Εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη από την ΑΔΕΔΥ σε στήριξη των καθηγητών


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Με τη φράση «Θα σας βλέπω πάντα σαν τα μικρά μου αδερφάκια» και με δάκρυα στα μάτια, ο παλιός τρόφιμος του Ορφανοτροφείου Καλαμάτας, Στέλιος Καλαντωνέας, αποχαιρέτησε τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, αφού τραγούδησε μαζί τους το «τραγούδι του αποχαιρετισμού», κλείνοντας έτσι τη συγκινητική εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Μουσικού Σχολείου «Το κλουβί και η φωλιά: το Εθνικό Ορφανοτροφείο Αρρένων Καλαμάτας» στο  βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» στην Αθήνα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 9 Μαΐου και σε αυτή έδωσαν όλοι το «παρών». Η ομάδα εργασίας του Μουσικού (μαζί με γονείς και κηδεμόνες), με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους Εύη Ντινοπούλου και τη διευθύντριά τους Άννα Φραγκιά, το Σύνολο Μοντέρνας Μουσικής του σχολείου με τον υπεύθυνο καθηγητή τους Πέτρο Κατσούλη, καθώς και παλιοί απόφοιτοι του ΕΟΑΚ από την Καλαμάτα και την Αθήνα.
 
Το πρώτο μέρος
Ο κ. Δ. Μπεζαντές, πρόεδρος των Αποφοίτων ΕΟΑ Θεσσαλονίκης, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το βιβλίο, τονίζοντας την αξία του ως ντοκουμέντο, με το να θίξει το σοβαρό και ευαίσθητο θέμα της παιδικής προστασίας, ενώ αναφέρθηκε στο πόσο συνέβαλε ώστε να ξεπεραστεί η προκατάληψη και ο κοινωνικός στιγματισμός που ακολουθούσαν πάντα τα παιδιά τέτοιων ιδρυμάτων, με τις όποιες επιπτώσεις τόσο στον ψυχισμό τους όσο και γενικότερα στη μετέπειτα ζωή τους.
Η καθηγήτρια Εύη Ντινοπούλου αναφέρθηκε στη διαδικασία της έρευνας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Κατερίνας Κωνσταντινάκου, με αφορμή το κτήριο του παλιού Ορφανοτροφείου που φιλοξένησε το Μουσικό Σχολείο τα τελευταία 19 χρόνια, αλλά και στην εμπειρία που αποκόμισαν όλοι μαθητές, καθηγητές και παλιοί τρόφιμοι.
Ακολούθησε η Κατερίνα Κωνσταντινάκου, η οποία αναφέρθηκε στην ιδρυματική πολιτική του κράτους, που δεν έλαβε αρκετά υπόψη του τις ανάγκες των μικρών τροφίμων.
Έγινε προβολή με φωτογραφίες των παιδιών του ΕΟΑΚ, και ο λόγος δόθηκε στους αποφοίτους του Θ. Αθανασόπουλο και Δ. Αναστασόπουλο, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αναμνήσεις τους από το ίδρυμα. Ο τελευταίος μίλησε ακόμη με θέρμη για την πετυχημένη πορεία του βιβλίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του από αυτό το «ταξίδι», όπως χαρακτηριστικά είπε, «σε μία –επιτέλους- ήρεμη θάλασσα».
Ακολούθησαν δύο άλλοι τρόφιμοι που έζησαν στο παλιό ίδρυμα (στο μετέπειτα κινηματοθέατρο «Ηλέκτρα»), οι Γ. Τσινόρεμας και Στελ. Καλαντωνέας, οι οποίοι ξεδίπλωσαν τις αναμνήσεις τους και συγκίνησαν ιδιαίτερα με τον αυθεντικό τους λόγο. Ο Γ. Τσινόρεμας, μάλιστα, διάβασε απόσπασμα από το υπό επεξεργασία αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τα βιώματά του από τα ιδρύματα όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια.
Την τεταμένη ατμόσφαιρα απάλυναν τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου, που παρουσίασαν την εργασία τους μέσα από μία προβολή για την Ιδρυματική Περίθαλψη του παιδιού στην Ελλάδα και στην ιστορία του κτηρίου του δικού τους σχολείου.
Μαθήτριες και μαθητές διάβασαν, στη συνέχεια, με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό βιωματικές ιστορίες των τότε παιδιών και συγκλονιστικά γράμματα που έφεραν δάκρυα στα μάτια σε πολλούς παρευρισκόμενους..
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με το τραγούδι του αποχαιρετισμού που τραγούδησαν τα παιδιά του Μουσικού με τα «παιδιά του τότε».
 
Τραγούδια και άλλο υλικό σε CD
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το σύνολο Μοντέρνας Μουσικής του σχολείου υπό τον Πέτρο Κατσούλη. Τα τρία πρώτα τραγούδια σε στίχους και μουσική Ε. Ντινοπούλου, που μαζί με άλλο ηχητικό υλικό θα κυκλοφορήσουν σε cd μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, αφιερωμένα στους απόφοιτους του ΕΟΑΚ, προκάλεσαν ιδιαίτερη συγκίνηση και δημιούργησαν κλίμα ευφορίας και λύτρωσης, που κορυφώθηκε με τα υπόλοιπα τραγούδια, γνωστά κι αγαπημένα, τα οποία σιγοτραγούδησαν αλλά και χόρεψαν οι παρευρισκόμενοι.
Τέλος, η διευθύντρια Άννα Φραγκιά εξέφρασε τη χαρά της για τη δυνατή σχέση που έχει αναπτυχθεί και διατηρείται ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά και την περηφάνια της για την εξαιρετική εμφάνιση των παιδιών του Μουσικού.
Την τελευταία πινελιά έδωσε ο τραγουδιστής Ηλίας Κλωναρίδης, ο οποίος παρευρισκόταν στην εκδήλωση και μετά από προτροπή των παιδιών, έκλεισε με ένα δικό του τραγούδι.
Τα παιδιά του Μουσικού που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν οι: Γιώτα Αδαμοπούλου, Βασ. Αδαμόπουλος, Δήμητρα Αργυροπούλου, Κων. Βέλμαχος, Ρένια Γιακουμή, Κων. Γιαννακόπουλος, Ιωάννα Γεωργιοπούλου, Ελπίδα Θάνου, Χριστιάνα Καρακούση, Δόμνα Κασκάνη, Αννίκα Μανιάτη, Ερωφίλη Παναγιωταρέα, Βασ. Παναγιωτόπουλος, Ελένη Κατσούλη, Αναστ. Πυλιώτης, Ευφραιμία Ξυδέα, Δάφνη Τενέντε, Λεων. Φιλόπουλος, Διονυσία Χότι και Βασιλική Χριστοπούλου.