Στην 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να πάρει μέρος ο Νίκολας Σκοκέας – McKellen από την Καλαμάτα, ο οποίος κατάφερε να βρεθεί στην τελική 10άδα των μαθητών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας.
Απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, ο Νίκολας παίζει πιάνο και κλασσικά κρουστά, ενώ αγαπά τη Φυσική και την Αστρονομία. Αφού τελείωσε προχθές με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που θα διεξαχθεί από 27 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου στο Βόλο. Εν τω μεταξύ, έχει ήδη γίνει δεκτή η αίτησή του από το αγγλικό πανεπιστήμιο του Durham, φημισμένο στον τομέα των Θετικών Επιστημών. Αυτό που ελπίζει τώρα είναι σε μια υποτροφία, ώστε να μπορέσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να σπουδάσει Αστροφυσική.
Για να φτάσει στην Ολυμπιάδα, ο Νίκολας πέρασε από όλες τις προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού, συμμετέχοντας μέχρι και στον πανελλήνιο, απ’ όπου επιλέχθηκε η 10άδα. «Επειδή η Ελλάδα φέτος είναι η διοργανώτρια χώρα, θα έχει δύο ομάδες με πέντε άτομα η κάθε μία. Οι άλλες χώρες θα έχουν από μία πεντάδα. Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή φέτος, ενώ συνήθως έχουν έντονη παρουσία η Ασία και οι ΗΠΑ. Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε τρία κομμάτια, παρατηρησιακό, θεωρητικό και πρακτικό. Θα λειτουργούμε ως ομάδα, θα υπάρχει συνεργασία, αλλά και αυτονομία ταυτόχρονα, δηλαδή θα μπορείς να δουλέψεις και μόνος σου. Θα είμαστε εκεί νωρίτερα για να συνεργαστούμε, ενώ θα έρθουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία μας. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ ωραία εμπειρία».
Όσο για τα θέματα με τα οποία ασχολείται στο κομμάτι της Αστρονομίας, ο Νίκολας μάς λέει: «Ξεκινάμε από το τι γίνεται μέσα σε ένα άστρο μέχρι πώς συμπεριφέρονται συστήματα αστεριών, πλανητών… Κι εκεί μπορούμε να πάμε από τα Μαθηματικά, που είναι μελέτη κινήσεων κ.λπ., μέχρι τη Βιολογία, την Αστροβιολογία δηλαδή, που είναι η Βιολογία εκτός του πλανήτη μας. Και υπάρχει, επίσης, η Φυσική, η Γεωλογία, υπάρχουν όλες οι επιστήμες μέσα σε αυτό τον τομέα. Ουσιαστικά, η Αστρονομία είναι οτιδήποτε δε βρίσκεται στον πλανήτη μας».
Οι γνώσεις του προέρχονται από τα βιβλία και το Ίντερνετ, έχει επισκεφθεί το Πλανητάριο στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, που τον εντυπωσίασε, ενώ ελπίζει κάποια στιγμή να αποκτήσει και το δικό του τηλεσκόπιο…
Της Μαρίας Νίκα