Το Χόλιγουντ «γνωρίζει» τη Μεσσηνία!


Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
Η ασχήμια και η επικινδυνότητα του σκουπιδαριού στην Κυπαρισσία δεν προσβάλλουν μόνο τον πολιτισμό και την ίδια την εικόνα της πόλης, αλλά προκαλούν θλίψη, οργή και αγανάκτηση στους πολίτες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσα από το «Θ» παρουσιάζουμε και αναδεικνύουμε το πρόβλημα της καθαριότητας στην έδρα του Δήμου Τριφυλίας. Όμως, αυτή η φορά είναι ξεχωριστή, επειδή μίλησε στο «Θ» 75χρονος κάτοικος της περιοχής του Κάμπου Κυπαρισσσίας, στη θέση με το τοπωνύμιο «Παλιόμυλος». Ακούραστα και με μεράκι, για περισσότερο από 30 χρόνια, καθαρίζει και φροντίζει την περιοχή και το δρόμο κάτω από τις γραμμές του τρένου, αποκαλύπτοντας το λιθόχτιστο γεφύρι της σιδηροδρομικής γραμμής και δημιουργώντας ένα μικρό πάρκο πρασίνου, φυτεύοντας δέντρα και φυτά, στο παλιό ρεματάκι, που όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες – τουρίστες, θαυμάζουν και φωτογραφίζουν, ενώ πολλοί κάθονται να ξαποστάσουν στο παγκάκι που έχει τοποθετήσει! Δυστυχώς, όμως, ελάχιστα μέτρα πιο πέρα είναι τοποθετημένος ένας κάδος απορριμμάτων και όλο το σημείο εκείνο είναι διαρκώς γεμάτο με κάθε λογής σκουπίδια. Μπάζα, κομμένα χορτάρια, κλαριά, καλάμια, σακούλες απορριμμάτων, παλιά ψυγεία, ακόμη και ψοφίμια, πετάνε εκεί, μετατρέποντας το χώρο σε σκουπιδότοπο και εστία μόλυνσης.
Σημειώνουμε πως στην περιοχή λειτουργούν σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα και τουριστικές επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια και όλοι οι επισκέπτες – παραθεριστές αντικρίζουν αυτό το άσχημο και θλιβερό θέαμα, ενώ πολλές φορές η ατμόσφαιρα, από τη δυσοσμία, είναι αποπνικτική.
Με τη θλίψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, ο 75χρονος Νικόλαος Ψαριώτης μίλησε στο «Θ» για το σκουπιδαριό στην περιοχή, που τον προσβάλλει και του προκαλεί οργή, αλλά και τη βούλησή του να μην αφήσει να συνεχιστεί άλλο η κατάσταση που επικρατεί.
Με την αξίνα στα χέρια, μας έδειξε το μικρό πάρκο που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, καθώς και τη λιθόχτιστη γέφυρα της γραμμής του τραίνου που αποκάλυψε.
«Στην Κυπαρισσία ήρθα το 1980. Έλειπα 30 χρόνια στην Αθήνα και ήρθα να ζήσω στην πατρίδα μου, με τους πατριώτες, τους Κυπαρισσιώτες, που άφησα το 1952 που έφυγα. Μετά λύπης μου γύρισα, κύριε Γιαννόπουλε, στην πατρίδα μου την Κυπαρισσία και βρήκα τελείως διαφορετικά πράγματα. Κι αυτό με λύπησε και εμένα και τη γυναίκα μου, γιατί εγώ δεν έκανα παιδιά – αγαπάω όλο τον κόσμο, όμως, αυτό έχει σημασία!» σημείωσε ο κ. Ψαριώτης. «Πιστεύω στον εαυτό μου, ότι θα πεθάνω φυσιολογικά. Δε θα πεθάνω από εγκεφαλικό, γιατί το θέλει ο δήμαρχος ή το θέλει το σινάφι του δημάρχου! Οι ανθρώποι αυτοί, που κάνουνε αυτές τις δουλειές που βλέπετε με τα σκουπίδια (σ.σ. που πετάνε και παρατάνε κάθε λογής σκουπίδια δίπλα από κάδο), είναι ανθρώποι του Δήμου Τριφυλίας. Να μην προχωρήσω παραπέρα, γιατί πρέπει να πάμε στα δικαστήρια, και θα πάμε στα δικαστήρια, εάν συνεχίσουν αυτή τη δουλειά…».
Απογοήτευση, θλίψη και οργή στα λόγια του: «Δεν έχουν κάνει τίποτα. Ποτέ. Οι διαμαρτυρίες μου είναι επανειλημμένες. Προχθές (σ.σ. πριν από λίγες μέρες), όταν κατάλαβα τι κάνουνε, πιάνω έναν που είναι κουμανταδόρος στην μπουλντόζα που έρχεται εδώ, μου λέει “Νίκο, σε 20 λεπτά είμαστε εκεί”. Πάνε τα 20 λεπτά… Τη Δευτέρα, δε ζητάω συγγνώμη, γιατί στη ζωή μου δεν έχω ζητήσει συγνώμη για ό,τι έχω πει, δε ζητάω συγγνώμη από το Δήμο, τον είπα ό,τι τον είπα, είπα στους υπαλλήλους που έρχονται και κάνουν αυτές τις δουλειές, ό,τι έπρεπε να τους πω, και από εκεί και πέρα δε ζητάω συγγνώμη σε κανέναν! Και θα είμαι πιο αυστηρός, εάν συνεχιστεί αυτό το κακό! Θα υποχρεωθώ κι εγώ να παίξω το παιχνίδι αυτωνών και δε θέλω…». Κοιτάζει μία προς τη λιθόχτιστη γέφυρα και στο πάρκο και μετά προς τα σκουπίδια, και μου λέει: «Ένα θα σου πω, και να το πεις στα παιδιά σου και τα παιδιά σου στα παιδιά τους. Την Κυπαρισσία, απ’ το ’80 και δώθε, την ευλόγησε ο Θεός, τον τόπο τον ευλόγησε ο Θεός και τους ανθρώπους ο διάβολος! Εκεί είναι η διαφορά. Ο Θεός ευλόγησε τον τόπο, που στήθηκε η Κυπαρισσία απάνω, αλλά πρόλαβε ο διάβολος τους ανθρώπους».
[…] «Αν ο Δήμος έχει Φιλιατρά βρώμικα, δε θα βρωμίσει κι εμάς! Αυτό να το βάλει καλά στο μυαλό του ο δήμαρχος! Αφού δεν μπόρεσε να καθαρίσει τα Φιλιατρά, θα ’ρθει ο Φιλιατρινός να μας φτιάξει την Κυπαρισσία; Να σου πω, επειδή λέω την αλήθεια: Ο καλύτερος δήμαρχος που πέρασε από την Κυπαρισσία είναι ο Λιάς ο Τσίγγανος! Εμπόρεσε και έσμιξε τους κομμουνιστές, τους ακροδεξιούς, τους Πασοκατζήδες, όλους και μας έκανε ένα για την πόλη μας! Αυτός ήτανε πολιτικός άνδρας!». Αναφέρθηκε ακόμη στον πρώην δήμαρχο Κυπαρισσίας, Γιώργο Σαμπαζιώτη, τον οποίο, πριν από χρόνια, πήγε στο σημείο και του έδειξε τη λιθόχτιστη γέφυρα και το πάρκο που έχει δημιουργήσει. Εκείνος έμεινε έκπληκτος και έβγαζε φωτογραφίες για να δείξει στα παιδιά του, αλλά για το σκουπιδαριό παραδίπλα δεν έκανε τίποτα και το κακό συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια!