Από του χρόνου τα υδροπλάνα και βλέπουμε


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 
Epeteiosbergas 1: Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παρουσίασε στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής ο συγγραφέας Γ. Πλαγιανός   
 
Τα 187 χρόνια από την επέτειο της μάχης της Βέργας, τότε που στις 22 Ιουνίου 1826 ο πανίσχυρος στρατός του Ιμπραήμ κατατροπώθηκε από σημαντικά υποδεέστερες ελληνικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει στα ενδότερα της Μάνης, τίμησαν χθες και προχθές η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ο Δήμος Καλαμάτας.
Την Παρασκευή, στην Κάτω Βέργα, στις 6.30 το απόγευμα, ψάλθηκε παράκληση- δέηση σε ανάμνηση της λιτανείας που έκαναν το 1826 οι άμαχοι, την ημέρα της μάχης, στη θέση «Χάλπινο» και ακολούθησε η κάθοδος της εικόνας «Η ελπίς των Χριστιανών» και η εναπόθεσή της στο ναό του Αγίου Νικολάου Αλμυρού.
Στο πάρκο του Αλμυρού, μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας αναβίωσαν το παραδοσιακό καλωσόρισμα με ψωμί κι αλάτι και ακολούθησαν χαιρετισμοί του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά, του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα και του προέδρου της Βέργας Γ. Χειλά, καθώς και ομιλία από το συγγραφέα Γ. Πλαγιανό, με θέμα «Η συμβολή των Σελιτσάνων στον αγώνα του Έθνους». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα όσα περιστατικά προηγήθηκαν της μάχης, αλλά και στις σημαντικές προσπάθειες όλων να χτίσουν ένα οχύρωμα που ξεκινούσε από την ακτή και έφτανε έως το βουνό, με μήκος 1 μίλι, προκειμένου να αποκρουστεί ο Ιμπραήμ, ο οποίος έσπευσε στην περιοχή με 7.000 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 1.500 ιππείς, και επιτέθηκε κατά της ασθενούς μάνδρας.
«Οι Μανιάτες αυτή τη φορά δε θα δείξουν τις πλάτες τους στον Αιγύπτιο σατράπη. Με το σύνθημα “Νίκη ή θάνατος” και το επισύνθημα “Εδώ το λένε Μάνη”, ριζώνουν πίσω από τη “βέργα” (το μικρό οχύρωμα που έμοιαζε με βέργα από το οποίο πήρε το όνομά της η περιοχή), και με τα μακρυσώληνα και εύστοχα όπλα τους, τους σισανέδες, θερίζουν σπάταλα το “ανδράποδο των τυράννων”. Εννέα εφόδους, ακριβές σε αίμα, πραγματοποιούν οι επιτιθέμενοι και στην τελευταία γυρίζουν την πλάτη και τρέπονται εις φυγήν», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα έγινε εξόρμηση των αμυνομένων, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οι Δημ. Γυφτέας από Τσερμπενίνια και Γιωργάκης Τσίρμπος, οι δύο από τους τέσσερις Μανιάτες αγωνιστές που έπεσαν νεκροί την ημέρα εκείνη. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συμμετοχή των Σελιτσάνων στις μάχες για την απελευθέρωση του έθνους στο Μανιάκι, όπου έπεσαν ο Γιαννάκης Κουρκουτάς κι ένας Δραγώνας, αλλά και σε άλλες μάχες.
Μαζί με τους Δημ. Γυφτέα και Γιωργάκη Τσίρμπο από τη Σέλιτσα, τη ζωή τους έχασαν και οι Κωνσταντής Χαλικιάς από τον Κάμπο, Κων. Κορφιωτάκης από το Μυστρά, Αντ. Γεωργακάκος – Μαυρομιχάλης από την Αρεόπολη, Πέτρος Σκαρπουτζάκος – Ιατρίδης από την Πανίτσα και Σωτ. Ζάρκος από το Ζυγοβίστι, ενώ συμπλήρωσε και τα ονόματα δύο ακόμη ατόμων που βρήκε μέσα από ιστορικές πηγές. Πρόκειται για τους Ι. Λιαράκο από την Κίττα και Παν. Μαυρομμάτη. Πρόσθεσε πως οι Σελιτσάνοι είχαν μια αξιόλογη μαχητική ομάδα και δε δίστασαν να μοιραστούν με τους υπερασπιστές της βέργας τα λιγοστά τους εφόδια, έστω κι αν ήξεραν πως θα έπρεπε να περιμένουν ένα χρόνο έως την επόμενη σοδειά.
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο με θέμα «Ταξίδι στην Ιστορία» του συνταξιούχου εκπαιδευτικού – συγγραφέα Χρήστου Δ. Πλακονούρη και η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς.

Με το πέρας τους προβλήθηκε το θεατρικό δρώμενο του Παύλου Κλάδη με θέμα «Η μάχη της Βέργας» με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, του «Λεύκιππου», του Συλλόγου Νεδουσαίων, του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες» και του Συλλόγου Γυναικών Σπερχογείας.
Χθες το πρωί, τελέστηκε δοξολογία στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού. Στο μνημείο των πεσόντων κατατέθηκαν στεφάνια από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Στυλ. Στασινόπουλο, το βουλευτή Δημ. Σαμπαζιώτη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, σμήναρχο Γρηγ. Δημακογιάννη, τον αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά, το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, το δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρα, τον πρόεδρο της Βέργας Γ. Χειλά και εκπροσώπους άλλων φορέων. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Ι. Σόλαρης.
Στην ομιλία του ο κ. Σόλαρης ανέφερε πως η μάχη της Βέργας ταπείνωσε την υπεροψία του Αιγύπτιου πασά Ιμπραήμ, αλλά και πως οι Μανιάτες, ομονοούντες, συνέβαλαν δύο φορές στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας με τη συμμετοχή τους στην έναρξη της Επανάστασης, αλλά και στη μάχη της Βέργας. Κατέληξε δε, λέγοντας πως η νίκη στη συγκεκριμένη μάχη ήταν νίκη της αδούλωτης ψυχής της Μάνης και της Ελλάδας.           
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βέργας  απήγγειλαν ποιήματα, ενώ μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.