21-3-2013


 

Να μπει τέλος στην αυξημένη παραβατικότητα σε Άρι, Μικρομάνη, Πλατύ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ζητούν οι κάτοικοι

 

Στα χέρια της Αστυνομίας ο τσιγγάνος «καουμπόι» της Καθαράς Δευτέρας

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

ΛΕΖ… Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση στο Δημαρχείο Καλαμάτας για την παραβατικότητα

 

Την έξαρση της παραβατικότητας εκ μέρους ορισμένων αθιγγάνων, που έφτασε μέχρι και σε πυροβολισμούς μέσα στον Άρι με πολεμικά τυφέκια ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, κατήγγειλε σε δηλώσεις του χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, παρουσία των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Άριος, Γεωργίου Μπρούμα και Μικρομάνης, Χαράλαμπου Κουτσουρόπουλου.

Ο δήμαρχος ζήτησε αστυνομική παρέμβαση με σχέδιο και δράσεις σε βάθος χρόνου, ενώ σημείωσε ότι νυχτερινές περιπολίες θα κάνουν στην περιοχή οχήματα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων – θύματα οι ίδιοι της παραβατικότητας εκ μέρους ορισμένων αθιγγάνων – περιέγραψαν την πραγματικότητα, η οποία συνίσταται πλέον σε διαρρήξεις οικιών, οι οποίες και λεηλατούνται, πέραν της αρπαγής ζώων και καρπών από στάβλους, κτήματα και αποθήκες, όπως και μεταλλικών αντικειμένων. Σε αυτές τις παράνομες πράξεις προστέθηκαν οι πυροβολισμοί με καλάσνικοφ.

Ειδικότερα, ο κ. Κουτσουρόπουλος υποστήριξε ότι έχει χαθεί στην περιοχή του κάθε έννοια νομιμότητας, από τη δράση μιας μερίδας τσιγγάνων και όχι μόνο. «Έχουν φτάσει στο σημείο», τόνισε χαρακτηριστικά, «να παρακολουθούν πότε οι πολίτες πάνε στην εκκλησία, για να μπαίνουν στα σπίτια μας και να μας κατακλέβουν. Εάν η Πολιτεία δεν πάρει άμεσα μέτρα, θα πάρουμε εμείς το νόμο στα χέρια μας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπρούμας σημείωσε: «Είδηση πλέον για την περιοχή μας αποτελεί όταν υπάρξει μια ημέρα που δε θα σημειωθεί κάποια διάρρηξη. Το κακό έχει παραγίνει και πρέπει να υπερασπιστούμε τις περιουσίες μας. Επιπλέον, την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι κάτοικοι στο Πλατύ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν να κυριαρχούν ο φόβος και η ανασφάλεια πέντε βήματα από την Καλαμάτα» και επισήμανε πως είναι υποχρέωση του κράτους να παράσχει την αναγκαία αστυνόμευση για πρόληψη και αποτροπή τέτοιων φαινομένων, αλλά και για να μην προκύψουν αυτοδικίες.

Τέλος, υπογράμμισε πως οι καταγγελίες δε στρέφονται κατά του συνόλου των αθιγγάνων, αλλά εναντίον όσων έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Σε επιστολή του, δε, προς τον επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η αύξηση της παραβατικότητας των Ρομά (κλοπές, λεηλασίες, καταστροφές, καταπατήσεις κλπ.), σε συνδυασμό με την επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύουν (συγκρούσεις, πυροβολισμοί κλπ.), έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και ανασφάλειας στους κατοίκους των χωριών των πρώην Δήμων Αρφαρών, Θουρίας, Άριος, του Δήμου Καλαμάτας.

Ο Δήμος μας γίνεται καθημερινά δέκτης έντονων παραπόνων αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι, πέραν του κλίματος ανασφάλειας που υπάρχει, αισθάνονται “φυλακισμένοι” εντός των κατοικιών τους, τις περιουσίες τους έρμαιο των Ρομά και την πολιτεία απούσα.

Ασφαλώς γνωρίζουμε τα προβλήματα αλλά και τις προσπάθειες της Αστυνομίας, όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης και καταστολής, διαφορετικά οδηγούμαστε σε αυτοδικίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, συνελήφθη προχθές το απόγευμα, στον Άρι, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφερείας Καλαμάτας, ένας (1) 41χρονος Ρομά. Όπως προέκυψε, την Καθαρά Δευτέρα το απόγευμα πυροβόλησε άσκοπα στον αέρα με κυνηγετική καραμπίνα, η οποία κατασχέθηκε.