Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Τριβές θα εξακολουθήσει να προκαλεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνία, όπως άλλωστε καταδείχτηκε και στην εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» ο Δήμος Οιχαλίας.
Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κατοίκους, κυρίως, της περιοχής του Δήμου Οιχαλίας και, δευτερευόντως, από εκείνους της περιοχής του Ασπροχώματος, των Ακοβιτίκων και του Μπουρνιά, οι οποίοι αντιδρούσαν έντονα σε κάθε αναφορά σχετική με τη ΜΟΛΑΚ. Η ένταση ήταν πολύ μεγάλη και ίσως από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν συμπλοκές και χειροδικίες, ενώ προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση κατέβαλε ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας, Κων. Δημητρακόπουλος.
Οι μελετητές
Ο Δήμος Οιχαλίας παρουσίασε με ειδικούς επιστήμονες μελέτες που έχουν γίνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την επιλογή του Παλιοροβουνίου για την προσωρινή επεξεργασία τους.
Ο γεωλόγος Νικ. Στάππας μπορεί να ανέφερε ότι δεν υπάρχει εμφανής και σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης των υπόγειων νερών από την επεξεργασία σκουπιδιών στο «Παλιοροβούνι», αλλά αντέτεινε πως η περιοχή είναι ακατάλληλη για μια τέτοια εγκατάσταση λόγω των μεγάλων εδαφικών κλίσεων και του έντονου ανάγλυφου.
Ο τέως καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Αλέξ. Οικονομόπουλος, μιλώντας για τη ΜΟΛΑΚ, είπε πως ο δεματοποιητής που υπάρχει εκεί είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Πύλου και πως, ενώ ήταν το πρώτο εργοστάσιο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, για δυναμικότητα 20.000 τόνων, μπορεί να διπλασιαστεί η λειτουργία του και να φθάσει στους 55.000 τόνους ή ποσότητα κοντά σε αυτήν. Πρότεινε δε να πηγαίνουν μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων εκεί και η περίσσεια ποσότητα να οδηγείται κατευθείαν για κομποστοποίηση, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, καθώς και ότι μπορεί να επεκταθεί με την προσθήκη συστήματος ανάκτησης ανακυκλώσιμων.
Τάχθηκε ενάντια στη δεματοποίηση, όπως είχε πράξει νωρίτερα και ο κ. Στάππας, λέγοντας ότι δεν είναι περιβαλλοντικά σωστή μέθοδος και πως σε σχέση με αυτή είναι καλύτερη η απόθεση απορριμμάτων στους ΧΑΔΑ. Για το «Παλιοροβούνι», ανέφερε ότι έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, με το κυριότερο από τα τελευταία να είναι πως βρίσκεται σε δασική και αναδασωτέα περιοχή.
Χαρακτήρισε ως καλή λύση για Χώρο Υγειονομικής Ταφής τα λιγνιτωρυχεία στη Μεγαλόπολη, και καλύτερο δυνατό συνδυασμό την επεξεργασία τους στη ΜΟΛΑΚ και την εναπόθεσή τους στη Μεγαλόπολη. Πρόσθεσε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το «Παλιοροβούνι» ως χώρο προσωρινής επεξεργασίας των απορριμμάτων, που παρελήφθη πριν από 20 ημέρες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει πρόβλημα, «καθώς θα γίνεται περιβαλλοντικός χαμός» και δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.
«Ξένισε» ο αντιπεριφερειάρχης
Ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς κατέθεσε τις ενστάσεις του ως προς την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου στο «Παλιοροβούνι», ενώ ανακοίνωσε πως στις 11 Ιουλίου θα γίνει η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου για την οριστική λύση διαχείρισης των απορριμμάτων και την οριστική ανάδειξή του έως το τέλος του 2013.
Όσον αφορά στο χώρο που θα λειτουργήσει η μονάδα της οριστικής λύσης, είπε πως θα είναι κεντροβαρής για όλη την Περιφέρεια και, κατά συνέπεια, δε θα είναι στη Μεσσηνία.
Πρόσθεσε πως ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων 6 μήνες μετά τη συμβασιοποίηση του έργου και χαρακτήρισε μεγάλο επίτευγμα και καινοτομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου το διεθνή διαγωνισμό που ξεκίνησε, στον οποίο εξακολουθούν να συμμετέχουν 5 από τις 7 εταιρείες που είχαν αρχικά δηλώσει ενδιαφέρον.
Γνωστοποίησε ότι όπου λειτουργήσει η προσωρινή διαχείριση, ο χώρος θα μετατραπεί σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και θα υπάρχουν συνέχεια εκεί σκουπίδια, και κατέληξε λέγοντας πως η μονάδα δεν πληροί τους όρους που πρέπει για να λειτουργήσει, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα καταψηφίσει τη ΜΠΕ, όταν αυτή συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δήμαρχοι
Οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παν. Νίκας, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ως πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΙΣΑ) και Πύλου-Νέστορος, Δημ. Καφαντάρης, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αρνητική στάση του κ. Αλευρά στην επιλογή του «Παλιοροβουνίου». «Αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκφραστεί με τα λόγια του κ. Αλευρά, δε θα ψηφιστεί η ΜΠΕ», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Νίκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου («Παλιοροβούνι») δεν έγινε από τους δημάρχους, αλλά από επιστήμονες. «Αν είναι η πολιτική άποψη της Περιφέρειας Πελοποννήσου αυτή που μας είπατε, να καταψηφίσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος, όσον αφορά στη ΜΟΛΑΚ, πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής, ανέφερε πως η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει και να κάνει διαχείριση των απορριμμάτων, επειδή δεν έχει περιβαλλοντική άδεια, χρειάζεται χρήματα και θέλει τρόπο διαχείρισης των στραγγισμάτων. Πρόσθεσε δε πως δεν αναφέρεται στους σχεδιασμούς κανενός υπουργείου, επειδή δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Υπέρ της δεματοποίησης των στερεών υπολειμμάτων τάχθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΔΙΣΑ Στάθης Αναστασόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ήταν συνειδητή η απόφαση του ΕΣΔΙΣΑ να υποδείξει ως χώρο το «Παλιοροβούνι», επειδή αξιολογήθηκε ως τέτοιος από επιστήμονες του ΥΠΕΚΑ.
Από την πλευρά του, ο κ. Καφαντάρης, μίλησε, μεταξύ άλλων, για το διεθνή διαγωνισμό που ετοιμάζει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λέγοντας πως όντας δήμαρχος 15 ημερών, κλήθηκε να αναλάβει τη λειτουργία του δεματοποιητή στον Άγιο Νικόλαο. «Ήταν μονόδρομος για μας, δεν έχουμε σκουπίδια στους δρόμους, αλλά δεν έχουμε και ανοιχτούς ΧΑΔΑ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο σύντομα θα κληθεί να απαντήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο χώρο που υπέδειξε ο ΕΣΔΙΣΑ. Αν δε δοθεί έγκριση, δεν μπορεί να γίνει τίποτε στο “Παλιοροβούνι”».
Περιφερειακοί σύμβουλοι
Ο περιφερειακός σύμβουλος Νικ. Πατσαρίνος μίλησε για τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το θέμα των απορριμμάτων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως όπου λειτουργούν οι δεματοποιητές, υπάρχει ωμή αποτυχία. Επισήμανε πως θα πρέπει να γίνεται διαλογή στην πηγή και να μην υπάρχουν σύμμεικτα απορρίμματα, ενώ τάχθηκε υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Σημείωσε πως δεν ήταν λύση να κλείσει η ΜΟΛΑΚ, που ήταν πρότυπο, προκαλώντας έτσι την οργισμένη αντίδραση κατοίκων του Ασπροχώματος.
Τέλος, χαρακτήρισε καλή λύση τη Μεγαλόπολη, αλλά απαιτεί συναίνεση.
Μπερδεμένος από τα όσα είπαν οι μελετητές, δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Τσαπόγας, ενώ κατά της ΜΠΕ δήλωσε πως θα ψηφίσει ο συνάδελφός του Αριστ. Σταθόπουλος.
Τις αντιρρήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που βρίσκεται η ΜΟΛΑΚ εξέφρασε ο πρόεδρος του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου, Δημ. Τσίχλης.