Ανακοινώσεις της Αντιπεριφέρειας για τα ληγμένα ζωικά προϊόντα


«Ο Αμερικάνος», το αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, παρουσιάζεται από την εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον», σε δύο παραστάσεις, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα και στις 9.30 το βράδυ, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και κάθε εποχής.
Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία – το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας».
Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος, ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη, η οποία ερμηνεύεται ζωντανά.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασσικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και ένα μουσικό, ο οποίος παίζει πιάνο, η οποία και υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.
Προπώληση: Στο ταμείο του ΔΗΠΕΘΕΚ (Δημοσθένους 2, Καλαμάτα, τηλ.: 27210 82616), από 20 έως 22 Μαΐου, 10.00-14.00 και 18.00-21.00.
Τιμές εισιτηρίου: 12 ευρώ κανονικό (μέχρι τις 21 Μαΐου προς 10 ευρώ). Για ομάδες άνω των 10 ατόμων το εισιτήριο θα διατίθεται προς 8 ευρώ/άτομο, 8 ευρώ μειωμένο για άτομα ηλικίας άνω των 65, φοιτητές, ΑμεΑ, για άνεργους με κάρτα ΟΑΕΔ, για ηθοποιούς με ενημερωμένη κάρτα ΣΕΗ και θεατρολόγους με ενημερωμένη κάρτα θεατρολόγων, πολύτεκνους και κατόχους κάρτας πολιτισμού, ΥΠ.ΠΟ.Τ.