Το Ιατρείο Μαστού, το οποίο έχει αναγγελθεί εδώ και καιρό, πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με υπεύθυνο γιατρό το χειρουργό Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην παθολογία του μαστού ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.
Το Ιατρείο θα λειτουργεί όπως και τα υπόλοιπα πρωινά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στην αρχή μία φορά την εβδομάδα, ενώ εάν υπάρξει δυνατότητα θα ανοίγει και δεύτερη ημέρα.
Αν και στο άκουσμα των λέξεων «Ιατρείο Μαστού», κατευθείαν γίνεται ο συνειρμός με ογκολογικά προβλήματα και τον καρκίνο του μαστού, πάθηση που απασχολεί ιδιαίτερα το γυναικείο πληθυσμό, το συγκεκριμένο Ιατρείο δε θα αφορά μόνο κακοήθειες, αλλά οποιαδήποτε παθολογία του γυναικείου μαστού. Σε αυτό θα γίνονται υπέρηχοι και άλλες εξετάσεις.
Ο υπεύθυνος γιατρός κ. Γιαννόπουλος υπολογίζει ότι το Ιατρείο θα είναι έτοιμο να ανοίξει σε 15 περίπου ημέρες. Για τη λειτουργία του, θα υπάρχει στενή συνεργασία με τη γιατρό του Ακτινολογικού Τμήματος, Βαλέρια Ιωβακίνι, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του υπερσύγχρονου μαστογράφου που απέκτησε πρόσφατα, μετά από πολλά χρόνια αναμονής, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις γυναίκες της περιοχής να πραγματοποιούν τους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους.
Ένα χρόνο αναμονή για μαστογραφία!
Εν τω μεταξύ, η μεγάλη ζήτηση που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα από γυναίκες ολόκληρης της Μεσσηνίας για την πραγματοποίηση μαστογραφίας, δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει. Τα ραντεβού για μαστογραφία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι κλεισμένα για τους επόμενους 11-12 μήνες. Αν, δηλαδή, πάρει μια γυναίκα τώρα τηλέφωνο προκειμένου να κλείσει για εξέταση μαστογραφίας, θα της πουν ότι το ραντεβού της θα είναι σε ένα χρόνο!
Ωστόσο, η μεγάλη αναμονή δεν οφείλεται μόνο στο αυξημένο ενδιαφέρον των γυναικών, αλλά και στην έλλειψη προσωπικού. Δεν υπάρχουν αρκετοί τεχνολόγοι, ώστε ο μαστογράφος να δουλεύει κανονικά. Αναγκαστικά, αυτή τη στιγμή λειτουργεί από τους ίδιους τεχνολόγους που εργάζονται παράλληλα στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου και οι οποίοι πρέπει να λειτουργήσουν και τον αξονικό τομογράφο, αλλά και τον καινούργιο μαγνητικό, που επίσης απέκτησε πρόσφατα το νοσηλευτικό ίδρυμα.
Της Μαρίας Νίκα