Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα αποτελέσματα από τις πρώτες έρευνες
Κάποτε, αν έλεγε κάποιος ότι η Ελλάδα έχει πετρέλαια, θα τον έλεγαν, τουλάχιστον, τρελό. Και όμως, ο Πρίνος ήταν εκεί για να αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Μάλιστα, μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη ιστορία έχει δώσει στη χώρα μας 500 εκατομμύρια δολάρια έσοδα.
Σήμερα, ήρθαν οι έρευνες του Nordic Explorer, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα, που έφεραν και πάλι το θέμα στην επικαιρότητα. Τα καινούργια δεδομένα από πέντε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές – φιλέτα που, σύμφωνα με τις έρευνες του νορβηγικού σκάφους, εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κρύβουν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, θα παρουσιάσουν σήμερα στο εξωτερικό στελέχη της Petroleum Geo Services και έλληνες επιστήμονες, σε διεθνές συνέδριο που διεξάγεται στη Βαρκελώνη.
Μία από τις περιοχές αυτές είναι στη θαλάσσια έκταση στα δυτικά του Κατάκολου και της Πύλου, στον ευρύτερο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, διαγωνισμός για τα κοιτάσματα στη συγκεκριμένη περιοχή είχε προκηρυχθεί και το 1996.
Τότε όμως η κυβέρνηση είχε εντάξει στο πακέτο του διαγωνισμού και το κοίτασμα του Κατάκολου, που ναι μεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά επειδή είναι μικρού μεγέθους δεν είναι αρκετό να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, στο διαγωνισμό του’ 96 δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας οι έρευνες έγιναν σε πυκνό δίκτυο, κι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι ξεκλειδωμένη, δηλαδή η αγορά γνωρίζει τα πετρελαϊκά τους συστήματα από παλιότερες έρευνες των δεκαετιών του 1970, 1980, 1990. Οι εταιρείες, μάλιστα, θέλουν να πάρουν στα χέρια τους καινούργια, ανώτερης τεχνολογικά ποιότητας δεδομένα, για να επιβεβαιώσουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις.
Α.Π.