ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Καλύτερη λύση, όπως προτάθηκε η ΜΟΛΑΚ και τα λιγνιτωρυχεία στη Μεγαλόπολη
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Oixaliaimerida : Μια από τις πολλές στιγμές έντασης στη χθεσινή ημερίδα του Δήμου Οιχαλίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Γόρδιος δεσμός και, κατά συνέπεια άλυτος, μέχρι να κοπεί, είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνία. Η διαπίστωση έγινε για μία ακόμη φορά κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Αλεξ. Κουμουνδούρος» ο Δήμος Οιχαλίας.
Μια εκδήλωση από την οποία οι εντάσεις μονοπώλησαν σχεδόν το ενδιαφέρον, δεδομένου ότι δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι του Ασπροχώματος, του Μπουρνιά και των Ακοβιτίκων που παρέστησαν σε αυτή και εξέφραζαν με φωνές τις αντιρρήσεις τους στα όσα λέγονταν γύρω από την επαναλειτουργία της Μονάδας Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ), ενώ, από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν και χειροδικίες.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης χαρακτήρισε το πρόγβλημα των απορριμμάτων πολύ σοβαρό. Ανάμεσα σε άλλα, χαρακτήρισε εθνικό παραλογισμό τα όσα γίνονται και δεν έχει δοθεί λύση τόσα χρόνια, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την απουσία εκπροσώπων της Πολιτείας αν και είχαν προσκληθεί να παραστούν.
Επισήμανε πως το «όχι» για την επιλογή της θέσης προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στο «Παλιοροβούνι» δεν είναι τυχαίο, αφού, όπως είπε, υπάρχουν μελέτες και τεκμηριωμένα στοιχεία.
Από εκεί και μετά ξεκίνησε το πρώτο κύμα έντασης, με κάτοικο της περιοχής του Μπουρνιά, να διαμαρτύρεται και να δεχτεί τις αποδοκιμασίες των πολλών παρισταμένων κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας.
Ο μελετητής κ. Στάππας αναφέρθηκε στο ιστορικό που αφορά στον τρόπο που επιλέχθηκε το «Παλιοροβούνι», λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα πως με τα στοιχεία που υπάρχουν, χρειάζεται έκταση 80 στρεμμάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων επί τρία χρόνια χωρίς επεξεργασία. Χαρακτήρισε ό,τι χειρότερο τη δεματοποίηση των απορριμμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμη κι η εναπόθεση στο ΧΑΔΑ, είναι καλύτερη, ενώ, παρατήρησε ότι υπάρχουν εδαφικές κλίσεις μεγαλύτερες του 15%, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα.
Από την πλευρά του ο κ. Αλεξ. Οικονομόπουλος ανέφερε ότι η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν η επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ με κάποιο επιπλέον εξοπλισμό, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις των παρισταμένων κατοίκων του Ασπροχώματος, σε συνδυασμό με την εναπόθεση των αδρανών στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παν. Νίκας, υπεραμύνθηκε, ανάμεσα σε άλλα, της μη λειτουργίας της ΜΟΛΛΑΚ, ενώ, λίγο νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, είχε ταχθεί κατά της επιλογής της συγκεκριμένης περιοχής για την εγκατάσταση της μονάδας προσωρινής διαχείρισης.
Η εκδήλωση συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ.