Άνοιξε τις πύλες της η 2η Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Καλαμάτας (φωτογραφίες & βίντεο)


Παραμένει το θέμα με την ιδιωτική παρέμβαση στη Βέργα
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Θα πρέπει να είναι η τρίτη ή η τέταρτη φορά που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας οι παρεμβάσεις ιδιωτικού εργολάβου και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε περιοχή της Βέργας, με καταπάτηση, σύμφωνα με καταγγελίες δημοτών, κοινοτικού δρόμου, καλντεριμιού και καταστροφή παραδοσιακών αλωνιών.
Το μείζον αυτό πρόβλημα τέθηκε και πάλι προχθές από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρο Μπρεδήμα, ο οποίος αναρωτήθηκε αν η Δημοτική Αρχή ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και τη νομιμότητα των εργασιών.
Η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Χρ. Ριζά πανομοιότυπη με τις προηγούμενες. Ο Δήμος ενδιαφέρεται για την κληρονομιά του και για το συγκεκριμένο έργο έχει διαταχθεί, μετά από αυτοψία της Πολεοδομίας, πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. «Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο», υπογράμμισε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες ιδιώτης της περιοχής, με επιστολή του στο δήμαρχο Παν. Νίκα και την αρμόδια διευθύντρια της Πολεοδομίας, ζητά για μια ακόμη φορά «την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, για καθορισμό των πραγματικών ορίων των ανωτέρω ιδιοκτησιών, τον έλεγχο νομιμότητας της προαναφερθείσας οικοδομικής άδειας και τη λήψη όλων των μέτρων για αποτροπή περαιτέρω αυθαιρεσιών, απομάκρυνση των αυθαίρετων επιχωματώσεων, επισκευή των ζημιών σε όμορες ιδιοκτησίες, αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων».
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «υποβάλλω πρόσθετα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν εύλογες απορίες για τους πραγματικούς λόγους και σκοπούς των αυθαίρετων ενεργειών που περιγράφονται στα ανωτέρω σχετικά (αυθαίρετη επιχωμάτωση κοινοτικού δρόμου με 3.850 τόνους [2.140 κ.μ.] μπάζων, μπάζωμα τμήματος του παλαιού μονοπατιού που χωρίζει δύο ιδιωτικά αγροτεμάχια), και εμφάνιση του μπαζωμένου τμήματος του μονοπατιού καθώς και του μισού πλάτους του βασικού κοινοτικού δρόμου της Κάτω Βέργας ως ανηκόντων σε ιδιωτική ιδιοκτησία».
Προσθέτει, δε, ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «προκύπτει ενσωμάτωση περί των 500 τ.μ. κοινόχρηστων δημόσιων χώρων σε δύο τμήματα των ιδιωτικών ιδιοκτησιών, ώστε πλέον αυτές εμφανίζονται ως ενιαίο και άρτιο οικόπεδο 2.020 τ.μ. περίπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμφανιζόμενο εκ των ανωτέρω στοιχείων ως “ενσωματούμενο” τμήμα του παλαιού μονοπατιού ανήκει στο παραδοσιακό καλντερίμι που – εδώ και πάνω από 200 χρόνια – συνέδεε την παραλία με την Κάτω Βέργα (τότε “Σελιτσάνικα Καλύβια”) και με την Άνω Βέργα (τότε “Σέλιτσα”), ενώ το εμφανιζόμενο εκ των ανωτέρω στοιχείων ως “ενσωματούμενο” τμήμα του δημοτικού δρόμου (οδός Ευαγγελιστρίας) της Κάτω Βέργας, σύμφωνα με σειρά επίσημων αεροφωτογραφιών, φαίνεται ότι ανήκει στο δημοτικό δρόμο για 30 χρόνια τουλάχιστον».