Ο Αντώνης Σαμαράς και η Μπριζίτ Μπαρντό


 

Εντυπωσιασμένη από όσα είδε κατά την επίσκεψή της στις δύο λιμνοδεξαμενές στην Πολιανή και στα «Φάρμακα» του Ταϋγέτου έμεινε η εκπρόσωπος της ΕΟΧ/ΕΖΕΣ, Μποριάνα Μίχοβα, η οποία βρέθηκε χθες στη Μεσσηνία, προκειμένου να προβεί σε σχετικό έλεγχο.  Όπως δήλωσε στο «Θ» μετά το πέρας της επίσκεψης, αλλά και της ενημέρωσης που της έγινε, «πρόκειται για ένα πιλοτικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα, που κατασκευάστηκε σε πολύ σύντομο διάστημα και πρέπει να παρουσιαστεί (εξαιτίας της πρωτοτυπίας του) στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια».
Η κα Μίχοβα επισκέφθηκε χθες τις δύο δεξαμενές, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά και της θεματικής αντιπεριφερειάρχου Ντίνας Νικολάκου, οι οποίοι συνοδεύονταν από υπηρεσιακούς παράγοντες, με επικεφαλής το διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.     
 
Στην Πολιανή
Με το πέρας της επίσκεψης στη λιμνοδεξαμενή της Πολιανής, η κα Νικολάκου ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από τον ΕΟΧ/ΕΖΕΣ και το Ελληνικό Δημόσιο, και το οποίο «σώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι το έργο ύψους 1,46 εκατ. ευρώ, αλλά κι ένα παρόμοιο που αφορά στην προστασία και αναδάσωση στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο, της Περιφερειακής Ενότητας  Λακωνίας, έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2011. Καταφέραμε με προσωπική παρέμβαση του περιφερειάρχη προς το αρμόδιο υπουργείο και την Ε.Ε. να πάρουμε παράταση ενός έτους. Το έργο είναι ήδη κατασκευασμένο και οι Τεχνικές Υπηρεσίες έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες. Η Περιφερειακή Ενότητα επέβλεψε το έργο και σήμερα (χθες) παραβρέθηκε εκπρόσωπος του ΕΟΧ για τον τυπικό έλεγχο. Η λιμνοδεξαμενή είναι έτοιμη και γεμάτη νερό. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί, αλλά αν προκύψει ανάγκη πυρόσβεσης, είμαστε έτοιμοι. Πέραν, δε, της συμβολής του έργου στις πυρκαγιές, μια πολύ σημαντική παράμετρος σχετίζεται με τα αγροτικά προϊόντα και την αγροτική οικονομία».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό και πιλοτικό έργο, που έχει ως κύριο σκοπό τον ανεφοδιασμό των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης σε συγκεκριμένες περιοχές. Η χωροταξική κατανομή τόσο των λιμνοδεξαμενών όσο και των υδατοδεξαμενών είναι τέτοια, είπε χαρακτηριστικά, ώστε όλος ο νομός να είναι επαρκώς εφοδιασμένος και να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πυρόσβεσης.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 50% από τον ΕΟΧ και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο κ. Αλευράς τόνισε πως «έγινε μεγάλος αγώνας δρόμου για να προλάβουμε τις ημερομηνίες, δεδομένου ότι το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο του 2009 και, δυστυχώς, μέχρι το Φεβρουάριο του 2011 λίγα πράγματα είχαν γίνει. Από τότε, με την παρέμβαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και την έγκριση της παράτασης του έργου για ένα έτος, κατορθώσαμε σε αυτό το διάστημα να πάρουμε όλες τις εγκρίσεις, να δημοπρατήσουμε το έργο στις 6 Δεκεμβρίου 2011 και να ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2012. Το έργο το έχουν δεχθεί με ανακούφιση οι κάτοικοι της περιοχής, που αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας και, εκτός από τις ανάγκες πυρόσβεσης, θα καλύψει τις ανάγκες άρδευσης».
 
Στα «Φάρμακα»
Στα «Φάρμακα», στη δεύτερη από τις τρεις λιμενοδεξαμενές (η τρίτη βρίσκεται στο Σελλά), ο κ. Αλευράς ανέφερε πως η συγκεκριμένη έχει σχήμα ανεστραμμένης πυραμίδας και χωρά 7.700 κυβικά νερό.
Ακολούθως, συνεχάρη τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας και τους υπαλλήλους του Προγραμματισμού, που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο και χαρακτήρισε ως σημαντικό το επίτευγμα τόσο των Τεχνικών Υπηρεσιών όσο και του αναδόχου που ανέλαβε το έργο- καθώς ξεκίνησε ταυτόχρονα να κατασκευάζει και τις τρεις λιμνοδεξαμενές, αλλά και τις υδατοδεξαμενές σε Μουριατάδα, Κεφαλόβρυσο, Μεταξάδα, Χρυσοκελλαριά και Κέντρο Αβίας- αφού, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πέρσι το χειμώνα, το ολοκλήρωσε σε ένα πεντάμηνο.
Και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν να εφοδιάζονται τα επίγεια και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, θα συντομεύονται οι αποστάσεις για άμεσες επεμβάσεις, θα εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και θα υπάρχει δυνατότητα αγροτικής εκμετάλλευσης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την τελευταία παραποτάμια λιμνοδεξαμενή στο Σελλά.
«Θεωρώ», κατέληξε, «ότι πλέον η Μεσσηνία έχει θωρακιστεί για την αντιπυρική περίοδο».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου