Αντιφασιστική Συγκέντωση την 21η Απριλίου στη Μεσσήνη


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Μία από τις μεγαλύτερες δίκες των τελευταίων δεκαετιών ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, με το δικαστήριο να αποσύρεται σε διάσκεψη για την τύχη των 16 κατηγορουμένων, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της διάπραξης δύο ανθρωποκτονιών, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διακίνησης ναρκωτικών και του εκβιασμού.
Η αποδεικτική διαδικασία χθες ολοκληρώθηκε με την αγόρευση και των υπολοίπων συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ λίγο πριν από τις 6.00 το απόγευμα το δικαστήριο διέκοψε. Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου και χθες ήταν η 9η συνεδρίαση, ενώ η απόφαση θα ανακοινωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.
 
«Δεν υπάρχει δομή»
Η διαδικασία χθες ξεκίνησε με την αγόρευση της δικηγόρου Δέσποινας Τσιλιβαράκη, που υπερασπιζόταν το μεγάλο αδελφό του 24χρονου. Ξεκινώντας την αγόρευσή της έκανε αναφορά στον κατηγορούμενο πρώην αστυνομικό, λέγοντας ότι πολλές φορές έχουν έρθει σε ρήξη από αντίπαλες θέσεις, αλλά δεν μπορεί να μην επισημάνει το θαυμασμό της για τον αγώνα που έχει κάνει ως αστυνομικός.
Εξ αρχής τόνισε ότι ο 29χρονος πελάτης της δεν έχει καμία σχέση με τις ανθρωποκτονίες, καθώς και με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Για τη δεύτερη κατηγορία, σημείωσε ότι δεν ακούστηκε στις συνομιλίες ότι τα κατηγορούμενα ως μέλη, μαζί και ο 29χρονος, συναντήθηκαν  και από κοινού αποφάσισαν να κάνουν κάτι. Δεν αποδεικνύεται, όπως ισχυρίσθηκε, από πουθενά να υπάρχει δομή.
Για την ανθρωποκτονία, παρατήρησε ότι ο νεαρός δεν είχε σχετική επικοινωνία με κανέναν κατηγορούμενο. Ούτε, όπως πρόσθεσε, φαίνεται να έχει συνεργασία μαζί τους για ζήτημα που να αφορά στην ανθρωποκτονία.
Για την κατηγορία των ναρκωτικών, αρχικά η κα Τσιλιβαράκη παρατήρησε ότι δε βρέθηκε το παραμικρό σε όσες έρευνες έγιναν στο σπίτι του 29χρονου. Όσο για το απόσπασμα της συνομιλίας που φαίνεται μαζί με τον κατηγορούμενο 50χρονο ως αρχηγό να επιστρέφουν από την Αθήνα και να αναφέρει «θάνατος αυτό που πήραμε», η κα Τσιλιβαράκη το απέδωσε στο πλαίσιο της έξεως ενός τοξικομανούς. Παράλληλα, είπε ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι κανόνισε συγκεκριμένο ραντεβού για να πουλήσει ναρκωτικά. Χαρακτηριστικά είπε: «Είναι αόριστες επικοινωνίες, χωρίς συνέχεια και μεγάλα λόγια, μικρού ανδρός, για να επιβιώσει στην “πιάτσα”».
Η κα Τσιλιβαράκη αναφέρθηκε και σε επιχειρηματία τον οποίο υπερασπίζεται και ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα εκβίασης. Όπως είπε, δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να τον εμπλέκει με τους κατηγορούμενους και συμφώνησε με την πρόταση της εισαγγελέως για αθώωσή του.
 
«Ποινικές ευθύνες στις
πράξεις και όχι στις σκέψεις»
Ο δικηγόρος Δημήτρης Καούνης, υπερασπιζόμενος τον ξάδελφο των νεαρών αδελφών που με το αυτοκίνητό του που ακολουθούσε παρέλαβε τον Αλβανό «Νίκο» και τον 24χρονο ξάδελφό του, όταν βγήκαν από το αυτοκίνητο που έγιναν οι δολοφονίες του Αλβανού Φελίμ Μεσάι και του δίχρονου γιου του, ανέφερε ότι από τις 1.500 συνομιλίες αξιολογήθηκαν ποινικά μόνο 6 του συγκεκριμένου κατηγορουμένου. Οι δύο από αυτές καταλογίζονται για την υπόθεση των ανθρωποκτονιών και οι υπόλοιπες 4 για ναρκωτικά.
Για το θέμα των ναρκωτικών, σημείωσε ότι δε βρέθηκε τίποτα στην κατοχή του και πως όσα αναφέρονται σε συνομιλίες περί πώλησης, ακούγονται υποσχετικά, χωρίς να αποδεικνύεται ότι έγινε πράξη. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά προς το δικαστήριο πως, αν εμμείνουν μόνο στις συνομιλίες, τότε αναζητούν ποινικές ευθύνες στις σκέψεις του κατηγορουμένου και όχι στις πράξεις του.
Για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε ανθρωποκτονία, ο κ. Καούνης, σημείωσε ότι για το ανώτερο που θα μπορούσε να κατηγορηθεί είναι υπόθαλψη εγκληματία, καθώς δεν αποδεικνύεται από πουθενά πως γνώριζε ότι θα γίνουν δύο δολοφονίες, καθώς το έγκλημα ήταν ξαφνικό και αναπάντεχο. Απλώς ακολουθούσε με το αυτοκίνητό του και επιβιβάσθηκαν σε αυτό ο Αλβανό «Νίκο» και ο 24χρονος ξάδελφός του. Ζήτησε από το δικαστήριο να του δώσει τη ευκαιρία να δει τη ζωή διαφορετικά.
Η έτερος συνήγορος του νεαρού, Κατερίνα Δημαρέση, υπογράμμισε ότι κανείς μάρτυρας δεν κατέθεσε κάτι μεμπτό για τον κατηγορούμενο, ενώ στις συνομιλίες δεν υπάρχει καν υπαινιγμός πως γνώριζε για τις ανθρωποκτονίες. Τόνισε δε, ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο δικαστήριο, ενώ προέρχεται από φτωχή οικογένεια.
 
«Ποιος είναι αυτός;»
Για τον 45χρονο δημόσιο υπάλληλο, ο συνήγορός του Διονύσης Αλευράς αντέκρουσε την κατηγορία της συμμετοχής, ως μέλος, στην εγκληματική οργάνωση, σημειώνοντας ότι δεν προκύπτει συμμετοχή ούτε στις ανθρωποκτονίες, ούτε στα ναρκωτικά, ούτε στις εκβιάσεις. Το γεγονός ότι είναι φίλος του κατηγορούμενου υπαλλήλου δημοσίου οργανισμού, όπως είπε, δεν είναι επιβαρυντικό στοιχείο, ενώ επικαλέστηκε και συνομιλία του με τον 50χρονο που κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης. Εκεί, όταν του αναφέρει τον κατηγορούμενο, τον ρωτάει ποιος είναι αυτός. Επίσης, το γεγονός ότι πληρώθηκε για να μεταφέρει τον Αλβανό «Νίκο» στην Αθήνα αποδεικνύει ότι δεν είναι μέλος της οργάνωσης, καθώς τότε θα ήταν υποχρέωσή του. Για τη μεταφορά του «Νίκο», είπε ότι από την πρώτη στιγμή που του υποδείχθηκε στην Αστυνομία παραδέχθηκε πως όντως τον πήγε στην Αθήνα, αλλά δεν ήξερε ποιος είναι. Μάλιστα, ο κ. Αλευράς παρατήρησε ότι ακόμα κι αν είχε κάποιες αμφιβολίες, όταν πήγε να τον παραλάβει στον Ταϋγετο από τον καταζητούμενο δίδυμο αδελφό του 50χρονου, σε ερώτηση ποιος είναι, του είπε ότι είναι ένας τσοπάνης που εργάζεται στα ζώα του.
Για τη σύντροφο του 50χρονου κατηγορούμενου ως αρχηγού, ο δικηγόρος Γ. Ράλλης τόνισε πως δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες, ιδιαίτερα των ανθρωποκτονιών, ενώ στο θέμα των ναρκωτικών, ήταν απλώς η φωνή του συντρόφου της, καθώς αυτός δεν μπορεί να μιλήσει καθαρά. Υπογράμμισε την τοξικομανία της και αρνήθηκε ότι είναι μέλος της οργάνωσης. Για μια νεαρή κατηγορούμενη, ότι ζήτησε από τους κατηγορούμενους την είσπραξη χρημάτων από τρίτο για λογαριασμό του πρώην άντρα της, ο κ. Ράλλης είπε ότι το αίτημά της δεν είχε τη  μορφή εκβιασμού, ούτε ζήτησε να απειληθεί κανείς.
Επίσης, για πατέρα και γιο επιχειρηματία που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης, οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, Κώστας Μαργέλης και Θανάσης Μακαρούνης, τόνισαν ότι δε ζήτησαν ποτέ να εκβιασθεί κανένας και απλώς με τον κατηγορούμενο υπάλληλο σε δημόσιο οργανισμό εργάζονταν μαζί, του ανέφερε πρόβλημα που είχε σε οικονομική συναλλαγή με τρίτο και του ζήτησε να μεσολαβήσει, καθώς γνώριζε τον άνθρωπο που είχε τη διαφορά. Η μεσολάβηση αυτή, όπως τονίστηκε, είχε ζητηθεί και από άλλους κοινούς γνωστούς, όπως και από το δήμαρχο της περιοχής.
Τέλος, για κατηγορούμενο επιχειρηματία ο δικηγόρος Βασίλης Δημαρέσης είπε πως δεν προκύπτει κανένα στοιχείο εις βάρος του και πως είναι βεβαία η αθωότητά του και όχι λόγω αμφιβολιών, όπως πρότεινε η εισαγγελέας.