7,6 εκατ. ευρώ για το λιμάνι της Κυπαρισσίας


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Πρόδρομος μελλοντικής πεζοδρόμησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόφαση που έλαβε χθες κατά τη συνεδρίασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μεσσήνης να προβεί σε ανάπλαση της περιοχής του αποκαλούμενου Ιστορικού Κέντρου. Ως τέτοιο χαρακτηρίζεται η περιοχή της παλιάς Αγοράς, όπου και το παλαιό δημαρχείο (νυν Μουσείο Τάκη Κατσουλίδη).
Όλοι οι δρόμοι της περιοχής αποφασίστηκε να γίνουν ήπιας κυκλοφορίας με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, κάτι που θα επιφέρει και μονοδρομήσεις, ενώ προβλέπονται και θέσεις στάθμευσης, ελεγχόμενης και μη. Επίσης, προβλέπονται θέσεις τροφοδοσίας των καταστημάτων. Μετά δε το πέρας του ανεφοδιασμού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως θέσεις στάσης για τα ΙΧ.
Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στις οδούς Μερλοπούλου, Καρατζά και Ερμού και, μεταξύ άλλων, προβλέπεται μετατόπιση του αγάλματος του Νικ. Χιώτη.
Δε θα υπάρχουν πεζοδρόμια και πεζοί με αυτοκίνητα θα κινούνται σε ένα επίπεδο με ειδικό διαχωριστικό. Προβλέπονται, επίσης, χώροι πρασίνου και καθιστικά.
Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Κων. Σπυρόπουλος, εξέφρασε τη διαφωνία του με την ύπαρξη θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης. Πρότεινε να εξεταστεί η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ, αλλά και να αλλαχτούν τα δίκτυα ύδρευσης και να τοποθετηθούν δίκτυα άρδευσης, καθώς και να εξεταστεί το θέμα των ομβρίων. Πρότεινε, επίσης, να τοποθετηθούν ειδικές αναμονές για ηχητική εγκατάσταση.            

Ποδηλατόδρομος      
Όσον αφορά στο δίκτυο του ποδηλατόδρομου, πρόκειται να ξεκινά από την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου και να έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, πλάτους 2 μέτρων, με κατεύθυνση προς το σιδηροδρομικό σταθμό και αντίστροφα, διαμέσου των οδών Ι. Ανδρούσης, Αγ. Ιωάννη και Δαρειώτου. Από το σιδηροδρομικό σταθμό προβλέπεται μόνο ένα ρεύμα κυκλοφορίας με πορεία κατά μήκος της εθνικής οδού με κατεύθυνση προς τον Πάμισο, που θα επεκταθεί έως τη θάλασσα. Από εκεί, ο ποδηλατόδρομος θα συνδέεται μέσω αγροτικών οδών με την οδό Αγίου Νικολάου, που επίσης θα επεκτείνεται προς τη θάλασσα. Η επιστροφή θα γίνεται μέσω των οδών Ούλαφ Πάλμε, Γιαννοπούλου, Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και Κολοκοτρώνη.
Το συνολικό μήκος υπολογίζεται στα 9,5 χιλιόμετρα.    
 
Στεγασμένη αγορά – πολυχώρος
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός πολυχώρου, όπου, εκτός από αγροτικά προϊόντα, θα μπορούν να υπάρχουν εκθετήρια. Το κτήριο θα ανεγερθεί στην περιοχή Παλαιά Βρύση, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου.
Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, θα κατασκευαστούν στεγασμένες – μόνιμες και ανοιχτές – περιστασιακές θέσεις εμπορικών δραστηριοτήτων με τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις. Εκτός από τους χώρους πώλησης, προβλέπεται κατασκευή χώρων στάθμευσης, ανεξάρτητου κτηρίου υγιεινής με ντους και αποθήκη καθαρισμού, κυλικείο – καντίνα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ιατρείο, γραφεία προσωπικού και αποθήκη, που συνολικά ή επιλεκτικά θα μπορούν να εξυπηρετούν και τους επισκέπτες του πανηγυριού.
Η κεντρική είσοδος δημιουργείται επί της Γ. Παπανδρέου, περίπου στο μέσο της βόρειας πλευράς του οικοπέδου. Στην ανατολική πλευρά δημιουργούνται τρεις επιπλέον είσοδοι πλάτους ικανού και για τη διέλευση οχημάτων.
Στη νότια πλευρά και μπροστά από το κτήριο εγκαταστάσεων υγιεινής δημιουργείται υπαίθριος χώρος στάθμευσης επιφανείας 500 τ.μ., που θα μπορεί να μετατρέπεται και σε χώρο υπαίθριων εκθέσεων.
Η μόνιμη αγορά τοποθετείται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου. Θα έχει εμβαδόν 1.000 τ.μ. περίπου και ύψος 7,3 μέτρων. Η είσοδος θα γίνεται από δύο μεγάλα ανοίγματα στην ανατολική πλευρά και άλλα δύο στη δυτική, που θα ασφαλίζουν με ρολά, όταν η αγορά δεν είναι σε λειτουργία.
Προβλέπονται 29 θέσεις καταστημάτων.
Στο κέντρο του οικοπέδου προβλέπεται χώρος υποδοχής – πληροφοριών.
Στη νότια ζώνη του στεγασμένου χώρου διαμορφώνεται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου θα μπορούν να διοργανώνονται εκθέσεις τοπικών προϊόντων και να γίνονται συνελεύσεις των εμπόρων, δημοπρασίες ή και άλλες δραστηριότητες.
Προβλέπεται, επίσης, καντίνα – κυλικείο, γραφείο υπεύθυνου συντήρησης, μικρό ιατρείο, τουαλέτες για το προσωπικό, αλλά και γενική αποθήκη.
Η Επιτροπή απεφάνθη ομόφωνα για την κατασκευή του συγκεκριμένου χώρου και η απόφασή της αυτή, όπως εκείνες που αφορούν στις αναπλάσεις αλλά και τον ποδηλατόδρομο, θα τεθούν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πάντως, ο κ. Σπυρόπουλος πρότεινε να διεκδικηθεί και ο παρακείμενος χώρος που είχε αγοραστεί από τον ΟΕΚ για την κατασκευή κατοικιών, σχέδιο που ουδέποτε υλοποιήθηκε, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα στάθμευσης των οχημάτων.