Ριμέικ


ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠO ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Κ. ΜΑΡΓΕΛΗ

Παραμένει αδιευκρίνιστη η στάση του Β. Κοσμόπουλου, χωρίς να αποκλείεται η επανεμφάνισή του
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Το παρασκηνιακό θερμόμετρο τις προηγούμενες ημέρες, και αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση – μέσω συνέντευξης Τύπου- της υποψηφιότητας του δικηγόρου Κώστα Μαργέλη για τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας, «χτύπησε κόκκινο».
Από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μέχρι και την Κυριακή έγιναν δεκάδες συναντήσεις διαφόρων «κύκλων» ενδιαφερομένων και ο ίδιος αριθμός τηλεφωνημάτων, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθούν. Σκοπός, η ανίχνευση των προθέσεων για τη στάση που θα κρατήσουν στην καινούργια υποψηφιότητα πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής παρατάξεων και εκδότες τοπικού Τύπου.
Μάλιστα, η ανακοίνωση συζητήθηκε σ’ ένα πρώτο στάδιο και από κομματικά επιτελεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες διεργασίες φαίνεται να γίνονται στο χώρο του τοπικού ΠΑΣΟΚ – ό,τι, τέλος πάντων, έχει απομείνει από τον κομματικό του μηχανισμό. Εκεί, πολλά στελέχη φαίνεται να «γλυκοκοιτάζουν» την υποψηφιότητα Μαργέλη. Όμως, υπάρχουν και πολλοί που αντιτίθενται και σκέπτονται εναλλακτικές λύσεις. Θέτουν, δε, ως προϋπόθεση οι όποιες συζητήσεις να γίνουν με καθαρό τρόπο και σε καμία περίπτωση να μη μείνει στο περιθώριο ο συνδυασμός της «Αλλαγής για το Δήμο Καλαμάτας».
Προβληματισμός εμφανίζεται να υπάρχει και στο χώρο της ΔΗΜΑΡ, όσο και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση Μαργέλη. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τον στηρίξουν. Γι’ αυτό, είτε θα προτιμήσουν άλλο πρόσωπο είτε θα βγουν στο δρόμο για καθαρά κομματικές υποψηφιότητες.
Βέβαια, κάποια στελέχη, ιδιαίτερα, από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχονται για τον τρόπο που θα ενεργήσουν. Πάντως, «ευχή» τους θα ήταν να πειστεί, τελικά, ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης και Όμορφης Πόλης», Βασίλης Κοσμόπουλος, να δοκιμάσει και πάλι μια νέα υποψηφιότητα, αφού η απήχησή του στην τοπική κοινωνία εξακολουθεί να είναι σημαντική, ενώ η προσωπικότητά του μπορεί να παίξει άνετα το ρόλο της απάντησης των ευρύτερων δυνάμεων του πάλαι ποτέ «δημοκρατικού τόξου» στα τοπικά τεκταινόμενα.
Ο ίδιος, βέβαια, αυτή την περίοδο προτιμά να σιωπά ή, καλύτερα, να ακούει. Πάντως, δεν αποκλείεται να τον δούμε να επανακάμπτει στα δημοτικά πράγματα.
Στον αντίποδα, υπάρχει ανοικτό ακόμα και το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μέχρι πρόσφατα έπαιζε έντονα το σενάριο της παράτασης της θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών μέχρι το 2015, όμως μοιάζει να απομακρύνεται. Το κόμμα που πιέζει περισσότερο για την παράταση είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά η Ν.Δ. και ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ, θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας απόφασης. Ο νόμος Ραγκούση έχει ψηφιστεί και οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές και όχι από αυτές του 2014, όπως προβλέπεται. Η μόνη περίπτωση που εξετάζεται είναι μια παράταση κάποιων μηνών, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκφραστεί κατηγορηματικά εναντίον της μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Διαβάστε εδώ και το σημερινό “Έρκος Οδόντων” του Δημήτρη Γιατράκου