Το συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη μείωση δομών -και όχι προσωπικού- κατά 40% έως 50% στα τελευταία πέντε υπουργεία (Παιδείας, Άμυνας, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας). Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πλέον πιάνεται ο στόχος που είχε τεθεί για τη μείωση του όγκου των διοικητικών δομών, ενώ το δημοσιονομικό όφελος θα ξεπεράσει το 15%.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι τώρα ξεκινάει η δεύτερη φάση, που είναι και πιο κρίσιμη, και αφορά στην εφαρμογή των μελετών καθώς και την σχεδίαση νέων θεσμών.
Πάντως, όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο.
Παράλληλα με τις εκθέσεις αξιολόγησης και την αναδιάρθρωση, συζητήθηκε και ο συντονισμός σε σχέση με το θέμα της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Ιούνιο, καθώς και άλλων 12.500 μέχρι τον Δεκέμβριο.
Επίσης, αποφασίστηκε και ο τρόπος κατανομής και συντονισμού σε κάθε υπουργείο του αριθμού που αναλογεί σε κάθε υπουργείο σχετικά με τις 15.000 αποχωρήσεις.
Χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν ανέφερε ότι σε πρώτη φάση αυτό θα γίνει από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν γίνει 4.000 αποχωρήσεις, αρκετές από τις οποίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο.
Αναφορικά με τους επίορκους είπε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τη διοίκηση, επανέλαβε ότι θα ισχύσει το 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε απόλυση, ενώ διευκρίνισε ότι δεξαμενή των νέων υπαλλήλων θα αποτελέσει η λίστα παλαιότερων επιτυχόντων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που δεν έχουν ακόμη διοριστεί.
«Η διαδικασία θα αρχίσει αμέσως από τις πρώτες απολύσεις. Μόλις τελειωθούν οι πρώτες αναγκαστικές αποχωρήσεις, οι οποίες φυσικά θα τηρήσουν τις διαδικασίες τις νόμιμες και τις συνταγματικές με τις εγγυήσεις όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων» είπε.
Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπεύθυνος του τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, σχολίασε τις δηλώσεις Μανιτάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η κυβέρνηση και η τρόικα, σύμφωνα με εξαγγελίες του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιμένουν στην απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και στη δραστική κατάργηση φορέων και οργανισμών, ενώ γνωρίζει ότι το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν είναι αριθμητικό.
»Άλλωστε, με στοιχεία του Υπουργείου, οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι λιγότεροι στην ευρωζώνη των 17 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αφού δεν υπάρχει χώρα του πλανήτη με 11.000.000 πληθυσμό και τέτοια διασπορά του εθνικού κορμού, που να διαθέτει τόσο μικρό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, το ίδιο το Υπουργείο μας ενημερώνει ότι υπηρετούν 628.412 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων 52.000 αορίστου χρόνου, 38.207 συμβασιούχοι κάθε είδους και 1.844 μετακλητοί υπάλληλοι.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συκοφαντήθηκε και οι δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις λοιδορήθηκαν, όταν επεχείρησαν να ψελλίσουν την αλήθεια αναφορικά με την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης.
»Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις νομοθετημένες προδιαγραφές των μνημονίων, δεν αντέχει άλλες μειώσεις προσωπικού, ούτε οριζόντιες περικοπές και διώξεις. Χρειάζεται ένα «σοκ επανεκκίνησης», ένα πραγματικό άλμα ποιότητας. Έχει πρόβλημα λειτουργίας, αποδοτικότητας, εξορθολογισμού, τεχνολογικής αναβάθμισης και ριζικής αναδιοργάνωσης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ