Έκθεση ανθρωπιάς ξεκινά στο Luna Lounge (Φωτογραφίες)


ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 72ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ
 
Εκδήλωση μνήμης  για τη Μάχη της Καλαμάτας
 
Παν. Νίκας: Διαχρονική η εναντίωση των Ελλήνων στο φασισμό και το ναζισμό
 
Χωρίς τη λαμπρότητα προηγούμενων χρόνων, αφού φέτος απουσίαζαν εκπρόσωποι του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Πρεσβειών της Αγγλίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η εκδήλωση μνήμης με την ευκαιρία της 72ης επετείου της Μάχης της Καλαμάτας (28 Απριλίου 1941).

Ο Δήμος Καλαμάτας και η Αδελφότητα Απομάχων των Ελληνικών Εκστρατειών 1940-1945 απέτισαν φόρο τιμής προς όσους πολέμησαν και τους πεσόντες, Έλληνες, Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς, Γιουγκοσλάβους και Κύπριους, οι οποίοι αντιμετώπισαν τις επελαύνουσες δυνάμεις του Άξονα, με επίκεντρο των συγκρούσεων το λιμάνι. Παρόντες ήσαν και δύο εκ των Απομάχων που πολέμησαν το 1941 στην Καλαμάτα, ο Frank Gill και ο Jock Watt.

Εκ μέρους της Αδελφότητας μίλησαν η Janet Buttery και ο Frank Gill, ενώ η εκδήλωση περιλάμβανε – μεταξύ άλλων – προσευχή, απαγγελία ποιήματος, κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Ο Frank Gill, πρόεδρος της Αδελφότητας των Απομάχων των Ελληνικών Εκστρατειών 1940-1945, εξέφρασε ευχαριστίες προς το Δήμο για την άρτια διοργάνωση της τελετής μνήμης και τιμής, επί διάστημα μεγαλύτερο της εικοσαετίας.

Η Αδελφότητα, φέτος, διά χειρών της Janet Buttery, γραμματέως της Οργάνωσης, κόρης του ιδρυτικού μέλους Edwin Horlington, επέδωσε βράβευση προς τον Νίκο Ι. Ζερβή, για τη συμβολή του στην προετοιμασία και διενέργεια της τελετής.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Αδελφότητας Απομάχων των Ελληνικών Εκστρατειών (1940-1945), Frank Gill και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Νίκας απέτισε φόρο τιμής προς όσους, Έλληνες και συμμάχους, έλαβαν μέρος στη Μάχη της Καλαμάτας και στους πεσόντες σε αυτήν, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή της Ελλάδος στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το μικρό της μέγεθος.

Τόνισε ακόμη πως οι Έλληνες ανέκαθεν βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ελευθερία, ενώ επισήμανε τη διαχρονική εναντίωσή τους στο ναζισμό και το φασισμό.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πόλης προς τους απομάχους και γενικά τους συμμάχους για τον αγώνα τους κατά του φασισμού και ναζισμού. Είπε δε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί οι ιδέες του φασισμού και ναζισμού να εξαπλωθούν ξανά.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς, εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Frank Gill στη μνήμη των πεσόντων και των θανόντων μελών της Αδελφότητας, ο Noah Scott εκ μέρους των αιχμαλώτων πολέμου, ο Mark Buttery εκ μέρους της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-1945 και ο κ. Alan Stevenson εκ μέρους της βρετανικής παροικίας.
Α.Π.