Λίγη εποικοδομητική γκρίνια…


2ο Διεθνές Μαθητικό  Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μάθημα περί Δημοκρατίας από την Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Συνεχίζεται στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης το 2ο Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο το πρωί με ομιλία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ για το αρχαίο θέατρο και τη δημοκρατία.
Όπως τόνισε, η Μεσσήνη είναι ίσως η μόνη πόλη μετά τη Σορβόννη η οποία έχει Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου. Ανέπτυξε με γλαφυρό τρόπο την έννοια της Δημοκρατίας, που συνοψίζεται σε 4 ι: Ισοπολιτεία, Ισογονία, Ισονομία, Ισηγορία, ίσο δικαίωμα λόγου, ίσο δικαίωμα απέναντι στην Πολιτεία, ίσο δικαίωμα απέναντι στο νόμο, ίσο δικαίωμα όσον αφορά στο γένος.
Έδωσε ακόμη συγχαρητήρια στους διδάσκοντες των μαθητών, αλλά και σε αυτούς που  εγκατέστησαν το Αρχαίο Θέατρο, αναβιώνοντας  στιγμές του παρελθόντος.
Ο κ. Θέμελης καλωσόρισε με τη σειρά του τους προσκεκλημένους που παρευρέθησαν στην Αρχαία Μεσσήνη, μια πόλη που ζει μια δεύτερη ζωή στο παρόν, εξαλείφοντας το χάσμα με το παρελθόν, επαναλειτουργεί και υποδέχεται το ζωντανό πλήθος που την επισκέπτεται.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στην παρουσία της κυρίας Αρβελέρ, που με τον αξιέπαινο δυναμισμό της επισκέπτεται διάφορα σημεία της οικουμένης  και, κυρίως, εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο τα παιδιά, όπως το Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου  Δράματος.
Άλλωστε, η ιδέα για την καθιέρωση του Φεστιβάλ σχετίζεται με το όραμα του κ. Θέμελη που πρεσβεύει το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στο ευρύ κοινό. Η παρουσία των μαθητών σε ρόλο ηθοποιού ή θεατή πραγματώνει αυτό το όραμα με τον καλύτερο τρόπο, στοχεύοντας ειδικά τις ευαίσθητες ηλικίες των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δαβίλλας ευχαρίστησε για την παρουσία της την κυρία Αρβελέρ, τονίζοντάς της την ευθύνη που έχει αναλάβει για την υπεράσπιση και τη διάδοση του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, προκειμένου να μάθουν οι νέοι από πού προέρχονται και ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσουν.
Τέλος, ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών, κ. Καμπόσος, συνεχάρη το δήμαρχο Μεσσήνης για την πρωτοβουλία του και την επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την αξία του θεάτρου στην Αρχαία Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς το ως «πανεπιστήμιο» διάδοσης συμπερασμάτων και σφυρηλάτησης συνειδήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή 21/4 το πρωί το Royal Academy Of Dramatic Art Ma Theatre Lab Program, London, παρουσίασε στην αγγλική γλώσσα το έργο  «Βάκχες», τονίζοντας την εξωστρέφεια και το διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ.
Η «Μπάντα Κουράγιο» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας έλαβε μέρος στην τελετή έναρξης του μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Αρχαίας Μεσσήνης το πρωί του Σαββάτου.
Ο δε καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Γιώργος Μουνδρουλέας και οι μαθητές του της τάξης σαξοφώνου συμμετείχαν στην τελετή έναρξης στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, «ντύνοντας» μουσικά 3 μύθους του Αισώπου.
Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε χθες στις 10.00 το πρωί με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από το Λύκειο Λιτόχωρου και στις 11.00 π.μ. με τους «Βατράχους», επίσης του Αριστοφάνη, από το Λύκειο Μολάων. Σήμερα θα παρουσιαστούν οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη από το 7ο Γυμνάσιο, τα 1ο, το 2ο και το 4ο Λύκεια Κέρκυρας, καθώς και οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από το Λύκειο Επισκοπής Κρήτης. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή.