Άριστης ποιότητας η φετινή μεσσηνιακή πατάτα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ
 

 
Η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεσσηνία πρέπει να προχωρήσει με βάση τη σύσκεψη στην Τρίπολη – Θέμα επαναλειτουργίας της ΜΟΛΑΚ δεν υφίσταται
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
«Το θέμα της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, αλλά και ειδικότερα της Μεσσηνίας, δρομολογήθηκε στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στην Τρίπολη, όπου και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά πλέον δεν έχουμε άλλο χρόνο για συζητήσεις».
Αυτό ήταν περίπου το νόημα των χθεσινών δηλώσεων του δημάρχου Παν. Νίκα, ως απάντηση στο προχθεσινό δημοσίευμα του «Θ» με τη μελέτη του τ. καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρου Οικονομόπουλου.
Πρόσθεσε δε ότι «δεν υποβαθμίζω τις επιστημονικές εργασίες. Θεωρώ, όμως, ότι η συγκεκριμένη παρουσιάζει σοβαρά κενά. Μάλιστα, συζήτησα το θέμα και με ειδικούς επιστήμονες. Εξάλλου και μόνο η πρόταση για σχεδιασμό της ΜΟΛΑΚ ως μονάδας συλλογικής υποδοχής των απορριμμάτων της Μεσσηνίας, σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη από άλλες λειτουργίες, δείχνει το άτοπό της.
Η μονάδα λιπασματοποίησης ήταν ένα έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για διάφορους λόγους έκλεισε. Άλλωστε, η αναβάθμισή της δεν εντάχθηκε σε κανένα κοινοτικό πλαίσιο, επί κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., γεγονός το οποίο από μόνο του κάτι αποδεικνύει.
Αν κάποιος θέλει να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο, έχει το δικαίωμα να το κάνει, φυσικά. Όμως, ούτε κανένα υπουργείο, ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο ΦΟΔΣΑ συζητούν για τη επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ. Το θέμα αυτό έχει κλείσει, δυστυχώς. Χρειάζονται εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της.
Ας προχωρήσουμε στο δρόμο που έχει επιλεγεί, γιατί ήδη έχουμε αργήσει υπερβολικά. Στην τελευταία σύσκεψη αποφασίστηκαν κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η δωρεάν επεξεργασία των απορριμμάτων έχει τελειώσει. Γι’ αυτό θα πρέπει να μειώσουμε όσο γίνεται τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της ανακύκλωσης».