Ο πίνακας με τους πρωταγωνιστές


Αποπληρωμή υποχρεώσεων
για έργο αποχέτευσης
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Για μία ακόμη φορά θα συζητηθεί το έργο κατασκευής αγωγού αποχέτευσης νότια του ΒΙΟΠΑ, παρέμβαση για την οποία, όταν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στα μέσα Μαρτίου, υπήρξαν σαφείς αιχμές από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ότι επί της ουσίας γίνεται προς όφελος δημοτών.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος ο Νίκος Διασάκος, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υποστήριξε ότι το έργο εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουδεμία οικονομική συμμετοχή του επιχειρηματία.
Ακολούθως, ο Σταμάτης Μπεχράκης, του «Δικτύου», σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΚ, βάσει της νομοθεσίας, δεν είχε δικαίωμα να κάνει το συγκεκριμένο έργο, γιατί η περιοχή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης. Ωστόσο, είπε, για να παρακαμφθεί το εμπόδιο της νομοθεσίας, ο δήμαρχος αποφάσισε να γίνει το έργο από το Δήμο, ο οποίος στη συνέχεια το ανέθεσε στη ΔΕΥΑΚ με προγραμματική σύμβαση. Το δε κόστος των 90.000 ευρώ καλύφθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση, η οποία υποτίθεται ότι χρωστά λεφτά στο Δήμο από το αλληλόχρεο.
Ο κ. Μπεχράκης επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο η Δημοτική Αρχή επιβαρύνει διπλά τους δημότες, μέσω της ΔΕΥΑΚ, για την κατασκευή ενός έργου για το οποίο ο επιχειρηματίας που επωφελείται δεν επιβαρύνεται καθόλου.
Τέλος, ο Νίκος Φωτέας, της «Πρωτοπορίας», σημείωσε ότι το έργο δεν έχει γίνει σε πυκνοδομημένη περιοχή και σχολίασε ότι όσο ο δήμαρχος δεν αιτιολογεί την αναγκαιότητά του, τόσο δημιουργείται πέπλο αδιαφάνειας που επιτρέπει στον καθέναν να υποψιάζεται οτιδήποτε.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παν. Νίκας υποστήριξε ότι η παρέμβαση έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο, αφού πέρασε τη… βάσανο όλων των ελέγχων.
Σήμερα η Οικονομική Επιτροπή θα αποφασίσει για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του έργου, ύψους 94.800 ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή του γίνεται από δημοτικούς πόρους.