Χαμός στο Facebook του Αλβανού που άρπαξε το 13χρονο κοριτσάκι


Μετά την αυτοψία της Υπηρεσίας λόγω των συνεχών καταγγελιών δημοτών
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Ραγδαίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί στην Κάτω Βέργα, σε περιοχή που εκτελούνται ιδιωτικές εργασίες.
Με έγγραφό της η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και θέμα «Καταστροφές- καταπατήσεις σε αλώνια και καλντερίμι στη θέση Ροβόλα», ζητά από τους εργολάβους «άμεση αποκατάσταση των αυθαιρεσιών που έλαβαν χώρα, μετά από συνεννόηση των εμπλεκόμενων μηχανικών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΠΑ και της Πολεοδομίας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός του μηνός). Σε αντίθετη περίπτωση, η Υπηρεσία μας θα παραπέμψει την υπόθεση στην Εισαγγελία Καλαμάτας».
Έτσι, ο αγώνας των κατοίκων που έχει ξεκινήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με συλλογή υπογραφών και έγγραφες διαμαρτυρίες στο Δήμο Καλαμάτας, φαίνεται να δικαιώνεται, αφήνοντας, παράλληλα, τον τελευταίο έκθετο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μέχρι σήμερα το ζήτημα, παρά τα συνεχή δημοσιεύματα και τις ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο δημοτικών παρατάξεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Στο έγγραφό της η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι, κατόπιν αυτοψίας κλιμακίου της στις 24 Απριλίου, διαπίστωσε τα ακόλουθα: «Η υπόθεση των καταπατήσεων στα αλώνια και στο καλντερίμι στη θέση “Ροβόλα” στην Κάτω Βέργα ξεκινά μετά από αίτηση ιδιώτη μηχανικού για ανέγερση συγκροτημάτων επιπλωμένων κατοικιών για τουριστική χρήση.
Οι οικοδομικές εργασίες πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια των υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘΠΑ και, μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής για διενέργεια παράνομων εκχερσώσεων, η αρμόδια ΥΝΜΤΕ και η Διεύθυνση Πολεοδομίας εκδίδει έγγραφο διακοπής εργασιών τόσο για τις πραγματοποιηθείσες εκχερσώσεις όσο και για την καταπάτηση ορίων ιδιοκτησιών και κοινόχρηστου χώρου (πιθανόν του καλντεριμιού) και τη μερική καταστροφή (τριών;) από των αρχικών εννέα αλωνιών.
Τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν οι καταστροφές, αλλά συνεχίστηκαν οι αυθαίρετες επιχωματώσεις και οι εκσκαφές, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα της περιοχής.
Μετά από νέες καταγγελίες, οι συναρμόδιες υπηρεσίες ΥΝΜΤΕ Δυτικής Ελλάδος και 26η ΕΒΑ με έγγραφά τους ανήγγειλαν την έναρξη διαδικασιών κήρυξης των αλωνιών ως μνημείων, διαδικασία που, ωστόσο, δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη, εφόσον όλα τα μνημεία που είναι παλαιότερα των εκάστοτε 100 τελευταίων ετών προστατεύονται αυτοδικαίως από διατάξεις σχετικού νόμου.
Μετά από ενέργειες και πάλι δημοτών, η Διεύθυνση Πολεοδομίας εκδίδει διακοπή των εργασιών και επιδίδει πρόστιμο σε ιδιώτη εργολάβο για τις εν λόγω αυθαιρεσίες.
Επειδή επί της ουσίας και πρακτικά δεν έχει αποκατασταθεί καμία φθορά στην περιοχή όπου έλαβαν χώρα οι καταστροφές, νέες καταγγελίες απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας, οι οποίες επέβαλαν την αυτοψία κλιμακίου και την επιβολή λύσης στο χρόνιο αυτό πρόβλημα».