Έκαψε το χέρι του χημικός μετά από ανάφλεξη υγρού


Πρόταση ανακήρυξης της Αρχαίας Μεσσήνης  ως ιστορικής έδρας του Δήμου Μεσσήνης

Την κήρυξη της Αρχαίας Μεσσήνης ως ιστορικής έδρας του Δήμου Μεσσήνης πρόκειται να συζητήσει αύριο το βράδυ, κατά τη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Το Συμβούλιο καλείται να επικυρώσει σχετική απόφαση της Κοινότητας που είχε ληφθεί προ έτους περίπου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση, η ύπαρξη της Αρχαίας Μεσσήνης χρονολογείται από τη Νεολιθική Εποχή βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων. Μετά δε το τέλος των Μεσσηνιακών πολέμων το 369 π.Χ. η πόλη ανοικοδομήθηκε και περιβλήθηκε με οχυρωματικά έργα που προκαλούν θαυμασμό, τόσο στην Αρκαδική Πύλη όσο και στο σωζόμενο δυτικό τμήμα των τειχών. Τον ίδιο θαυμασμό προκαλούν και τα μεγαλοπρεπή κτίσματα του Ασκληπιείου, του Ωδείου, του Θεάτρου, της κρήνης Αρσινόης και του Σταδίου, ενώ αξιόλογα είναι και τα αγάλματα που κοσμούν το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Επίσης, γίνεται αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε η πόλη από την ίδρυσή της το 369 π.Χ. και για 500 χρόνια ως πολιτιστικό, πολιτικό, θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο, ενώ, όπως επισημαίνεται, είναι από τις σημαντικότερες σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, με το μέλλον της να προδιαγράφεται λαμπρό, καθώς η φήμη της εξαπλώνεται πανελληνίως και διεθνώς.
Όπως σημειώνεται, «η Μεσσηνία περιμένει πολλά από την Αρχαία Μεσσήνη ως κύριο μοχλό ανάπτυξης του νομού, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος», ενώ αναφορά γίνεται και στις μονές Βουλκάνου, του Καθολικού και του Ανδρομονάστηρου.
Τονίζεται δε ότι «για αυτούς τους λόγους ο Δήμος μας πρέπει να τιμήσει και να προβάλλει την τόσο σημαντική αρχαία πόλη, ορίζοντας την Τοπική Κοινότητα της Αρχαίας Μεσσήνης ιστορική έδρα του. Η ιστορικότητα της Αρχαίας Μεσσήνης είναι αδιαμφισβήτητη, λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στο παρελθόν η περιοχή μας. Σήμερα, καλείται να παίξει και πάλι σημαντικό ρόλο
για το μέλλον του Δήμου μας».
Στο μεταξύ, ένα μεγάλο στοίχημα έβαλε η ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την Αρχαία Μεσσήνη. Στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η υποβολή αίτησης για την ένταξή της στον κατάλογο της με τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και ο φάκελος θα σταλεί στην UNESCO.
Βεβαίως, σε περίπτωση που ευοδωθεί η προσπάθεια, αυτό θα σημάνει αυτομάτως την παγκόσμια αναγνώριση του χώρου, αλλά και τη δυνατότητα να εξασφαλιστούν σοβαρές χρηματοδοτήσεις.   
 
        
Χ.Χ.