ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΔΑ
Επικαιροποίησε την απόφασή του για Ολυμπία Οδό το Περιφερειακό
Της Βίκυς Βετουλάκη
Την απόφασή του για την Ολυμπία Οδό επικαιροποίησε χθες κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, μετά τα νέα δεδομένα, καθώς ο δρόμος θα σταματήσει στη Πάτρα. Όλες οι παρατάξεις διαφώνησαν με την προοπτική αυτή, τονίζοντας ότι ο δρόμος πρέπει να ολοκληρωθεί όπως έχει σχεδιασθεί και να καταλήξει στην Τσακώνα.
Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε για τη σύνταξη υδρογεωλογικής μελέτης για τη Νέδα και την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου.
Ολυμπία Οδός
Προ ημερησίας διάταξης, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ζήτησε την επικαιροποίηση της απόφασης του συμβουλίου για την Ολυμπία Οδό, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή που τέθηκε η υποψία ότι μπορεί να αλλάξει το φυσικό αντικείμενο ολοκλήρωσης του έργου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει θέσει την αδιαπραγμάτευτη θέση της, καθώς είναι ένας άξονας που εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της.
«Οι τελευταίες ανακοινώσεις δείχνουν ότι υπάρχει φόβος ο δρόμος να σταματήσει στην Πάτρα. Ο οδικός αυτός άξονας πρέπει να καταλήξει οπωσδήποτε στην Τσακώνα, γιατί μόνο τότε είναι διευρωπαϊκός και δεν υπάρχει καμία περίπτωση κανείς να στερήσει την ανάπτυξη από τον τόπο μας. Η μείωση φυσικού αντικειμένου θα οδηγήσει την Περιφέρεια σε όλες τις δομές της Ευρώπης, καθώς λάθη δεν έχουν γίνει μόνο από την ελληνική πλευρά, αλλά και αυτή των εταίρων», κατέληξε η κα Νικολάκου.
Με την πρόταση συμφώνησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Δράκος, ο οποίος τόνισε πως δε «νοείται άξονας κουτσός, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί διευρωπαϊκός ένας άξονας που θα μείνει στη μέση». Με στεντόρεια φωνή δε, δήλωσε πως η Περιφέρεια πρέπει να αναγκάσει την Πολιτεία να δει το θέμα και να μην το αφήσει να χρονίσει.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της α΄ ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Γόντικας, δε συμφώνησε με το ψήφισμα, τονίζοντας ότι τα έργα αυτά πρέπει να κατασκευάζονται από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα που θα κατέχει τα μέσα και τα υλικά κατασκευής.
Ο επικεφαλής της β΄ ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Πατσαρίνος, ξεκίνησε λέγοντας πως «φτάσαμε στο σημείο η Ολυμπία Οδός να μη φτάνει στην Ολυμπία», υπογραμμίζοντας ότι τελικά οι παραχωρήσεις ΣΔΙΤ «μπάταραν υπέρ των μεγαλοκατασκευαστών».
Καταλήγοντας συμφώνησε με κάθε είδους κινητοποίηση που θα αποφασισθεί, μέχρι τα έργα να φτάσουν στην Τσακώνα.
Για σημαντικό έργο μίλησε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος, Λάμπρος Μπούκλης, ο οποίος, όμως, έθεσε περιβαλλοντικά ζητήματα, ιδιαίτερα για την περιοχή της Ηλείας.
Τατούλης: «Δεν υποχωρούμε»
Κλείνοντας τη συζήτηση ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο στέκεται για άλλη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύοντας ότι, ανεξάρτητα από τις προσεγγίσεις που γίνονται από τις παρατάξεις, υπάρχει σύμφωνη γνώμη για τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Ακολούθως, σημείωσε ότι είναι σε επαφή με τους περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υπογραμμίζοντας πως το ψήφισμα που θα εκδοθεί τώρα πρέπει να είναι πολύ αυστηρό και με το σκεπτικό πως οποιαδήποτε παρερμηνεία της βούλησης και της θέλησης της Περιφέρειας αποτελεί «αιτία πολέμου», και μια τέτοια απόφαση θα προσβληθεί στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
«Η μη ολοκλήρωση έρχεται σε αντίθεση με τους υπάρχοντες κανονισμούς της ευρωπαϊκής επιτροπής. Είναι ευρωπαϊκό δίκτυο και θεωρείται ότι θα είναι ολοκληρωμένο μόνο όταν θα ολοκληρωθεί όλο το φυσικό αντικείμενο», σχολίασε ο κ. Τατούλης, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα και η περιβαλλοντική μελέτη είναι εγκεκριμένη.
Νέδα – Διοικητήριο
Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε και για τη σύνταξη από την Αναπτυξιακή Εταιρεία υδρογεωλογικής μελέτης, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.
Ο ποταμός Νέδα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και την υδατοπαροχή του ρέματος, εμφανίζει έντονες διαβρώσεις των πρανών και υποσκαφή της όχθης του. Επίσης παρουσιάζει συσσωρεύσεις όγκου φερτών υλικών (αμμοχάλικου), που δημιουργούν μαιανδρισμούς στην πορεία του ποταμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος καταστροφής της όχθης και εκτροπής του σε ιδιοκτησίες, θερμοκήπια, κτήρια και δημόσια έργα. Για την αποφυγή των επικίνδυνων αυτών φαινομένων απαιτούνται έργα όπως η θωράκιση της όχθης με φυσικούς ογκόλιθους και η απομάκρυνση από την κοίτη ποσοτήτων φερτού υλικού (αμμοληψία).
Για τα έργα αυτά απαιτείται η σύνταξη σχεδίου Υδρογεωλογικής – Περιβαλλοντικής Οικοανάπτυξης, που θα αφορά τμηματική οριοθέτηση μήκους 2 χλμ. επιλεγμένων προβληματικών θέσεων του ποταμού και στο οποίο θα προβλέπονται οι παρεμβάσεις που απαιτούνται στην κοίτη και την όχθη του.
Επίσης στην Αναπτυξιακή Εταιρεία ανατέθηκε και η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου, με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ.
Το κτήριο αυτή τη στιγμή υστερεί σε ό,τι αφορά την ενεργειακή και περιβαλλοντική προστασία. Με την ενεργειακή επιθεώρηση του κτηρίου θα μπορέσει να γίνει η ενεργειακή του κατάταξη, να καθοριστούν οι προτάσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν.
Σκοπός των μέτρων αυτών θα είναι η εξασφάλιση λειτουργίας του κτηρίου με τον πιο ασφαλή, αξιόπιστο και οικονομικό από άποψη:
-απαραίτητης στεγανότητας, θερμομόνωσης και ηχομόνωσης
-βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και καθημερινής διαχείρισης των κτηρίων
-δημιουργίας συνθηκών θερμικής άνεσης
-δημιουργίας συνθηκών άνεσης και ευεξίας (σκίαση– ηλιοπροστασία) για τις ώρες διαμονής σε εργασιακούς χώρους.