Αρ. Σταθόπουλος: «Όχι σκουπίδια στο Παλιοροβούνι, όχι βιομηχανίες που ενοχλούν στη ΒΙΠΕ»


Περιμένοντας στη λίστα  αναμονής του ΟΚΑΝΑ
 
Η υποστελέχωση της Θεραπευτικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έστειλε τις τελευταίες ημέρες στο θάνατο δύο εξαρτημένους και έναν ακόμη να χαροπαλεύει στην εντατική
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Τα στοιχεία κυριολεκτικά σε αφήνουν άναυδο. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση. Ο λόγος για δεκάδες πολίτες που περιμένουν σε μια λίστα αναμονής, προκειμένου η Θεραπευτική Μονάδα Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, η οποία λειτουργεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό και να μπορεί έτσι να διαχειριστεί τα προβλήματα για τα οποία δημιουργήθηκε.
Όπως δήλωσε στο «Θ» ο επικεφαλής ψυχίατρος Πέτρος Σερενές, αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται είκοσι (20) άτομα που λαμβάνουν την ουσία βουπρενορφίνη, προκειμένου να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Αυτοί εξυπηρετούνται από τον ίδιο, μια νοσηλεύτρια και ένα φύλακα, που δουλεύει τέσσερις ώρες την ημέρα!
«Είναι αδύνατο να κάνουμε κάτι περισσότερο. Τέτοιου είδους ασθενείς και καταστάσεις επιβάλλουν να είσαι σε διαρκή κατάσταση ετοιμότητας, σε πολλά μέτωπα. Ο συγκεκριμένος ασθενής είναι ένα ρευστό, άρα συνεχώς μεταβαλλόμενο, σύμπλεγμα προβλημάτων, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχει μια λίστα αναμονής που μπορεί να ξεπερνά και τα εκατό (100) άτομα, αλλά αν η μονάδα δεν ενισχυθεί με έναν ψυχολόγο, μία κοινωνική λειτουργό και έναν ακόμη νοσηλευτή, τα χέρια μας είναι δεμένα.
Έχουμε επανειλημμένως γνωστοποιήσει το πρόβλημα στους αρμοδίους, αλλά, δυστυχώς, η κατάσταση δεν αλλάζει. Το τμήμα είναι υποστελεχωμένο, οι προσφεύγοντες ασθενείς αυξάνονται γεωμετρικά, αλλά έχουμε φτάσει στα όριά μας», μας είπε.
Δυστυχώς, τα παραπάνω επιβεβαιώνουν όσα ήδη γνωρίζουμε από τις ανακοινώσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις των γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας: Ελλιπής στελέχωση των μονάδων υγείας με ιατρικό προσωπικό. Η υγεία όμηρος της οικονομίας. Των αριθμών, των διαγραμμάτων και των καμπυλών της, που έχουν εγκλωβίσει μια ολόκληρη κοινωνία, όπως ο ιστός της αράχνης.
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα. Την περιγράφουμε με τα λόγια ενός ανθρώπου που έχει δύο αδερφές στην παραπάνω λίστα αναμονής. Όπως μας δήλωσε χθες: «Έχουμε κάνει αίτηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο να μπουν οι αδερφές μου στο πρόγραμμα θεραπείας με βουπρενορφίνη, αλλά ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση.
Και ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα; Προχθές η μία από τις δύο ήπιε μερικές δεκάδες ψυχοφάρμακα και σήμερα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μεταξύ ζωής και θανάτου. Ο γιατρός μάς είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τρεις ημέρες για να δούμε τι θα συμβεί. Είναι τρομερό, αδιανόητο, να πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο, επειδή το κράτος δεν μπορεί να προσλάβει έναν ακόμη θεραπευτή.
Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση; Είναι δυνατόν να βλέπω την αδερφή μου να πεθαίνει και να μην αντιδράσω; Γράψ’ το όπως σου το λέω: Είναι όλοι τους ξεφτίλες. Αυτοί που μας κυβερνούν». Αυτό είναι το αδυσώπητο συμπέρασμα.
Και πρόσθεσε: «Τις προηγούμενες ημέρες χάθηκαν στην Καλαμάτα ακόμα δύο παιδιά. Δεν ξέρω αν θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη, εάν ήταν επαρκώς στελεχωμένη η μονάδα».
Κι όμως, προ μηνών η μονάδα εγκαινιάστηκε με «ταρατατζούμ» και «φανφάρες» από τον υπουργό Υγείας, Αν. Λυκουρέντζο, ο οποίος είχε, μεταξύ άλλων, σημειώσει στον… πανηγυρικό του: «Δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε στον ακρωτηριασμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Το αντίθετο συμβαίνει. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να υπάρχουν ορθολογικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που να πιάνουν τόπο».
Ακριβώς όπως τα λέτε είναι τα πράγματα, κύριε υπουργέ…