Για Ελλάδα μίλησε ο Καλαματιανός μουσικοσυνθέτης Yanni κατά τη συναυλία του στη Βουδαπέστη (βίντεο)


Ένα ταξίδι γεμάτο γνώση, ευχάριστες εμπειρίες, προκλήσεις…
 
Της Εύης Νικητάκη
 
Κυριακή 31/3/2013 τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας ξεκίνησαν για άλλη μια εξόρμηση με όπλο την αστείρευτη αγάπη για τη φύση, με προορισμό Σωτηριάνικα-Μπίλιοβο-Αλτομιρά-Φαράγγι Ριντόμου-Κοσκάρακα. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες διαδρομές της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.
Μόλις ο δείκτης του ρολογιού έδειξε 8.00 π.μ. αναχωρήσαμε από τα γραφεία του συλλόγου μια ομάδα αποτελούμενη από 80 άτομα. Σε 14 χλμ. από την Καλαμάτα, στο δρόμο προς τη μεσσηνιακή Μάνη, φτάσαμε στο χωριό Σωτηριάνικα. Ακολουθήσαμε τα σήματα και, αφού περάσαμε από το γεφύρι του χωριού, βαδίσαμε στο δασικό δρόμο, ο οποίος μας οδήγησε στην αρχή του περίφημου Μπίλιοβου. Πρόκειται ίσως για το καλύτερα διατηρημένο καλντερίμι με τις 75 στροφές. Ανηφορίσαμε το καλντερίμι και, έπειτα από πεζοπορία 2 ωρών, στα 800 μέτρα, φτάσαμε στο σχεδόν έρημο, σήμερα, χωριό Αλτομιρά. Οι πηγές του φάνταζαν σαν όαση μπρος στα μάτια μας και στάθηκε αδύνατο να μην πιούμε από το «μαγικό» νερό τους. Στο σημείο αυτό ξαποστάσαμε για 30 λεπτά, γευματίσαμε και ανακτήσαμε τις δυνάμεις μας… Βρισκόμασταν μπροστά σε ένα αρκετά ελκυστικό δίλημμα, το οποίο, ωστόσο, λόγω των συνθηκών ελλόχευε αρκετούς κίνδυνους. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς το φαράγγι ή επιστρέφουμε από το ίδιο μονοπάτι;
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του συλλόγου κλήθηκε να μας ενημερώσει σχετικά με το τι θα αντιμετωπίζαμε, στην περίπτωση που επιλέγαμε να συνεχίσουμε προς το φαράγγι της Κοσκάρακας. Παρότι εξέφρασε πολλές αντιρρήσεις για αρκετούς από εμάς λόγω έλλειψης πείρας και εξοπλισμού, μερικοί αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι περισσότερο συνετοί αποφάσισαν να επιστρέψουν, με αποτέλεσμα να χωριστούμε σε δύο πεζοπόρα τμήματα.
Το ένα επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια απλή περιήγηση στα στενά του οικισμού Αλτομιρά, παίρνοντας κατόπιν το δρόμο της επιστροφής. Οι υπόλοιποι συνέχισαν προς το φαράγγι της Κοσκάρακας. Με τη βοήθεια και καθοδήγηση ενός χωρικού διασχίσαμε το χωριό και, αφού προσπεράσαμε μια στάνη, ξεκινήσαμε προς αναζήτηση του μονοπατιού. Στη διαδρομή αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες, καθώς το μονοπάτι ήταν κλειστό από τη βλάστηση. Οι άπειροι της ομάδας δεν είχαν κατανοήσει πλήρως τον όρο «κροκάλα», στον οποίο επανειλημμένως είχε αναφερθεί ο καθοδηγητής. Πέτρες που υποχωρούσαν, απόκρημνες πλαγιές, γλιστερό έδαφος, κλίσεις που γίνονταν ολοένα και πιο απότομες… Με άλλα λόγια, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό η φύση αποτελούσε το μεγαλύτερο εχθρό μας, έναν εχθρό που σε προκαλούσε επιδεικτικά σε μονομαχία. Παρά ταύτα, με σύμμαχο τον καλό καιρό, τη δυνατή θέλησή μας και, κυρίως, την πολύτιμη βοήθεια των οδηγητών μας, διασχίσαμε τις πετρώδεις πλαγιές του βουνού, κατορθώνοντας έπειτα από πορεία μιάμισης ώρας να προσεγγίσουμε το φαράγγι, μέσα από μια διαδρομή πλημμυρισμένη από τη σαγηνευτική μυρωδιά του θυμαριού που συνυπήρχε με την άγρια ομορφιά του τοπίου (όμορφη, πλούσια κι άπαρτη και σεβαστή κι αγία, όπως λέει και ο ποιητής).
Τελικά… δεν ήταν και τόσο δύσκολο! Με παρέα τα ζεστά χρώματα του δύοντος ηλίου και ενώ η ομάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει το τολμηρό εγχείρημα, πήραμε το δρόμο κατά μήκος του φαραγγιού. Μόνη συντροφιά μας… τα χαμογέλα, οι πολυάριθμες συζητήσεις και οι αμέτρητες- κατά τα άλλα ξεκαρδίστηκες- τούμπες!
Έπειτα από διαδρομή δύο ωρών αντικρίσαμε το πέτρινο γεφύρι της Κοσκάρακας, ανακουφισμένοι πλέον και αφήνοντας πίσω μας τα γλαφυρά σχόλια κάποιων, καθώς το ταξίδι μας έφτανε στο τέλος του. Το λιθόστρωτο εκείνο μονοπάτι επρόκειτο να μας οδηγήσει στο αρχικό σημείο αναφοράς μας… τα Σωτηριάνικα. Με την άφιξή μας σμίξαμε με την υπόλοιπη ομάδα των ορειβατών, απολαύσαμε ζεστό καφέ συνοδευμένο από τη ζεστή συντροφιά των χωρικών του οικισμού, και ήμασταν πλέον έτοιμοι να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.
Αυτό έμελλε να είναι το ταξίδι μας, ένα ταξίδι γεμάτο γνώση, ευχάριστες εμπειρίες, προκλήσεις… Τελικά υπάρχουν τόσο μαγικά μέρη κοντά μας;
 
-Περισσότερες φωτογραφίες, καθώς και το βίντεο της εξόρμησης υπάρχουν στο site: www.eoskal.gr

http://youtu.be/pcCeHGTvETM