Γερμανική ρευστότητα προς μικρομεσαίους εν όψει καθόδου στην Καλαμάτα


 

Τη διαμαρτυρία τους προς τη ΔΟΥ Καλαμάτας και κάθε αρμόδιο εκφράζουν οι δανειολήπτες του ΟΕΚ οι οποίοι αγόρασαν διαμέρισμα στην πολυκατοικία της οδού Αριστείδου 28, που κατέρρευσε από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1986, με αποτέλεσμα 6 νεκρούς και 17 τραυματίες.
Στην πολυκατοικία αυτή είχαν αγοράσει διαμέρισμα, με δάνειο από τον ΟΕΚ, εννέα άτομα και συγκεκριμένα οι: Γ. Βουδούρης (τότε διαχειριστής), Δημ. Πετρόπουλος, Γ. Μπάκας, Βασιλική Αναστασοπούλου, Κυρ. Παπαδόπουλος, Αθαν. Μιχαλόπουλος, Ι. Ζέλης, Νικ. Ντεβές και Θεόδ. Ζοργιάνος.
Την πολυσέλιδη διαμαρτυρία υπογράφει ο κ. Βουδούρης και σε αυτή αναφέρεται ότι, ενώ η Πολιτεία με το νόμο 2224/94 διαγράφει τις οφειλόμενες τοκοχρεολυτικές δόσεις που ήταν απαιτητές την ημέρα του σεισμού και μετά, ενώ οι απαιτητές πριν από το σεισμό έπρεπε να καταβληθούν κανονικά με τις πρόσθετες αυξήσεις, 19 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου και 27 μετά τους σεισμούς ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί.
Όπως αναφέρεται, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο νόμος έχει εφαρμοστεί σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη και σε δάνεια που χορηγήθηκαν μετά τους σεισμούς, που ούτε στην οδό Αριστείδου βρίσκονταν, αλλά ούτε και έχουν υποστεί ζημιά, τη στιγμή που αυτός (ο νόμος) αναφέρεται ρητά στην πολυκατοικία της Αριστείδου 28.
Ανάμεσα σε άλλα, τονίζεται πως «είναι λυπηρό, είναι θλιβερό για όλους να ψηφίζει η Πολιτεία και σε άσχετους να εφαρμόζονται, να διαγράφονται δάνεια στους μη παθόντες ουδέν και να απαιτούνται από τους καταστραφέντας ολοσχερώς».
Οι δανειοδοτηθέντες εκφράζουν την απορία τους αν υπάρχει νομική τάξη σε αυτή την Πολιτεία, καταφέρονται κατά κάποιου «κυρίου», όπως τον χαρακτηρίζουν, «ο οποίος μετάβαλε το ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων (νόμο) σε τριχοειδές φαινόμενο», ενώ σημειώνουν πως «μόνο ο Καραγκιόζης στις θεατρικές του παραστάσεις κάνει τέτοιες ερμηνείες και εφαρμογές των νόμων και διερωτώμεθα: δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει; Και δεν αναφερόμαστε σε πολιτικούς και πολιτικές, παρά μόνο στους αιώνιους θεσμούς της Πολιτείας μας. Να περιμένουμε 19 ολόκληρα χρόνια για την εφαρμογή του νόμου;
Αυτό είναι αίσχος. Αυτό δε θυμίζει κράτος, δε θυμίζει οργανωμένη Πολιτεία-θυμίζει κατσαπλιάδικο».