«ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ, ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ»
Άστραψε και βρόντηξε ο Ν. Δένδιας για αύξηση εγκληματικότητας και «Μπιρμπίτα»
Της Βίκυς Βετουλάκη
Άστραψε και βρόντηξε χθες από την Καλαμάτα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζοντας εφιαλτικά τα στοιχεία εγκληματικότητας των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα οποία παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, ενώ επέρριψε σημαντικές ευθύνες και στην Αστυνομία.
Ιδιαίτερα για την καταστροφή των εγκαταστάσεων στην κατασκήνωση «Μπιρμπίτα», είπε ότι είναι αδιανόητο να μην έχει σχηματισθεί ούτε μία δικογραφία.
Μη μασώντας τα λόγια του, είπε πως, όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, θα πάει στον εισαγγελέα.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου συμμετείχαν σύσσωμη η ηγεσία των αστυνομικών διοικήσεων της Περιφέρειας, όπως και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτοδιοικητικών.
Εφιαλτικά στοιχεία
Τον κ. Δένδια στη σύσκεψη πλαισίωσαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιανόπουλος και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Σωτήριος Γεωργακόπουλος.
Κάνοντας τη βασική εισήγηση, με την έναρξη, ο υπουργός τόνισε ότι οι συσκέψεις αυτές ανά την Ελλάδα γίνονται με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και έχουν δύο σκέλη: την ασφάλεια και τη δασοπυρόσβεση.
Ξεκινώντας από τα θέματα ασφάλειας, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία της Περιφέρειας, χαρακτηρίζοντάς τα εφιαλτικά για τις κλοπές και τις διαρρήξεις. Για τη Μεσσηνία, ανέφερε ότι το 2010 οι κλοπές και οι διαρρήξεις ήταν 1399, το 2011 αυξήθηκαν σε 1.481 και το 2012 καταμετρήθηκαν 1.531.
«Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν και αυξητικές τάσεις. 2009, 2010, 2011 και 2012, σε όλους τους νομούς, υπάρχουν αυξητικές τάσεις. Ο αριθμός, δε, της αύξησης δεν είναι αμελητέος. Αντίθετα, δεν υπάρχει αύξηση σε βαριά εγκληματικότητα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει συγκεκριμένη πηγή απ’ όπου εκπορεύεται πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της εγκληματικότητας, η οποία επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής σε καθημερινό επίπεδο του Έλληνα πολίτη», σημείωσε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποδοθεί συνολική ευθύνη στους τσιγγάνους, όμως ορισμένοι εξ αυτών έχουν συστηματική παραβατική συμπεριφορά.
«Πώς τα ανεχτήκαμε όλα αυτά;»
Ειδική αναφορά ο κ. Δένδιας έκανε στο θέμα της «Μπιρμπίτας», την οποία ζήτησε να επισκεφθεί μόνος του το βράδυ της Παρασκευής: «Εκεί έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Έλληνα πολίτη. Χθες που την είδα, μου θύμισε εικόνα που είχα να δω από το Κόσσοβο. Έχουν αφεθεί πράγματα να ξεχειλώσουν, αλλιώς δεν εξηγούνται αυτά. Αυτοί οι αριθμοί που βλέπω στα στατιστικά στοιχεία δεν εξηγούνται. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για τουριστικό προϊόν, όταν έχουμε αριθμούς κλοπών τέτοιους σαν κι αυτούς που βλέπω. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται. Κι επειδή, βεβαίως, είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο, χρειάζεται ευρύτερη συνεργασία όλων, αλλά και εμείς ως Ελληνική Αστυνομία έχουμε χρέος να κάνουμε το καθήκον μας. Δε θα τα ανεχτούμε αυτά τα πράγματα. Ούτε επιτρέπω – στον εαυτό μου πρώτα – να καλυφθεί πίσω από την απραξία του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η οποία είναι γνωστή και επαναλαμβανόμενη.
Πώς οι οικίσκοι αυτοί, οι οποίοι παραδόθηκαν καινούργιοι, κατέληξαν μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια να έχουν τα χάλια ενός οικισμού λες και έχει βομβαρδισθεί και έχει περάσει ξένος στρατός και τα έχει διαλύσει όλα; Αυτό θα μπορούσε να είναι αποδεκτό, αν το κράτος είχε αντιδράσει, συλλάβει τους ενόχους και είχε λάβει μέτρα. Εδώ ρώτησα και μου είπαν ότι δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε μια δικογραφία. Όλα αυτά τα λεφτά πού πήγαν; Και πώς τα ανεχτήκαμε; Όταν επιτρέπεις να αρχίζει ένα τέτοιο ξεχείλωμα, τι περιμένεις να γίνει στην πορεία; Αν ανεχτούμε την κατάσταση των 1.400, 1.500, 1.600 καταγεγραμμένων – προσέξτε καταγεγραμμένων – κλοπών, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν αναφέρονται, πού θα βρεθούμε; Σας παρακαλώ όλους για την απόλυτη συνεργασία. Θα με βόλευε ως υπουργό να γενικεύσω, αλλά απεκδύομαι αυτής της δικαιολογίας. Αλλά δε θα επιτρέψω να τη χρησιμοποιήσει και κανείς άλλος. Όποιος δεν κάνει τη δουλειά του, θα πάει στον εισαγγελέα».
Κατά τον κ. Δένδια, τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα και θα υπάρξει νέα συνάντηση για την αξιολόγησή τους.
Τουρισμός
Για το θέμα του τουρισμού, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την Πελοπόννησο αναδυόμενη τουριστική περιοχή, με βασικό προτέρημα ότι μπορεί να προσέξει να μη γίνουν τα λάθη άλλων τουριστικών περιοχών. Τόνισε πως πρέπει να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα, όμως έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επαιτεία, λέγοντας πως ο τουρίστας δεν μπορεί να ενοχλείται από αυτό το φαινόμενο, ακόμα και με τη μορφή παράνομης πώλησης διαφόρων αντικειμένων. Χαρακτηριστικά είπε ότι η επαιτεία ποινικά βρίσκεται σε πολύ μικρή κλίμακα, όμως είναι σε υψηλή θέση ως στοιχείο καταστροφής του τουριστικού προϊόντος.
Για τον τομέα της δασοπυρόσβεσης, τόνισε πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Ελλάδα και δεν μπορεί να συνεχισθεί το φαινόμενο να καίγεται μια περιοχή «και να παίζουμε τάβλι στο καφενείο».
Παραδέχθηκε ότι τα αεροπλάνα έχουν γεράσει και έκανε έκκληση στον κόσμο να «εργασθεί» πάνω στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης: «Ο κάθε πολίτης έχει ευθύνη. Έχει ευθύνη να καθαρίσει πρώτα το χωράφι του και το σπίτι του και έχει ευθύνη να γίνει παρατηρητής και προστάτης του φυσικού μας περιβάλλοντος».
Μετά τη βασική εισήγηση του κ. Δένδια, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει,
να κριθούμε από το αποτέλεσμα»
Πρώτος σταθμός της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, στην Καλαμάτα ήταν νωρίς το πρωί το Δημαρχείο. Εκεί τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Παν. Νίκας, όπως και αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Νομικών Προσώπων, δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παραβατικότητα, ιδιαίτερα από Άρι, Ασπρόχωμα, Αντικάλαμο, Σπερχογεία, Θουρία και Αρφαρά.
Στις δηλώσεις του ο κ. Νίκας επισήμανε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας με την παραβατικότητα κι αυτό έχει πολλαπλές αιτίες. Αρχής γενομένης από την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μέχρι την πάγια αδυναμία του κράτους να υπάρξει ένας ευρύτερος συντονισμός των φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο κ. Νίκας σημείωσε, επίσης, ότι πέρα από τα αστυνομικά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, απαιτούνται και προληπτικές κινήσεις, που θα έχουν ως σκοπό να αποδείξουν ότι το κράτος δε βλέπει «ως παρίες» της κοινωνίας τους αθίγγανους.
Από την πλευρά του, ο υπουργός δέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και σχολίασε ότι αυτά αυξήθηκαν, γιατί υπήρχε ένα «ξεχείλωμα του κράτους, εφαρμόζοντας πολιτικές αποσπασματικές, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα η καθημερινότητα του πολίτη». Υποσχέθηκε, δε, ότι το υπουργείο θα κάνει το καθήκον του και ζήτησε να κριθεί από το έργο που θα παραχθεί το επόμενο διάστημα.
Α.Π.
φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας