Ευτυχώς που υπάρχουν και οι εθελοντές


Η υπόθεση του πνιγμού μίας 52χρονης το Νοέμβριο του 2005 σε παράκαμψη δρόμου από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, όταν παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της, ξεκίνησε χθες να εκδικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια είναι ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Λακωνίας και ένας εργολάβος. Στο πρώτο δικαστήριο, που έγινε το 2011, αμφότεροι είχαν καταδικασθεί σε 19 μήνες φυλάκισης, ενώ είχε αθωωθεί ο τότε δήμαρχος Γυθείου.
Στους κατηγορούμενους έχουν καταλογισθεί ευθύνες πως δεν υπήρχε σήμανση που να προειδοποιεί ότι η παράκαμψη του δρόμου που περνούσε μέσα από το χείμαρρο ήταν κλειστή λόγω της κακοκαιρίας και πως είχε δοθεί στην κυκλοφορία παλιά γέφυρα.
Σύμφωνα με την κατάθεση της κόρης της άτυχης 52χρονης, το αυτοκίνητο της μητέρας της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, όταν προσπάθησε να διασχίσει την παράκαμψη μέσα από το χείμαρρο στον οικισμό Αγ. Βασιλείου Γυθείου.
Εξήγησε ότι όλοι χρησιμοποιούσαν αυτή την παράκαμψη, καθώς η γέφυρα του χειμάρρου ήταν πολύ παλιά και επικίνδυνη. Εκείνη την ημέρα δεν είχε τοποθετηθεί προειδοποιητική σήμανση ότι απαγορεύεται η διέλευση από την παράκαμψη λόγω των ορμητικών νερών, ούτε και την είχαν κλείσει με αναχώματα, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα οχήματα. Το αυτοκίνητο της μητέρας της παρασύρθηκε και, μάλιστα, η άτυχη γυναίκα, ενώ ήταν εγκλωβισμένη στο αυτοκίνητο, κατάφερε να καλέσει με το κινητό της τηλέφωνο σε βοήθεια. Όταν έφτασαν, όμως, στο σημείο, ήταν ήδη αργά. Το αυτοκίνητο είχε παρασυρθεί, εντοπίσθηκε σε βάθος 2 μέτρων και η γυναίκα εγκλωβισμένη σε αυτό.
Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί την κατηγορία, ενώ το απόγευμα το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση, καθώς μια ατυχής παρατήρηση συνηγόρου, ότι το δικαστήριο τηρεί συνοπτικές διαδικασίες, εξόργισε την Έδρα, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει τη συνέχιση της εκδίκασης στις 14 Ιουνίου.
Β.Β.