Τατούλης σε Πετράκο: Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα για τις διαδικασίες των δημοπρασιών


Με πολλά προβλήματα και ελλείψεις αρχίζει σήμερα, Παρασκευή, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές του taxisnet, καθώς και τα νεύρα των πολιτών, την ώρα που χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν μπορούν να παραλάβουν τις βεβαιώσεις που χρειάζονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Συνολικά, περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου 2013 (δεν αποκλείεται η προθεσμία να παραταθεί).

Στην κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Αυτή περιλαμβάνει για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ, ενώ για τους φορολογούμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ισχύει αφορολόγητο 9.000 ευρώ. 

Το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο.

Το έντυπο E1
Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα τη φορολογική επιβάρυνση εάν δεν τύχουν προσοχής. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στα εξής:

Στον πίνακα 9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά,  προκειμένου να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Έτσι, θα διαπιστωθεί αν πράγματι είναι προστατευόμενα μέλη και παρέχεται νόμιμα το πρόσθετο αφορολόγητο όριο. Οι φορολογούμενοι με προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και το νέο έντυπο Ε 21, προκειμένου να εισπράξουν τα νέα οικογενειακά επιδόματα (κυμαίνονται από 13,33 έως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος) και τα νέα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα τα οποία ανέρχονται σε 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί, μετά το τρίτο. Σε αυτό θα πρέπει να δηλώνονται η ηλικία, το εάν είναι φοιτητής ή όχι, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ. Οι νέοι ηλικίας 18 ετών θα υποχρεωθούν να λάβουν από την εφορία Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενο μέλος τους.
Στον κωδικό 659-660 θα δηλωθεί φέτος για πρώτη φορά το σύνολο των εισοδημάτων ακόμη και εισοδήματα που μέχρι σήμερα φορολογούνταν αυτοτελώς (τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, υπεραξίες ακινήτων, παροχές κ.α.). Η δήλωση των σχετικών στοιχείων συνεπάγεται ότι θα υπολογίζονται στον καθορισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος).
Στον πίνακα 8 του νέου Ε1 υπάρχουν οι κωδικοί 333 και 334 όπου θα δηλωθεί το ποσό που παρακρατήθηκε για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από μισθωτούς και συνταξιούχους κατά τη διάρκεια του 2012. Αν δεν συμπληρωθούν, ο φορολογούμενος, εφόσον το εισόδημά του υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, θα πληρώσει δεύτερη φορά την εν λόγω εισφορά.
O κωδικός 027-028 του πίνακα 2 θα πρέπει να συμπληρωθεί από φορολογούμενους άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 1951, ώστε να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.
Tον κωδικό 019-020 στον πίνακα 2 θα συμπληρώσουν φορολογούμενοι μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών που έχουν ένα εργοδότη, αλλά και όσοι έχουν έως τρεις εργοδότες, αλλά το 75% των εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η συμπλήρωση του κωδικού είναι απαραίτητη προκειμένου να επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, αντί 650 ευρώ που ισχύει για τους επιτηδευματίες.
Στον πίνακα 6 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν πέρυσι για την αγορά ακινήτων ή την ανέγερση οικοδομών. Αυτές εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Στον πίνακα 4Ε και στον νέο κωδικό 177 όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά, θα πρέπει να το δηλώσουν. Αυτοί θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.
Στον πίνακα 5 του Ε1, στο σκέλος των τεκμηρίων και συγκεκριμένα στους κωδικούς 205 και 206 οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τους αριθμούς παροχής ρεύματος της πρώτης δευτερεύουσας και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους. Με τα στοιχεία αυτά θα γίνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ και δεν θα πληρώσουν το ΕΕΤΑ.

Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν στην Εφορία αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ, αλλά και να συλλέξουν για του χρόνου αποδείξεις αξίας ίσης με το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους (με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ).

Αν δεν συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που απαιτείται, οι φορολογούμενοι απειλούνται με ποινή φόρου 10% επί της διαφοράς

Στα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβληθούν φέτος με τη δήλωση για να αναγνωριστούν οι φοροαπαλλαγές και να υπάρξει έκπτωση 10% από τον φόρο περιλαμβάνονται η δαπάνη ενοικίου, οι δαπάνες για τόκους, οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, οι δαπάνες για δωρεές, οι δαπάνες για διατροφή από τον έναν σύζυγο στον άλλο, οι δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου.

Μιλώντας στο in.gr ο κ. Αντώνης Μουζάκης λογιστής, φορολογικός σύμβουλος της ΕΣΕΕ και μέλος του ΔΣ της ΠΟΦΕΕ τονίζει πως το υπουργείο Οικονομικών και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης της υποβολής καθώς αποκλείεται να προλάβουν 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους.

Όπως εξηγεί, αφενός δεν θα έχουν χρόνο να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται όπως για παράδειγμα βεβαιώσεις τόκων, βεβαιώσεις συντάξεων κ.α., αφετέρου το σύστημα δεν θα μπορέσει να αντέξει την υποβολή 6 εκατομμυρίων δηλώσεων μέσα σε 30 ημέρες.

«Αν η υποβολή των δηλώσεων ξεκινήσει στις 30 Μάιου αυτό συνεπάγεται πως σε καθημερινή βάση θα πρέπει να υποβάλλονται 200.000 δηλώσεις. Το σύστημα δεν θα αντέξει κάτι τέτοιο», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως το γεγονός ότι θα βρεθούμε να υποβάλουμε δηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι είναι πρόβλημα τόσο για  τους φορολογουμένους όσο και για το Δημόσιο.

Newsroom ΔΟΛ