Μοντέλο ανάπτυξης για το χρυσό τετράγωνο
Η Ηλεία σχεδιάζει το μέλλον της, ενώ η Μεσσηνία κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέπτη…
Ένα ή και περισσότερα βήματα μπροστά φαίνεται ότι βρίσκεται η Ηλεία από τη Μεσσηνία. Εκτός από την πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που κάνουν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της «Ολυμπίας Οδού», σύμφωνα με τον αρχικό της σχεδιασμό, τη στιγμή που η Μεσσηνία αρκείται σε μεμονωμένες… τουφεκιές στον αέρα, οργανώνουν, σχεδιάζουν, προτείνουν και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν προς υλοποίηση συγκεκριμένα αναπτυξιακά σχέδια. Μάλιστα, μέρος αυτών περιλαμβάνει και περιοχές που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο νομός μας για τη δική του τουριστική ανάπτυξη.
Έτσι, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την πολύπαθη περιοχή του Καϊάφα και της παραλιακής ζώνης, η οποία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, προτείνουν τα μέλη του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως.
Με βασικό εργαλείο την πιστή εφαρμογή της κοινοτικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, παρουσίασαν προχθές ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία, την αξιοποίηση και την ανάδειξη της περιοχής, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, εάν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει το μέσον για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης στον Καϊάφα.
Τα μέλη της οργάνωσης, στην πλειονότητά τους επιστήμονες με ειδικές γνώσεις σε περιβαλλοντικά θέματα, άδραξαν την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) που συνέταξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και η οποία ήδη έχει πάρει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.
Πρόθεσή τους, το σχέδιο «ανάταξης» του Καϊάφα που εκπόνησαν, όπως αναφέρεται σε χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», να αποτελέσει κομβικό σημείο στη δημόσια διαβούλευση επί της ΕΠΜ, η οποία ξεκινά οσονούπω. Ουσιαστικά, κάνουν ένα βήμα παραπάνω και καταθέτουν ένα σύνολο βελτιωτικών προτάσεων στην ήδη υπάρχουσα ΕΜΠ, η οποία προβλέπει ούτως ή άλλως παρεμβάσεις για την προστασία της περιοχής, με χρήματα του ΕΣΠΑ
«Οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν ήταν επιτυχείς, με αποτέλεσμα, αντί να αναβαθμίζεται, να διολισθαίνει σε περιβαλλοντική και λειτουργική υποβάθμιση. Να θυμίσω ότι το 2004 το σχέδιο ανάπτυξης του Καϊάφα προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και ανεκλήθη από τη Βουλή. Το 2007 επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές και έκτοτε έχει υποβαθμιστεί πλήρως. Η φύση της περιοχής δεν επιτρέπει και δε χρειάζεται μεγάλες παρεμβάσεις παρά μόνο ανάδειξη», εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου Κ. Αγραπιδάς.
Στις προτάσεις του σχεδίου αξιοποίησης περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία eco – κάμπινγκ με ελαφρές κατασκευές. Επίσης, η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων ξενοδοχειακών και λοιπών εγκαταστάσεων, η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης και η εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του νησιού της Αγ. Αικατερίνης, η αποκατάσταση του κτηρίου της Ιαματικής Πηγής Καϊάφα και επεμβάσεις ώστε να δημιουργηθούν πισίνες λουτροθεραπείας.
Η πρόταση του περιβαλλοντικού συλλόγου εμπεριέχει και μια σειρά από πρότυπες βιοκλιματικές εγκαταστάσεις για την παραλιακή ζώνη, οι οποίες θα βοηθήσουν στην άνοδο της τουριστικής επισκεψιμότητας και ταυτόχρονα θα είναι «περιβαλλοντικά «διαφανείς».
«Τελικός στόχος», συμπληρώνει ο κ. Αγραπιδάς, «η ανάδειξη του Καϊάφα να συμπληρώσει το χρυσό τρίγωνο Αρχαία Ολυμπία – Νέδα – Ναός Επικούριου Απόλλωνα. Το τετράγωνο αυτό θα πολλαπλασιάσει την τουριστική επισκεψιμότητα της περιοχής και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και άμεσα».
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης