Επειδή δε δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο έγκαιρα ή έγινε λάθος εγγραφή
Χρ. Ριζάς στο «Θ»: «Λύνεται το πρόβλημα με τους δημοτικούς δρόμους»
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Στα δικαστήρια έχει προσφύγει ο Δήμος Καλαμάτας για την ακύρωση της εγγραφής στο Κτηματολόγιο δρόμων της πόλης ως δημόσιας – αντί δημοτικής- περιουσίας. Κι αυτό συνέβη, διότι το Ελληνικό Δημόσιο αρνήθηκε να συναινέσει στην εξωδικαστική διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών επί των κοινοχρήστων εκτάσεων κυριότητας του Δήμου Καλαμάτας, παρά την περί του αντιθέτου άποψη της Κτηματολόγιο Α.Ε.
Παράλληλα, όμως, και μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση, ο αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς δήλωσε στο «Θ» ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία τόσο με την Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας όσο και με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ). Αποτέλεσμα είναι μέσα στο επόμενο 15ήμερο να συνέλθουν τα Διοικητικά Συμβούλια των «Κτηματολογίου Α.Ε.» και ΟΚΧΕ Α.Ε., ώστε το πρόβλημα να έχει λυθεί οριστικά μέσα στις προσεχείς σαράντα (40) ημέρες. Έτσι, πλατείες και τοπικοί δρόμοι θα περάσουν στην περιουσία του Δήμου Καλαμάτας και θα τελειώσει η περιπέτεια, η οποία κρατά κάποια χρόνια.
Κι αν τα παραπάνω προβλήματα φαίνεται να οδηγούνται σε λύση, δε συμβαίνει το ίδιο με ιδιοκτήτες ακινήτων στις Κοινότητες Ασπροχώματος και Λεΐκων, αλλά και στη Μεθώνη.
Εκεί, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία», υπάρχουν ακίνητα όλων των κατηγοριών, αδόμητες εκτάσεις, ειδικά κτήρια, καταστήματα, ακόμη και διαμερίσματα, τα οποία, επειδή δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο ή ακόμη και λόγω σφάλματος κατά την κτηματογράφηση, έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, σύμφωνα με το νόμο, μετά την παρέλευση δεκαετίας για τους κατοίκους εσωτερικού και δωδεκαετίας για τους κατοίκους εξωτερικού, περιέχονται οριστικά στο ελληνικό Δημόσιο! Η προθεσμία αυτή ξεκινά από την ημέρα που λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο σε μια περιοχή.
Οι ημερομηνίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες να σώσουν τις περιουσίες τους στις παραπάνω περιοχές είναι μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου 2013. Αν μέχρι τότε δεν έχουν προβεί στις δέουσες ενέργειες, τα ακίνητα που έχουν εγγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, κάποιος που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου, παρά μόνο να αξιώσει χρηματική αποζημίωση γι’ αυτό (ενοχική εξίσωση).
Τέλος, όσοι υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας την περίοδο 1995-2000 και έκτοτε δεν προέβησαν σε πράξη για το ακίνητό τους, θα ήταν καλό να προσέλθουν στο Κτηματολογικό Γραφείο της περιοχής και να ελέγξουν την εγγραφή του ακινήτου τους, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάποιο σφάλμα.