ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Κινδυνεύει η λειτουργία και του ΤΕΙ Καλαμάτας
Της Μαρίας Νίκα
Τον κίνδυνο από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να μη λειτουργήσουν τα ΤΕΙ επισημαίνουν οι καθηγητές τους μέσω της Ομοσπονδίας τους. Αιτία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, η νέα μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και η συνεχής μείωση των προϋπολογισμών και οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο «Αθηνά».
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, για να του εκθέσουν τα προβλήματα. Αν, όπως λένε, δεν επιλυθούν, δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Το ίδιο ισχύει και για το ΤΕΙ Καλαμάτας, όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρύτανης – πρόεδρος του ιδρύματος Δημήτρης Βελισσαρίου, ο οποίος έκανε λόγο για δραστική μείωση των έκτακτων επιστημονικών συνεργατών, πράγμα που θα δημιουργήσει, όπως είπε, σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των τμημάτων. Μάλιστα, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί και στη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ της χώρας, που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωση της ΟΣΕΠ – ΤΕΙ αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Το Κ.Δ.Σ. της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, στη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε στις 24/5/2013, συζήτησε για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη γενικότερη λειτουργία των ιδρυμάτων με τη νέα μείωση του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, και επιθυμεί να μεταφέρει προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας τα εξής:
-Η συνεχής μείωση των προϋπολογισμών, το πάγωμα των προσλήψεων νέων μελών ΕΠ (ακόμα και αυτών που έχουν εκλεγεί), η δραματική μείωση του Έκτακτου ΕΠ και οι σαρωτικές αλλαγές του Σχεδίου «Αθηνά» οδηγούν τα τμήματα των ΤΕΙ με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό, με τελικό διαφαινόμενο αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, την κατάργησή τους.
-Ως Ομοσπονδία Εργαζομένων δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία επιπλέον μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και είμαστε αλληλέγγυοι προς τους συναδέλφους επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες, που τη δύσκολη αυτή περίοδο επί της ουσίας μένουν άνεργοι.
-Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία ρύθμιση με την οποία κινδυνεύει η υπόσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς η διδασκαλία των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων δεν μπορεί να γίνεται «κατά ποσοστό», χωρίς καλά οργανωμένη εργαστηριακή εκπαίδευση και κατά παρέκκλιση του γνωστικού αντικειμένου των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού.
To K.Δ.Σ. της ΟΣΕΠ ΤΕΙ:
-Ζητά από το υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει τη σωστή εκπαιδευτική διαδικασία, με την εξασφάλιση κονδυλίων για το απαραίτητο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό.
-Καλεί όλους τους συναδέλφους να απαιτήσουν την ορθή εκπαιδευτική λειτουργία των τμημάτων τους, όπως αρμόζει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και να μη δεχτούν την αντιεπιστημονική ανάθεση εκπαιδευτικού έργου σε αντικείμενα που δεν είναι σχετικά με το γνωστικό τους πεδίο.
Με τους Ν. 4009/2011, 4076/2012 και 4115/2013, καθώς και με την εφαρμογή του Σχεδίου “ΑΘΗΝΑ”, ο ρόλος των ΤΕΙ, συνεχώς, τίθεται σε αμφισβήτηση και υποβαθμίζεται. Απαιτούμε από την Πολιτεία να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στο θεσμό των ΤΕΙ στα πλαίσια μιας πραγματικά ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης και διεκδικούμε ένα νέο ενιαίο δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται και να διευρύνεται ο αυτοδιοικητικός και o αποκλειστικά δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας τους».