«Το Ακρογιάλι μετατράπηκε σε βραχογιάλι» – Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι


 

Της Μαρίας Νίκα

 

Εκστρατεία ενημέρωσης για την επίθεση που δέχεται ο κλάδος τους και η εκπαίδευση, στο πλαίσιο οικονομικών μέτρων και μνημονίων, ξεκινά η Διοίκηση της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, όπως ανέφεραν χθες ο πρόεδρος Βασίλης Γεωργιόπουλος και ο γραμματέας Σωτήρης Ξανθάκης.

«Η χρηματοδότηση των σχολείων είναι τόσο μικρή, που λείπουν και τα πιο βασικά. Παρουσιάζονται ελλείψεις σε αναλώσιμα, πετρέλαιο, εποπτικά μέσα, καθώς και εκπαιδευτικό προσωπικό. Σήμερα που μιλάμε, γύρω στις 30.000 ώρες χάνονται εβδομαδιαίως λόγω έλλειψης περίπου 1.700 εκπαιδευτικών. Και για όλα αυτά φταίνε… οι κακοί εκπαιδευτικοί που δουλεύουν λίγο και κάθονται πολύ» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Πρόσθεσε ότι τα παραπάνω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επικαλούμενος επίσημες έρευνες, που δείχνουν ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δουλεύουν όσο και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν τις ίδιες ακριβώς διακοπές, αλλά παρ’ όλα αυτά πληρώνονται με το ένα τρίτο του μισθού του μέσου όρου της Ε.Ε.

«Για να αντιμετωπίσουν υποτίθεται τους κακούς εκπαιδευτικούς, προωθούν διάφορα μέτρα. Πρώτα, το Πειθαρχικό Δίκαιο. Εμείς δε λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις σε επίορκους εκπαιδευτικούς. Και βέβαια ο νόμος υπήρχε και δεν εφαρμοζόταν. Θα πρέπει να εφαρμοστεί. Όμως, δεν μπορεί να καταργηθεί το τεκμήριο της αθωότητας, διότι με το νομοσχέδιο που έχει περάσει αυτό γίνεται».

Όσον αφορά στη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, «κατά το 12%, αναφέρεται καθαρά ότι θα υπάρξουν 10.000 λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών και αυτός ο αριθμός θα καλυφθεί από αύξηση ωραρίου ή συγχώνευση σχολείων. Είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας για εμάς, διότι οικογένειες θα ξεκληριστούν, θα πρέπει να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους, ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους, γιατί αν αρνηθούν θα απολυθούν».

Στην αξιολόγηση αναφέρθηκε ο γραμματέας της Α΄ ΕΛΜΕ, Σωτήρης Ξανθάκης, σημειώνοντας: «Δεν είμαστε αρνητικοί στη βελτίωση του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου. Είμαστε, όμως, αρνητικοί στην επικείμενη αξιολόγηση, γιατί έχει παράλογο, τιμωρητικό και υποκειμενικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά η αξιολόγηση δε γίνεται για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών, αλλά για τη μη προαγωγή τους και τη μισθολογική τους καθήλωση. Σκεφθείτε ότι ο μισθός ενός νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού αυτή τη στιγμή είναι 660 ευρώ και ενός εκπαιδευτικού με 15 χρόνια υπηρεσίας 850 ευρώ. Ως συνδικαλιστικό κίνημα, με αίσθημα συλλογικής ευθύνης, με τεκμηριωμένο λόγο και προτάσεις, θα δώσουμε τον αγώνα για την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος στο σύνολό του και την προβολή των θέσεων του κλάδου μας».

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας έχουν συντάξει ενημερωτική επιστολή, η οποία θα μοιραστεί στους μαθητές για να δοθεί στους γονείς τους.