Δίμηνη παράταση για την κεντρική πλατεία ζητά ο εργολάβος


Απορρίφθηκε ισχυρισμός ότι παραπλάνησε τις τράπεζες για τα οικονομικά του
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
Τον ισχυρισμό των τραπεζών ότι ο δανειολήπτης τους ξεγέλασε για την πραγματική του οικονομική κατάσταση και έλαβε δάνεια, απέρριψε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, σε αίτηση  63χρονου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό των πιστωτικών ιδρυμάτων, με το σκεπτικό πως είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν όλα του τα οικονομικά δεδομένα.
Τα χρέη του 63χρονου, τα οποία υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ, ρυθμίσθηκαν από το Δικαστήριο για μια 4ετία και την καταβολή ποσού 180 ευρώ μηνιαίως. Μετά την παρέλευση της τετραετίας, ο 63χρονος θα έχει καταβάλλει περίπου το ποσό των 8.500 ευρώ και η υπόλοιπη οφειλή διαγράφεται.
 
Οφειλές
Ο αιτών είναι ηλικίας 63 ετών και έχει υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησής του. Εκτιμάται δεν ότι η σύνταξη που θα λάβει είναι 600 ευρώ το μήνα. Η σύζυγός του εργάζεται σε δημόσιο οργανισμό με μηνιαίο μισθό 1520 ευρώ και έχουν δύο ενήλικα παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι φαντάρος. Διαμένουν σε σπίτι της συζύγου του και ο ίδιος δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο ή καταθέσεις. Οι βασικές ανάγκες διαβίωσης της οικογένειας, ανέρχονται στο ποσό των 900 ευρώ μηνιαίως.
Οι οφειλές του ανέρχονται σε 61.460,82 ευρώ και είναι σε δύο τράπεζες, για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
 
Ρύθμιση
Το Δικαστήριο αποφάσισε να ρυθμίσει το χρέος επί μια 4ετία, όπου ο αιτών για το χρονικό αυτό διάστημα θα καταβάλλει 110 ευρώ μηνιαίως στη μία τράπεζα και 70 ευρώ στη δεύτερη. Το Δικαστήριο ρύθμισε και την απαλλαγή του, για κάθε υπόλοιπο οφειλής έναντι όλων των πιστωτών, μετά την παρέλευση της 4ετίας.
Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης  αναφέρεται ότι ο ισχυρισμός πως ο αιτών εκ δόλου περιήλθε σε αδυναμία πληρωμής, διότι απέκρυπτε από τους δανειστές του την κακή του οικονομική κατάσταση και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, είναι αόριστος και πρέπει να απορριφθεί. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα εκτός από την έρευνα των οικονομικών στοιχείων του αιτουμένου το δάνειο, μέσω εκκαθαριστικού σημειώματος ή βεβαίωση αποδοχών, να διαπιστώσουν και τις τυχόν δανειακές του υποχρεώσεις σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα και την εν γένει οικονομική του συμπεριφορά (ύπαρξη ακάλυπτων επιταγών, κατασχέσεις, κ.λπ.) μέσω του συστήματος Τειρεσία.