50,5 εκατ. ευρώ για… καθυστερήσεις ζητάει ο «Μορέας» από το Ελληνικό Δημόσιο


ΘΕΤΙΚΕΣ ΒΛΕΠΕΙ, ΠΑΝΤΩΣ, ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Η «Θέμις» δεν έχει αποφανθεί  για τη χωροθέτηση των φυλακών
 
Αν και οι αυτοψίες έγιναν το Σεπτέμβριο
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα για το χώρο δημιουργίας σωφρονιστικού καταστήματος το αρμόδιο κλιμάκιο της «Θέμις Κατασκευαστική» του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο, με επικεφαλής τον αρμόδιο για θέματα χωροταξίας σωφρονιστικών καταστημάτων κ. Ανεστάκο, είχε πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο αυτοψίες στους χώρους που προτείνονται σε Μεσσηνία και Αρκαδία.
Χθες, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε ότι τελευταία υπάρχει κινητικότητα και δυναμική για το θέμα ίδρυσης φυλακών, οι οποίες, όπως τόνισε για άλλη μια φορά, ανήκουν στο Εφετείο Καλαμάτας.
 
Θετική αντιμετώπιση
Ο κ. Μαργέλης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη, ο οποίος μαζί με παράγοντες του κόμματος στη Μεσσηνία  και τη συμμετοχή του δικηγόρου Δημήτρη Καούνη, επισκέφθηκαν τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη και συζήτησαν το θέμα των φυλακών:
«Είναι γεγονός πως η εποχή είναι βολική για το θέμα, λόγω και των τεράστιων προβλημάτων που παρατηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, τα οποία είναι γεμάτα και δεν  μπορούν να δεχτούν άλλους κρατουμένους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει θετικά το θέμα, βλέπει θετικά την ίδρυσή τους στην περιοχή του Εφετείου Καλαμάτας και αυτή είναι η ενημέρωση που είχα από το κλιμάκιο που τον επισκέφθηκε». Μάλιστα, ο κ. Μαργέλης πρόσθεσε ότι προχθές τον επισκέφθηκε σχετικά και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας, Θεόδωρος Μπρεδήμας, ο οποίος και θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Πλεονεκτήματα
Παρά το γεγονός ότι το κλιμάκιο της «Θέμις Κατασκευαστική» έχει πραγματοποιήσει αυτοψίες σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας από το Σεπτέμβριο, ακόμα δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα. Τότε, είχε ανακοινωθεί ότι μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες θα γίνει γνωστή η πρότασή του για την προσωρινή χωροθέτηση του νέου σωφρονιστικού καταστήματος.
Στη Μεσσηνία, το κλιμάκιο επισκέφθηκε τέσσερις χώρους που προτείνει ο Δήμος Καλαμάτας σε Γαρδίκι, Πλατύ, Άρι και Ασπροπουλιά, δύο χώρους που προτείνει ο Δήμος Μεσσήνης και ένα χώρο που προτείνει ο Δήμος Οιχαλίας.
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο είναι ο χώρος να βρίσκεται κοντά σε εθνικό δίκτυο και οπωσδήποτε κοντά σε εξοπλισμένο και σε πλήρη λειτουργία νοσοκομείο. Αυτό δίνει ένα προβάδισμα, σε επίπεδο Μεσσηνίας, στην περιοχή που προτείνεται στο Γαρδίκι. Ωστόσο, είναι μεγάλη η μάχη και με την Αρκαδία, η οποία και διεκδικεί την κατασκευή του σωφρονιστικού καταστήματος.
«Οι θέσεις που έχει προτείνει η Μεσσηνία πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί και πιστεύω ότι θα έχουμε θετική εισήγηση από τη “Θέμις”», είπε ο κ. Μαργέλης, ενώ σε ερώτηση για το αν κινούνται «υπόγεια ρεύματα» για το θέμα των φυλακών σε Μεσσηνία και Αρκαδία, απάντησε: «Υπόγεια ρεύματα υπάρχουν και στην Αρκαδία και στη Μεσσηνία, και είναι πολλά άλλα θέματα που δε θέλω να αναπτύξω αυτή τη στιγμή, καθώς δεν είναι κατάλληλος καιρός. Γίνονται επαφές, είναι γεγονός ότι και η Αρκαδία επιδιώκει την ίδρυση σωφρονιστικού καταστήματος, πλην όμως έχει ένα μειονέκτημα σε σχέση με το Εφετείο της Καλαμάτας. Η Αρκαδία υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου, όπου, ως γνωστόν, υπάρχουν ήδη δύο φυλακές. Είναι παράλογο να δημιουργηθεί τρίτο σωφρονιστικό κατάστημα στην έδρα του Εφετείου Ναυπλίου και το Εφετείο Καλαμάτας να μην έχει σωφρονιστικό κατάστημα. Με δεδομένο, επίσης, ότι όπου υπάρχει Εφετείο, υπάρχει και σωφρονιστικό κατάστημα».