H Aegean ξεκινά απευθείας δρομολόγια Καλαμάτα – Τελ Αβίβ


 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

Σε εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης αναμένεται να προχωρήσει σύντομα ο Δήμος Μεσσήνης, μετά τη στελέχωση με προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και την έγκριση κωδικοποίησης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του κανονισμού λειτουργίας ελεγχόμενης στάθμευσης, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως είναι γνωστό, η ελεγχόμενη στάθμευση θα ισχύει μόνο για την πόλη της Μεσσήνης.

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι από την εφαρμογή του Πιλοτικού Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης είναι: ο περιορισμός της ζήτησης για μακράς διάρκειας στάθμευση στην κεντρική πλατεία αλλά και στις γειτνιάζουσες οδούς από τους επισκέπτες, η αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης στάθμευσης, η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και η αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, η εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων για στάθμευση, καθώς και η ανταποδοτική αξιοποίηση των εσόδων του συστήματος για τη χρηματοδότηση έργων που θα βελτιώνουν το σύστημα.

Το σχέδιο ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί σε δύο στάδια. Το πρώτο θα διαρκέσει ένα μήνα και θα έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών, σχετικά με το σύστημα, τη χρησιμοποίηση της κάρτας κ.λπ., ενώ το δεύτερο θα εφαρμοστεί με βάση την εμπειρία του πρώτου σταδίου εφαρμογής. Θα τοποθετηθούν, δε,  ενημερωτικές πινακίδες στα σημεία πώλησης των καρτών.

Τα έσοδα από τα τέλη και τα πρόστιμα θα διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του συστήματος, την προμήθεια εξοπλισμού, τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και τη συντήρηση οδικού δικτύου και σήμανση.

 

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι και από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ. Το Σάββατο θα ισχύει από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, ενώ τις Κυριακές και τις αργίες η στάθμευση θα είναι δωρεάν.   

Η ελεγχόμενη στάθμευση, που θα εφαρμοστεί στην περιοχή του κέντρου της Μεσσήνης, θα διαθέτει 233 θέσεις επισκεπτών, 40 θέσεις δικύκλων και 33 θέσεις ειδικές (ταξί, λεωφορεία, φορτοεκφόρτωση, ΑμεΑ)

Με βάση όσα προβλέπονται, θα προκύψουν 233 θέσεις επισκεπτών ως εξής: Πολυτεχνείου: 32, Μουλαβασίλη: 36, Λοχ. Νικολοπούλου: 9, Πάρκινγκ Ρ1: 59, Πετρουλάκη: 10, Κουμουνδούρου: 13, Δημάρχου Δ. Κούτσικα: 24, Ερμού: 11 και πάρκινγκ Δασκαρόλειου: 39.

Για τα δίκυκλα προβλέπονται 40 θέσεις ως εξής: Πολυτεχνείου: 11, Λοχ. Νικολοπούλου: 13 και μέσα στο μικρό πάρκινγκ: 16.

Προβλέπονται επίσης: μία θέση για ΑμεΑ στην οδό Πολυτεχνείου, 20 θέσεις ταξί στην οδό Πολυτεχνείου (όπως είναι σήμερα), μία θέση για τουριστικά λεωφορεία ή φορτοεκφόρτωση στη μικρή πλατεία, μία θέση για αποβίβαση ή λεωφορείο στην οδό Μουλαβασίλη, μία θέση φορτοεκφόρτωσης στο Super Market της Μουλαβασίλη, πέντε θέσεις στη Σταδίου (από Πετρουλάκη έως Κουμουνδούρου) για λεωφορείο του ΚΤΕΛ και ταξί, μία θέση φορτοεκφόρτωσης στο Super Market της Λοχ. Νικολοπούλου και δύο θέσεις για ΑμεΑ στο πάρκινγκ του Δασκαρόλειου.

Με λευκή διαγράμμιση θα είναι οι θέσεις των επισκεπτών, με μπλε των μόνιμων κατοίκων και με κίτρινη διαγράμμιση οι ειδικές θέσεις. Με ειδική κίτρινη γραμμή θα διαγραμμιστούν οι περιοχές και οι θέσεις που απαγορεύεται η στάθμευση – στάση.

Η μέγιστη διάρκεια στάθμευσης κατά τις ώρες λειτουργίας του συστήματος είναι 3 ώρες.

Η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων θα γίνεται από τις 6.00 έως τις 9.00 το πρωί, 2.00-5.00 μετά το μεσημέρι και μετά τις 9.00 το βράδυ.

 

Τέλη στάθμευσης

Τα τέλη στάθμευσης ανά θέση θα είναι 0,50 ευρώ για στάθμευση μέχρι μία ώρα, 1 ευρώ για στάθμευση έως 2 ώρες και 2 ευρώ για στάθμευση έως 3 ώρες. Της καταβολής  απαλλάσσονται τα πάσης φύσεως δίκυκλα, που επιτρέπεται να σταθμεύουν μόνο στις θέσεις με την ειδική σήμανση ΜΟΤΟ και τα οχήματα για τα οποία έχει εκδοθεί δελτίο στάθμευσης ΑμεΑ.

Η είσπραξή τους θα γίνεται με κάρτες καθορισμένης αξίας, που θα διατίθενται είτε από το ταμείο του Δήμου και των ΚΕΠ, είτε μέσω των εκμεταλλευτών περιπτέρων, αλλά και άλλους επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου.

Οι διακινητές των καρτών, πλην του ταμείου του Δήμου και του ΚΕΠ, δικαιούνται έκπτωσης, που καθορίζεται στο 10% της ονομαστικής τους αξίας.

 

Κάρτα μόνιμου κατοίκου

Δικαίωμα κατοχής κάρτας μόνιμου κατοίκου έχει κάθε πολίτης- δημότης που διαμένει μόνιμα στις οδούς εφαρμογής του συστήματος και είναι κάτοχος επιβατικού αυτοκινήτου. Δε χορηγείται σε κατόχους επαγγελματικών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου πάνω από ένα τόνο. Η κάρτα ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο όχημα για το οποίο έχει εκδοθεί και δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο. Κάθε οικογένεια δικαιούται μία μόνο κάρτα.

Στην ίδια κάρτα μπορεί να αναγράφονται οι αριθμοί κυκλοφορίας μέχρι δύο (2) οχημάτων ιδιοκτησίας του ιδίου ή μέλους της οικογένειάς του.

 

Δέσμευση θέσεων στάθμευσης

Για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επαγγελματικών αναγκών: χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, ο Δήμος θα μπορεί να δεσμεύει έως 10 θέσεις στάθμευσης. Για τις θέσεις αυτές θα προκαταβάλλεται το ετήσιο τέλος στάθμευσης των 1.600 ευρώ. Στις θέσεις αυτές θα σταθμεύουν μόνο οχήματα που επιτρέπει ο δικαιούχος της θέσης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.