Της Μαρίας Νίκα
«Με τα μέτρα που παίρνουν, όχι νέοι αγρότες δεν πρόκειται να έρθουν, αλλά θα φύγουμε κι εμείς που καλλιεργούμε χρόνια».
Αυτή ήταν η απάντηση των Μεσσήνιων παραγωγών χθες στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, σχολιάζοντας όσα έχουν ακουστεί περί φορολόγησης όλων των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων από το 2014.
Αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ωστόσο σε σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος» την περασμένη Τετάρτη διαβάσαμε το εξής: «Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή, που συνεδρίασε χθες, οι επιβαρύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι υψηλές, ενώ ειδικό καθεστώς εξετάζεται για χωράφια κατ’ επάγγελμα αγροτών, αλλά και σε αυτούς θα υπάρξει όριο αριθμού στρεμμάτων (π.χ. έως 20) που θα φορολογηθούν με χαμηλότερα ποσά. Το σχέδιο που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα προβλέπει ότι για κάθε στρέμμα εκτός σχεδίου γης ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί σε 12 ευρώ ετησίως.
Για ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση ή σε βουνά που αποτελούν χειμερινούς προορισμούς για χιλιάδες πολίτες, η ετήσια επιβάρυνση θα είναι ανά στρέμμα πολύ υψηλότερη. Ο φόρος σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να ξεκινά από 20, 30 ή ακόμη και 50 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίθετα, αγροτεμάχια που βρίσκονται σε λόγγους και ραχούλες θα φορολογηθούν πολύ χαμηλότερα από 12 ευρώ».
Σταύρος Παναγιωτόπουλος, Χώρα
«Στον κόσμο αρέσει ο μαζοχισμός»
«H δική μου άποψη είναι να μην πληρώσουμε καθόλου. Μας έχουν κόψει από παντού, από το ΦΠΑ, από την τιμή των προϊόντων, ενώ τα έξοδά μας αυξάνονται. Αν φορολογήσουν και τα αγροτεμάχια, θα επαναστατήσει ο κόσμος. Από τη μια λένε στους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη γη και από την άλλη τους απομακρύνουν με αυτά τα μέτρα. Εγώ έχω κηπευτικά, ελιές, αμπέλια… Δε βγαίνει τίποτα. Στο λέω με ειλικρίνεια. Αυξάνεται το ρεύμα, οι τιμές πέφτουν δραματικά στα προϊόντα, αλλά στον κόσμο αρέσει ο μαζοχισμός. Τι άλλο να πω;».
Παύλος Κορωνιός, Μεσσήνη
«Θα πληρώνουμε τα κτήματά
μας ξανά και ξανά»
«Θέλουν, τα κτήματά μας, να τα πληρώνουμε ξανά και ξανά και ξανά. Αυτό ζητάνε τώρα. Δηλαδή, να σηκωθούμε να φύγουμε, να τα πάρουν όλα, να τελειώνουμε. Λένε να ασχοληθούν οι νέοι. Τα παιδιά μου έρχονται, αλλά πού να κάτσουν; Έχουν απογοητευθεί. Θα τα φορολογήσουν όλα. Και στο βουνό να έχεις ακόμα, θα στο φορολογήσουν. Μέχρι και για 50 ευρώ το στρέμμα έχουν πει, ανάλογα με την περιοχή».
Σταύρος Νικολόπουλος, Φιλιατρά
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»
«Έτσι λένε, ότι θα φορολογήσουν και τα αγροτεμάχια. Το συζητάμε οι αγρότες μεταξύ μας, αλλά τι να κάνουμε; Ό,τι πει ο νόμος. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμη βέβαια δεν έχουμε ενημέρωση για το τι ακριβώς θα κάνουν. Το μόνο που έχουν πει, είναι ότι θα μπει φορολογία στα αγροτεμάχια».
Παναγιώτης Κυριόπουλος, Χωματερό
«Ένα ακόμη κόστος για τους αγρότες»
«Προς το παρόν δεν ξέρουμε τι γίνεται. Δεν έχουν καταλήξει κάπου, θα δούμε στην πορεία. Υπάρχει ανησυχία βέβαια. Έχουμε και στρέμματα, τα οποία δεν είναι καλλιεργήσιμα, θα πληρώσουμε και γι’ αυτά; Δεν ξέρουμε ακόμη. Το κόστος καλλιέργειας είναι έτσι κι αλλιώς υψηλό, άφησε τα, μην το ψάχνεις. Αν φορολογηθεί και η γη, θα είναι ένα επιπλέον κόστος για μας. Μπορεί να έχουμε κινητοποιήσεις, αυτό θα το κρίνουμε, γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει κάτι. Περιμένουμε να δούμε τι θα ανακοινωθεί».
Δημήτρης Γκάργκουλας, Μεσσήνη
«Θα φύγουμε κι εμείς
που καλλιεργούμε ήδη»
«Κατ’ αρχάς, έχουμε πολλά έξοδα, με πολλές ζημιές πολλές φορές. Το κόστος καλλιέργειας είναι ήδη πολύ μεγάλο, αν το αυξήσουμε κι άλλο, δε θα κάνουμε τίποτα στο τέλος. Μας απασχολεί το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, το κουβεντιάζουμε στο καφενείο, ακούγονται πολλά, στο τέλος θα δούμε. Τα έξοδα είναι μεγάλα, πετρέλαιο, μεροκάματα… Ποιος θα έρθει να γίνει αγρότης; Θα έρθει κανένας; Εδώ λέμε να φύγουμε κι εμείς που είμαστε τόσα χρόνια. Δεν αντέχουμε, είμαστε χρεωμένοι. Επίσης, για τις αποδείξεις που κόβουμε (13%), πριν είχαμε 5% επιστροφή ΦΠΑ, τώρα μας το μείωσαν στο 3%».
Νίκος Σκλάβος, Ελαία
«Δίνουν κίνητρα, λέει, στους νέους!»
«Μέχρι να τα φορολογήσουν, θα τα έχουμε πουλήσει και θα ησυχάσουμε. Ή θα μας τα πάρει η τράπεζα. Δίνουν κίνητρα σε νέους ανθρώπους, λένε. Ας έρθουν να ρωτήσουν τα παιδάκια, που τα έχουν εγκλωβίσει. Του χρόνου, οι μισοί θα είμαστε εδώ πέρα. Οι παραγωγές έχουν μειωθεί, αναγκαστικά την επόμενη χρονιά θα λείπουμε οι μισοί, γιατί δε θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε».
Κατερίνα Γιαϊτζόγλου, Καρτερόλι
«Καταλάβατε τι γίνεται;»
«Πέρυσι πλήρωνα 20 ευρώ νερό το στρέμμα, άρδευση κοινοτική. Φέτος το πήγανε 30 ευρώ το στρέμμα. Ένα σακί λίπασμα – μιλάμε για τα 50 κιλά – είχαν 20 ευρώ. Τώρα τα 40 κιλά έχουν πάει 30 ευρώ. Τα κιλά μειώθηκαν, η τιμή εκτοξεύθηκε. Και ο συνάδελφος εδώ πέρα πουλάει 30 λεπτά ντομάτα! Από πού θα βγει αυτός ο άνθρωπος; Καταλάβατε τι γίνεται; Θέλετε να ακούσετε πόσο έχει ο σπόρος; Ένα σποράκι ντομάτας έχει 28 λεπτά. Δεν έχει και καλλιέργεια; Λιπάσματα; Προσωπική εργασία; Μεροκάματα; Ραντίσματα; Πώς θα έρθει εδώ στον πάγκο; Βλέπετε, δίπλα, ο άνθρωπος πουλάει τα μαρουλάκια προς 1 ευρώ τα 4. Αγορά το φυτό έχει 10 λεπτά. Και το πουλάει 25 λεπτά! Πού είναι τα οργώματά του, πού είναι τα φυτέματά του, πού είναι τα νερά του; Τα ξέρουνε οι κυβερνώντες, αλλά…».