Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ νέμονται αναλογικά τα ιμάτια της δημόσιας διοίκησης
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει η ονοματολογία γύρω από τους νέους διοικητές των νοσοκομείων της περιοχής μας. Ήδη, μάλιστα, τα ονόματα γνωστού ιδιώτη γυναικολόγου και μηχανολόγου – μηχανικού (σ.σ. ο πρώτος ανήκει στη Ν.Δ. και ο δεύτερος στη ΔΗΜ.ΑΡ.) ακούγονται έντονα για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Τρίπολης αντίστοιχα. Βέβαια, κατά πόσο αυτή η φημολογία θα πάρει «σάρκα και οστά», θα φανεί στη συνέχεια.
Επίσημα, όμως, η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει ότι ζητά εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και των γραμμάτων με υψηλό κοινωνικό στάτους, που θα δώσουν άλλο κύρος στο ΕΣΥ.
Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας δέχτηκε βιογραφικά στελεχών της αγοράς υγείας και όχι μόνο, στο πλαίσιο της προκήρυξης που είχε κάνει για την πρόσληψη συνολικά 87 διοικητών και 93 αναπληρωτών.
Τα βιογραφικά που έφτασαν στην οδό Αριστοτέλους ξεπέρασαν τα 1.500, δείγμα ότι η κρίση οδηγεί πολλούς στην αναζήτηση εργασίας, έστω και με πολύ «κουρεμένες» πια αποδοχές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από το χώρο της υγείας, όπως νυν διοικητές, μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά υπάρχουν και πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων που διαθέτουν μεταπτυχιακά στα Οικονομικά της Υγείας, κυρίως από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Απόδειξη, επίσης, ότι πολλοί υπάλληλοι του ΕΣΥ επιχειρούν να αναβαθμιστούν οικονομικά εξαιτίας των αλλεπάλληλων περικοπών στους μισθούς τους. Αυτά γίνονται στο… φως της ημέρας.
Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι μόνο ως «λάφυρο» αντιμετωπίζει το κράτος η τρικομματική κυβέρνηση, μοιράζοντας τα «ιμάτιά» του σε εκλεκτούς και κολλητούς, στους οποίους αναθέτει θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό. Η διακυβέρνηση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην «κομματική πελατεία», που εξυπηρετείται ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά του κάθε κόμματος.
Βεβαίως, ούτε λόγος να γίνεται για αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή των στελεχών που καλούνται να αναλάβουν νευραλγικούς τομείς των δημόσιων υπηρεσιών.
Το μοναδικό «προσόν» που απαιτείται είναι η κομματική ταυτότητα των υποψηφίων. Από αυτή την πρακτική δεν εξαιρούνται τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία ευαγγελίζονται διαφορετική κουλτούρα άσκησης εξουσίας. Αψευδής μάρτυρας, η επιστολή την οποία απέστειλε προσφάτως ο Δ. Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ προς τα μέλη του κόμματος, με την οποία τους γνωστοποιεί ότι «θα προκηρυχθούν οι θέσεις για την εγκατάσταση 87 διοικητικών και 93 υποδιοικητών των νοσοκομείων της χώρας», τους καλεί να φροντίσουν «να κατατεθούν εγκαίρως οι υποψηφιότητες» και τους ζητεί να του αποστείλουν αμέσως μετά «όλα τα ονόματα και τα βιογραφικά των υποψηφίων που κατέθεσαν αιτήσεις και για ποιο νοσοκομείο».
Η επιστολή εστάλη προφανώς στο πλαίσιο της περιβόητης εξίσωσης «5-3-2», την οποία έχουν υιοθετήσει οι κυβερνητικοί εταίροι για το μοίρασμα του κράτους.
Ο απροκάλυπτος τρόπος με τον οποίο οι κυβερνητικοί εταίροι διαμοιράζουν έναν αποσαθρωμένο και ανάπηρο δημόσιο τομέα αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες που έχουν εξαθλιωθεί από τη βαρβαρότητα των Μνημονίων. Ταυτόχρονα, οδηγεί στην πλήρη ανυποληψία το ήδη χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.