Η πράξη, η υπόσχεση και η υλοποίηση


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΝΙΚΑ
 
Κερδίζει ο Δήμος τα 48 στρέμματα στον Κορδία
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Ο «μαραθώνιος αγώνας» της Δημοτικής Αρχής για να παραχωρηθεί η έκταση των 48 στρεμμάτων στην περιοχή του Κορδία κατά χρήση στο Δήμο Καλαμάτας, απ’ ότι φαίνεται, στέφεται με επιτυχία. Έτσι, ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης ξεφεύγει της προοπτικής ένταξής του στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) και πώλησής του.
Σε δηλώσεις του χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας τόνισε ότι, μετά από συναντήσεις που είχε στο υπουργείο Οικονομικών, το θέμα αναμένεται να έχει θετική κατάληξη για το Δήμο. Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι να υπάρξει ένα προγραμματικό σχέδιο από την πλευρά του για την αξιοποίηση της περιοχής.
Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του, η περιοχή «αποτελεί πολύτιμο δημόσιο χώρο, στην οποία και έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα για την κατασκευή γηπέδων διαφόρων αθλημάτων και πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής».
Πάντως, για να έρθει η θετική κατάληξη για το Δήμο χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια, αφού οι πληροφορίες «έδειχναν» μία, μάλλον, αρνητική εξέλιξη: τα περίφημα 48 στρέμματα στον Κορδία βρίσκονται στη λίστα των προς πώληση ακινήτων του Δημοσίου (μαζί με παραθαλάσσια οικόπεδα, στρατόπεδα, εγκαταλελειμμένα κτήρια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταπατημένες εκτάσεις, αστικά ακίνητα, οικισμούς).
Η δε Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της απογραφής με το «κομμάτι» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που θα μπορούσε άμεσα να αξιοποιηθεί και στον εν λόγω κατάλογο υπήρχε και ο χώρος των 48 στρεμμάτων.
Η «χρυσή» λίστα περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, τα οποία, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτήρια, πρεσβείες, στάδια, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικά κ.λπ.), έχουν ήδη καταχωριστεί στο ψηφιακό αρχείο του υπουργείου Οικονομικών – αντικαθιστώντας έτσι το «χάρτινο αρχείο» της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και αυτό που είχαν τα υπουργεία στα συρτάρια τους.