπεία εδώ, όχι απλά για να τελειώσουμε εμείς, αλλά να μείνει μόνιμα και να παίρνει και καινούργιους σπουδαστές».

 

Δημήτρης Πετρόπουλος, προϊστάμενος Τμήματος

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του Τμήματος Λογοθεραπείας, Δημήτρης Πετρόπουλος, σημείωσε χθες στο «Θ»: «Σε πρώτη φάση η εξέλιξη μας ικανοποιεί, γιατί τουλάχιστον θα αντιμετωπιστούν με σεβασμό αυτοί οι σπουδαστές. Όμως, γενικότερα θα θέλαμε, και θα το διεκδικήσουμε στη συνέχεια, το Τμήμα να ενισχυθεί και να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό για να παραμείνει μόνιμα στην Καλαμάτα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό και έχουμε επιχειρήματα ως Τμήμα για να το διεκδικήσουμε. Όσο γι’ αυτό που έγινε, να υπάρξει μεταβατικότητα, είναι επιτυχία αποκλειστικά των σπουδαστών και κανενός άλλου. Οι σπουδαστές ήταν αυτοί που το πέτυχαν με τους αγώνες που έκαναν, αλλά και με την καθημερινή και συνεπή παρουσία τους στα μαθήματα όλα αυτά τα χρόνια».

Για το πώς θα λειτουργήσει κατά τη μεταβατική περίοδο το Τμήμα, ο κ. Πετρόπουλος παρατήρησε: «Το γεγονός ότι μπαίνει σε μεταβατικό στάδιο, δε σημαίνει εκπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία σε σχέση με ό,τι γινόταν μέχρι τώρα. Μέχρι το 2018 έχουμε κάποια χρόνια για να δείξουμε ακόμη καλύτερα το έργο μας. Ελπίζουμε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση».