ΘΑΡΟΥΝΙΑΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


Πρόγραμμα για τη βελτίωση των πολιτιστικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του ΕΣΠΑ, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, αφορά στη διοργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την ενίσχυση και προώθηση εθνικών πολιτιστικών θεσμών, αξιοποιώντας τις πολιτιστικές παραδόσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στόχος είναι αυτές να αποτελέσουν κόμβους ευρύτερων διευρωπαϊκών δικτύων πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας. Μπορούν να γίνουν ενέργειες ενίσχυσης και προώθησης σημαντικών εκδηλώσεων και γεγονότων των πολιτιστικών δικτύων της Περιφέρειας.
 
Πολιτισμός
Δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο «άνοιξε» την 1η Απριλίου και θα είναι ανοικτό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έως και τον Αύγουστο του 2013, είναι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι της περιφέρειας), Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Πολιτιστικοί Φορείς, Οργανισμοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εποπτευόμενοι από Δημόσιο Τομέα και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Οι φορείς που επιθυμούν να διεκδικήσουν μέρος των διατιθέμενων κονδυλίων πρέπει να καταθέσουν τεχνικό δελτίο του έργου, ενώ, σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος, οι δαπάνες είναι επιλέξιμες έως και το 2015.
 
Για ιδιώτες
Στο μεταξύ, στη Μεσσηνία βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά προγράμματα για ιδιώτες. Ήδη πήρε παράταση έως και αύριο η κατάθεση προτάσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπου επιδοτούνται οι λειτουργικές, ασφαλιστικές και άλλες δαπάνες μιας επιχείρησης για 18 μήνες.
Παράλληλα, «τρέχει» αυτή την περίοδο το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 456 εκατ. ευρώ.
Οι θεματικές ενότητες για τις οποίες μπορούν να κατατεθούν επενδυτικά σχέδια είναι Μεταποίηση, Τουρισμός, Εμπόριο και Υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ενισχύονται υφιστάμενες και νέες/υπό σύσταση επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και κατηγοριοποιούνται ως εξής:
-Υφιστάμενες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που μέχρι τις 31/12/2011 έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας.
-Νέες/υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων.
Τέλος, σε εξέλιξη στη Μεσσηνία βρίσκονται άλλα δύο προγράμματα: τα ΟΠΑΑΧ και το Leader. Με αυτά καλύπτεται το σύνολο της εδαφικής περιφέρειας της Μεσσηνίας, καθώς άλλες περιοχές του νομού καλύπτει το ΟΠΑΑΧ και άλλες το Leader.
Το ΟΠΑΑΧ αφορά, κυρίως, στον αγροτουρισμό, ενώ οι γενικοί στόχοι του Leader είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της τοπικής ανταγωνιστικότητας με διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης, η προώθηση της δικτύωσης και η βελτίωση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, η ανάδειξη της περιοχής ως ιδανικού τόπου διαβίωσης και τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και η ενίσχυση της εταιρικότητας και της εξωστρέφειας με δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης.
Β.Β.