Τι προτείνεται να ισχύσει με Προεδρικό Διάταγμα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο


 
Χωρίς ξεκάθαρη απάντηση παραμένει το μεγάλο ερώτημα της πολύκροτης δίκης που ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για το ποιος κρατούσε το στυγερό μαχαίρι που έκοψε το νήμα της ζωής του δίχρονου Κέρι Μεσάι το απόγευμα της 29ης Νοεμβρίου 2011, στο αυτοκίνητο του πατέρα του Φελίμ Μεσάι.
Το ενδιαφέρον για την απάντηση έχει επικεντρωθεί σε δύο από τους 16 κατηγορούμενους στην υπόθεση. Τον Αλβανό με το ψευδώνυμο «Νίκος», που έχει παραδεχθεί ότι πυροβόλησε τον 35χρονο Αλβανό Φελίμ Μεσάι, και τον 24χρονο νεαρό που βρισκόταν μαζί τους στο μοιραίο αυτοκίνητο.
Κανείς, όμως, από τους δύο δε φώτισε πλήρως το σκοτεινό αυτό σημείο κατά τις απολογίες τους στην τελευταία συνεδρίαση.
 
Ποιος
Παρά τη στρατηγική του προέδρου του Δικαστηρίου να τους αιφνιδιάσει δείχνοντάς τους τη φωτογραφία του μικρού θύματος, παρέμειναν και οι δύο ψύχραιμοι, χωρίς να λυγίσουν ούτε στιγμή.
Ο Αλβανός «Νίκος» που, σύμφωνα με την κατηγορία που αντιμετωπίζει, πήρε εντολή να δολοφονήσει τον Φελίμ Μεσάι, ούτε όταν συνελήφθη ούτε και στη συνέχεια στην ανακρίτρια δέχτηκε να πει κουβέντα. Η πρώτη φορά που μίλησε ήταν στη δίκη.
Από την έναρξή της, τις πρώτες ημέρες, ομολόγησε ότι αυτός πυροβόλησε τον 35χρονο ομοεθνή του, αρνούνταν όμως κατηγορηματικά ότι σκότωσε το παιδί, απαντώντας ότι δεν ξέρει ποιος το έκανε στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις από την Έδρα. Κατά την απολογία του, αλλά και κατά την αντιπαράσταση εξέτασή του με τον 24χρονο, επέμεινε μέχρι τέλους ότι δεν είχε μαζί του μαχαίρι, μόνο την καραμπίνα με την οποία πυροβόλησε τον 35χρονο. Επαναλαμβάνει δε, πως, αφού πυροβόλησε και  μετά, δε θυμάται τίποτα. Ούτε πώς έπεσε το αυτοκίνητο στο αρδευτικό κανάλι, ούτε τι έγινε με το παιδί, ούτε πώς βγήκε έξω από το αυτοκίνητο και το νερό. Μόνο κατά την απολογία του προχθές, μετά τον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχτηκε για το ποιος σκότωσε το παιδί, είπε ότι από τη στιγμή που δε θυμάται τίποτα, ούτε μπορεί να το αρνηθεί ούτε και να το παραδεχθεί.
 
Υπόλοιπες απολογίες
Από την άλλη πλευρά, ο 24χρονος νεαρός επιμένει ότι ο Αλβανός «Νίκος» είχε στη μέση του ένα μαχαίρι, με το οποίο μάλιστα απείλησε αυτόν και τον ξαδελφό του στη συνέχεια, για να τον πάρουν με το αυτοκίνητο όταν βγήκε από το αρδευτικό κανάλι. Επιμένει ότι αυτός σκότωσε το παιδί, υποστηρίζοντας πως, όταν είδε το «Νίκο» να πυροβολεί με την καραμπίνα τον Φελίμ Μεσάι, άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και πήδηξε έξω, χωρίς να ξέρει τι έγινε από εκεί και μετά.
Στη συνέχεια, όμως, διαψεύστηκαν και οι τρεις (ο 24χρονος, ο ξάδελφός του και ο «Νίκος») για τον ισχυρισμό τους ότι άφησαν τον «Νίκο» στο Νέδοντα. Ο «Νίκος», μάλιστα, είπε ότι τον άφησαν σε ένα ποτάμι της Καλαμάτας, ειδοποίησε φίλο του, τον οποίο αρνήθηκε να κατονομάσει, και τον μετέφερε πίσω στην Αθήνα.
Οι ισχυρισμοί και των τριών κατέρρευσαν από την απολογία στη συνέχεια του κατηγορουμένου στον οποίο ανατέθηκε η μεταφορά του «Νίκο» στην Αθήνα, από χωριό του Ταϋγέτου και συγκεκριμένα το σπίτι του καταζητούμενου αδελφού του 50χρονου, ο οποίος επίσης κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης. Ο εν λόγω κατηγορούμενος είπε ότι τον παρέλαβε με το αυτοκίνητό του και τον πήγε στην Αθήνα. Μάλιστα, υπήρξε αντίδραση του Αλβανού «Νίκο», ο οποίος σηκώθηκε από το εδώλιο και τον ρώτησε «Εμένα πήρες;», για να λάβει καταφατική απάντηση.
Στην επόμενη συνεδρίαση, που έχει ορισθεί για την Πέμπτη, θα συνεχισθούν οι απολογίες των κατηγορουμένων, ανάμεσα στις οποίες των συντρόφων των δίδυμων αδελφών που είναι κατηγορούμενες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εκείνη του πρώην αστυνομικού που κατηγορείται ότι παρείχε πληροφορίες στην εγκληματική οργάνωση. Σε αυτή τη συνεδρίαση είναι πολύ πιθανό να γίνει και η αγόρευση της εισαγγελέως κας Σιδηροπούλου με τις προτάσεις της για τους κατηγορουμένους.

 
Της Βίκυς Βετουλάκη