Σχέδιο δράσης «αναζητείται», stop…


 

 

Τέσσερις νέες αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που ρυθμίζουν οφειλές δανειοληπτών για την επόμενη τετραετία, καθαρογράφτηκαν από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.

Μάλιστα, σε μία από τις περιπτώσεις ορίζονται μηδενικές δόσεις, καθώς το εισόδημα ζευγαριού είναι μηδενικό, «χωρίς δική τους υπαιτιότητα» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

 

Σημαντική μείωση

Η πρώτη θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου αφορά ζευγάρι που είχε καταθέσει κοινή αίτηση για ρύθμιση. Πρόκειται για έναν 40χρονο και μια 37χρονη που έχουν ένα ανήλικο παιδί. Ο άντρας εργάζεται ως αυτοκινητιστής με μέσο μηναίο εισόδημα 800 ευρώ. Η γυναίκα εργάζεται 4ωρο σε ιδιωτική εταιρεία, με μηνιαίο εισόδημα 481,90 ευρώ. Η δε μηνιαία δαπάνη διαβίωσης της οικογένειας ορίσθηκε στα 800 ευρώ.

Το εισόδημά τους, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και προς το παρόν δεν αναμένεται βελτίωσή του, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Ειδικότερα, το 2007 το μηνιαίο εισόδημά τους ήταν 2.500 ευρώ και μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις  υποχρεώσεις τους.

Λόγω δύο στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει από κοινού, οφείλουν συνολικά 161.210,17 ευρώ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι από το 2012 έχουν περιέλθει σε διαρκή αδυναμία πληρωμής χωρίς δόλο. Έτσι ρυθμίζει επί μια 4ετία να καταβάλουν στις τράπεζες ο άντρας 250 ευρώ και η γυναίκα 150 ευρώ, εξαιρώντας από την εκποίηση το διαμέρισμα που διαμένουν. Με το τέλος της 4ετίας συνολικά ο άντρας θα έχει καταβάλει στις τράπεζες 11.552,64 και η γυναίκα 6.931,12 ευρώ.

Μετά την 4ετία, το δικαστήριο όρισε ότι για 240 μήνες θα καταβάλλει καθένας από τους δύο στις τράπεζες 212,5 ευρώ.

 

Ελάχιστη καταβολή

Στη δεύτερη περίπτωση η αίτηση είχε κατατεθεί από 37χρονο έγγαμο με δύο ανήλικα παιδιά, ο οποίος εργάζεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, με μηναίο μισθό 583,63 ευρώ. Η 36χρονη σύζυγός του είναι άνεργη και δε λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Η γυναίκα με τα δύο παιδιά μένουν σε συγγενικό σπίτι στη Μεσσηνία και ο σύζυγος σε συγγενικό σπίτι στην Αθήνα, λόγω της εργασίας του. Οι ανάγκες διαβίωσής της οικογένειας υπολογίσθηκαν στα 1.300 ευρώ, ενώ οικονομικά συμβάλλουν και οι οικογένειές τους.

Η συνολική οφειλή σε τράπεζες είναι 18.951,71 ευρώ και το δικαστήριο αποφάσισε να ρυθμίσει επί μια 4ετία μηνιαία δόση 50 ευρώ. Συνολικά στο τέλος της 4ετίας θα έχουν καταβληθεί 2.364,72 ευρώ.

Το μόνο τους περιουσιακό στοιχείο είναι το 37,5% από αγροτεμάχιο 1 στρέμματος, και το δικαστήριο έκρινε ότι δεν παρουσιάζει αγοραστικό ενδιαφέρον. Τέλος, το δικαστήριο αποφάσισε ότι μετά από 5 μήνες θα εξετασθεί και πάλι η υπόθεσή τους, καθώς μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην οικονομική τους κατάσταση, π.χ. να βρει εργασία η σύζυγος.

Στην επόμενη περίπτωση η αίτηση κατατέθηκε από έναν 51χρονο διαζευγμένο με ενήλικο παιδί. Διατηρεί ατομική επιχείρηση από το 2002, για την οποία μισθώνει χώρο. Διατηρεί επαγγελματικό αυτοκίνητο, ενώ από τον Αύγουστο του 2011 απέλυσε τον έναν εργαζόμενο που είχε λόγω της οικονομικής κρίσης. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα είναι 780 ευρώ, ενώ κατοικεί σε σπίτι με ενοίκιο και φροντίζει την υπερήλικη μητέρα του. Τα έξοδα διαβίωσης υπολογίσθηκαν σε 700 ευρώ. Οι οφειλές του σε τράπεζες είναι 11.243,01 ευρώ. Το Δικαστήριο αποφάσισε τη ρύθμιση επί μια 4ετια, με καταβολή κάθε μήνα 80 ευρώ. Συνολικά, μετά την 4ετία θα έχει καταβάλει στις τράπεζες 3.840 ευρώ.

 

Μηδενικές καταβολές

Η τέταρτη και τελευταία απόφαση που έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής αφορά έναν 44χρονο με δύο ανήλικα παιδιά. Για 20 χρόνια και μέχρι το Δεκέμβριο του 2008 εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία. Έκτοτε εργαζόταν στην ίδια εταιρία περιστασιακά και με 4/ 6μηνες συμβάσεις. Η τελευταία του σύμβαση έληξε το Σεπτέμβριο του 2011 και από τότε είναι άνεργος, ενώ έχει σταματήσει και η χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

Η 37χρονη σύζυγός του είναι, επίσης, άνεργη από τον  Ιανουάριο του 2009. Μένουν σε σπίτι της συζύγου του και οι δαπάνες διαβίωσής τους ανέρχονται στα 1.000 ευρώ. Σήμερα έχουν μηδενικό εισόδημα. Οι οφειλές τους στην τράπεζα είναι 32.246,95. Μέχρι το 2008 ο 44χρονος είχε σταθερή εργασία και μπορούσε να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, τώρα όμως έχει έρθει σε αδυναμία, χωρίς δική του υπαιτιότητα, όπως αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου.

Γι’ αυτό το λόγο ορίσθηκαν μηδενικές καταβολές στις τράπεζες, ενώ η υπόθεση θα εξετασθεί και πάλι το Νοέμβριο του 2013.

Της Βίκυς Βετουλάκη