44% αυξήθηκαν τα εμφράγματα στη Μεσσηνία λόγω κρίσης


 

ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 49ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ

 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Με την ακρόαση των τηλεφωνικών συνομιλιών όσων το κατηγορητήριο σχετίζει με τη διπλή δολοφονία το Νοέμβριο του 2011 του 35χρονου Αλβανού Φελίμ Μεσάι και του 2,5 ετών γιου του Κέρι αναμένεται να συνεχισθεί η επόμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, στις 4 Απριλίου.

Ωστόσο, άλλη μια σημαντική δίκη, με κατηγορούμενο τον 49χρονο κατηγορούμενο ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, αναμένεται να γίνει την Τρίτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο 49χρονος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατοχής ναρκωτικών ουσιών, όπλων και πυρομαχικών και έχει καταδικασθεί ήδη σε 7 χρόνια κάθειρξης για τα ναρκωτικά, σε 20 μήνες για την κατοχή όπλων και πυρομαχικών, καθώς και με χρηματική ποινή 23.500 ευρώ.

 

Σε άλλη υπόθεση

Ο 49χρονος είχε συλληφθεί στις 15 Οκτωβρίου του 2008 σε επιχείρηση που είχε γίνει στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, μαζί με τη σύντροφό του, η οποία όμως έχει αθωωθεί.

Όπως είχαν καταθέσει στο πρωτόδικο Δικαστήριο αστυνομικοί, τότε υπήρχαν πληροφορίες στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών ότι ο 49χρονος μετά από αποφυλάκισή του έχει αρχίσει να διακινεί μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Γνωρίζοντας ότι πάντα οπλοφορεί, αποφάσισαν με πρόφαση την παραλαβή κάποιου εγγράφου να τον καλέσουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Για το λόγο αυτό είχαν κληθεί αστυνομικές δυνάμεις και από όμορους νομούς. Ο 49χρονος πήγε στην Αστυνομική Διεύθυνση με το αυτοκίνητό του, στο οποίο επέβαινε και η σύντροφός του, αλλά ανέβηκε μόνος του στην υπηρεσία που τον είχαν καλέσει. Εκεί τον συνέλαβαν και σε έρευνα που έκαναν στο αυτοκίνητό του βρήκαν σε ένα τσαντάκι μέσης ένα πιστόλι 9mm, με ένα φυσίγγι στη θαλάμη και 7 στη γεμιστήρα.

Σε έρευνες, σε δύο σπίτια του, βρήκαν: 354,9 γραμμάρια ηρωίνης συσκευασμένη σε πέντε ανισοβαρείς συσκευασίες, 42,3 γραμμ. κοκαΐνης σε τρεις συσκευασίες, 30 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης σε τρεις συσκευασίες, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 23 φυσίγγια των 9 mm, 2 φυσίγγια 0,45’’, 1  κυνηγετική καραμπίνα, 1 μονόκαννο κυνηγετικό όπλο αγνώστου διαμετρήματος και 4.000 ευρώ στο ένα σπίτι. Στο άλλο: 1 φυσίγγιο των 9 mm, 1 αλεξίσφαιρο γιλέκο, μικροποσότητες ναρκωτικών και 150 δισκία μεθαδόνης.

Ο 49χρονος στην απολογία του είχε τονίσει πως είναι εδώ και πολλά χρόνια πολυτοξικομανής και καθημερινά χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, γι’ αυτό όσα βρέθηκαν ήταν για δική του χρήση. Επίσης, πως δεν έχει πουλήσει ποτέ ναρκωτικά, αφού έχει αρρωστήσει από αυτά.

 

Παραλειπόμενα

Φυσικά, όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διπλή δολοφονία, με αρκετό κόσμο να επιθυμεί να την παρακολουθήσει, κάτι που δεν είναι εφικτό, λόγω της χωρητικότητας της αίθουσας, αλλά και των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που έχουν ζητηθεί από το Δικαστήριο.

Καθημερινά, νωρίς το πρωί, πριν από την άφιξη των κρατουμένων στο Δικαστικό Μέγαρο, γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος του κτηρίου, παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει 24ωρη φύλαξή του.

Κανείς δεν μπαίνει στο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου χωρίς να γίνει έλεγχος από τους αστυνομικούς, τόσο σε τσάντες όσο και σωματικός.

Μεγάλη είναι και η αστυνομική δύναμη που βρίσκεται εντός της αίθουσας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Η εμφάνιση και ο εξοπλισμός, μάλιστα, των αστυνομικών της ΟΠΚΕ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου θυμίζει έντονα τους άντρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).

Την Παρασκευή το μεσημέρι άρχισε η ακρόαση μόνο των επίμαχων συνομιλιών που έχουν απομαγνητοφωνηθεί από την Αστυνομία. Ωστόσο, συνολικά από την ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας στην Αθήνα έχουν καταγραφεί χιλιάδες συνομιλίες, που αντιστοιχούν σε 300 ώρες!

Ενδεικτικό είναι, όπως έχει αναφέρει και συνήγορος υπεράσπισης, πως για έναν και μόνο κατηγορούμενο έχουν καταγραφεί 1.991 συνομιλίες και έχει γίνει απομαγνητοφώνηση σε 51, καθώς κρίθηκε από την Αστυνομία πως οι υπόλοιπες είναι αδιάφορες και δεν εμπεριέχουν ποινικό ενδιαφέρον.

Η διαδικασία που ακολουθείται από το Δικαστήριο είναι εκτενής, καθώς συνεχώς τονίζεται από την Έδρα ότι με την ολοκλήρωση αυτής της δίκης κανείς δε θα φύγει από την αίθουσα με το παράπονο πως δεν ακούσθηκε η άποψη και η θέση του.

Μάλιστα, αρκετές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι και οι παρεμβάσεις των κατηγορουμένων, διευκρινίζοντας θέματα και παρουσιάζοντας τις θέσεις τους σε ζητήματα που εκείνη τη στιγμή συζητούνται.

Η ακρόαση των τηλεφωνικών συνομιλιών αναμένεται να απασχολήσει αρκετές ακόμα συνεδριάσεις, ενώ ακολούθως το δικαστήριο θα αποφασίσει για αίτημα συνηγόρων υπεράσπισης, αν θα γίνει πραγματογνωμοσύνη μεταξύ ηχητικών συνομιλιών και απομαγνητοφωνημένων. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η εκδίκαση θα συνεχισθεί με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, πριν φτάσουμε στην κορυφαία στιγμή κάθε δίκης, την απολογία των κατηγορουμένων.