Νέα πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης με τη συμμετοχή επισκεπτών στην Costa Navarino


ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
 
Κ. Μαργέλης: «Έργα παντού  και όχι έργα βιτρίνας στο κέντρο»
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Τις βασικές αρχές της κίνησης που διαμορφώνεται για τη διεκδίκηση του Δήμου Καλαμάτας ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τονίζοντας πως είναι τιμή του να ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος.
Ο κ. Μαργέλης ξεκαθάρισε ότι διαχωριστικές γραμμές, αποκλεισμοί και προσωπικές φιλοδοξίες δεν έχουν θέση στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, ενώ στο νέο αυτό σχήμα δεν έχουν θέση «οι κομματικές επιλογές, οι επαγγελματίες πολιτικοί και οι εκπρόσωποι πάσης φύσεως οικονομικών συμφερόντων».
Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυνε ο  υποψήφιος πλέον δήμαρχος στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι, όπως είπε, δεν πρέπει να λείψουν από την προσπάθεια αυτή.
Μάλιστα, κάνοντας και μια πρώτη κριτική στις μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές, είπε ότι δε θα γίνονται «έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης, αλλά έργα σε όλες τις γειτονιές και τα δημοτικά διαμερίσματα».
 
Όχι επαγγελματίες
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η οποία ήταν η πρώτη που έδωσε μετά την επίσημη πλέον ανακοίνωση ότι θα διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας, ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών ζωής στον τόπο μας είναι καθήκον, υποχρέωση, αλλά και στάση ζωής όλων των ενεργών πολιτών:
«Είναι συνειδητή επιλογή, η οποία απορρέει από την επιθυμία, του καθενός χωριστά, να προσφέρει, να παρέμβει, να δηλώσει “παρών” σε κάθε δημιουργικό κάλεσμα. Σήμερα, το έτος 2013, πολίτες του Δήμου Καλαμάτας, προερχόμενοι από διαφορετικούς κομματικούς χώρους, ευαισθητοποιημένοι στα τοπικά προβλήματα και υπερβαίνοντας τις στενές κομματικές περιχαρακώσεις, αναζητούν σχήματα που εκφράζουν την πολυσυλλεκτικότητα και την αυτονομία, προσβλέποντας σε λύσεις του μέλλοντος.  Μου έχει ζητηθεί και είναι πραγματικά τιμή για εμένα να ηγηθώ ενός τέτοιου σχήματος. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, η οποία απαιτεί και επιβάλλει συνεργασίες σε κάθε επίπεδο. Διαχωριστικές γραμμές, αποκλεισμοί και προσωπικές φιλοδοξίες δεν έχουν θέση στο νέο διαμορφούμενο τοπίο. Άνθρωποι με εντιμότητα και γνώση των προβλημάτων της καθημερινότητας καλούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών. Κομματικές επιλογές, επαγγελματίες πολιτικοί και εκπρόσωποι πάσης φύσεως οικονομικών συμφερόντων δεν έχουν θέση στο νέο σχήμα».
 
Κάλεσμα
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι σχεδιάζεται η επιλογή ενός διαφορετικού μοντέλου συνεργασίας, χωρίς προσωπικές σκοπιμότητες, με ισότιμη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, με στόχο να σταθεί δίπλα στην κοινωνία που πλήττεται, κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και στην καθημερινή μέριμνα για την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Και πρόσθεσε: «Ο Δήμος μας διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, μια ανεξάντλητη δεξαμενή γνώσης και εμπειρίας για παραγωγή δημιουργικής πολιτικής, από ανθρώπους καταξιωμένους στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους διαδρομή. Πολλοί από αυτούς, μέχρι σήμερα, έμεναν συνειδητά μακριά από τα κοινά, μη θέλοντας να εμπλακούν στις κρατούσες μικροπολιτικές αντιλήψεις.
Περιμένουμε και περιμένω όλους αυτούς να συστρατευθούν, για να δημιουργήσουμε στον τόπο μας μια σύγχρονη κοινωνία. Μια κοινωνία που θα σέβεται τις αξίες, θα σέβεται το περιβάλλον, μια τοπική κοινωνία που θα παρέχει στους κατοίκους της αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε.
Στόχος θα είναι η δημιουργία ενός μοντέλου που θα σέβεται τις τοπικές κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, με σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής, για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, όχι μόνο σε έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης, αλλά σε όλες τις γειτονιές, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα».
 
Πρώτα οι νέοι
Όπως προαναφέραμε, ο κ. Μαργέλης έκανε ειδική αναφορά στους νέους: «Σε αυτή την υπερκομματική, συλλογική προσπάθεια, δεν πρέπει να λείψουν ειδικά οι νέοι άνθρωποι, από τους οποίους ζητούμε να δώσουν τη νεανική τους ορμή, την εξειδικευμένη τους γνώση, αλλά και την ξεχωριστή ποιότητα που τους διακρίνει. Είμαι πεπεισμένος ότι ήρθε η ώρα της παρέμβασης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα, αλλά και τα ζητήματα της καθημερινότητας, με σύνεση, εργατικότητα και εντιμότητα, μακριά από κομματικούς εγωισμούς και αγκυλώσεις.  Όλοι μαζί οφείλουμε να αγωνιστούμε, ανεξάρτητα από πολιτικούς αυτοπροσδιορισμούς, για το συμφέρον αυτού του τόπου, με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, για το καλό των παιδιών μας, για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Είναι απαραίτητη για το κοινό καλό η προοπτική μιας μεγάλης και δυναμικής κοινωνικής συμμαχίας. Δε θα αρχίσουμε, σε καμία περίπτωση, από τώρα καμία προεκλογική καμπάνια, με τη συνηθισμένη έννοια. Επιθυμία μας είναι να αναπτυχθεί διάλογος με τους πολίτες, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος, την ιεράρχηση επίλυσης των προβλημάτων και, το κυριότερο, τη στοχοποίηση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου».
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Μαργέλης, ο οποίος δε θέλησε να δεχτεί ερωτήσεις, είπε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης ότι σύντομα θα «τα ξαναπούμε»  και κάλεσε σε συστράτευση «για να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο Δήμο, ένα ενωμένο Δήμο, ένα Δήμο που δε θα αποκλείει κανέναν και θα είναι ανοιχτός σε όλους». 

http://youtu.be/RdADl0ay8UQ