Γαϊτανάρος: Όταν ήμουν πρόεδρος στη Μαύρη Θύελλα, έκανα τρία σοβαρά λάθη


 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
Ως τονωτική ένεση χαρακτηρίζεται από επαγγελματίες της Τριφυλίας η κίνηση του τριημέρου της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος και μιλώντας στο «Θ» εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη συνέχεια!
Βέβαια, η κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις μέρες των διακοπών, τις εξόδους των επισκεπτών – παραθεριστών μέρα και νύχτα, καθώς και τις καταναλωτικές συνήθειες και αγορές τους, όπως και των κατοίκων, ωστόσο διαφαίνεται πως σε γενικές γραμμές κάτι θα γίνει.
Κόσμος για το τριήμερο έχει «κατέβει» στην περιοχή και χθες αναμενόταν το μεγάλο κύμα των επισκεπτών και, φυσικά, να κυκλοφορήσει στα καταστήματα, ιδίως καφέ, μπαρ και εστιατόρια.
Στα ξενοδοχεία η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι ξενοδοχειακές μονάδες της Τριφυλίας που έχουν κλείσει συμφωνίες με μεγάλα πρακτορεία είναι γεμάτες με Ρώσους τουρίστες, και στη Μαραθόπολη και στην Κυπαρισσία και στο Καλό Νερό.
Οι δε Έλληνες, λόγω και της κρίσης, ψάχνουν και ψάχνονται αρκετά για τις διακοπές τους και επιλέγουν καταλύματα με χαμηλές τιμές και ολοκληρωμένα πακέτα προσφορών.
Εμείς μιλήσαμε χθες με επαγγελματίες στην Τριφυλία και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:
 
Κώστας Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας (ξενοδοχειακές μονάδες ARTINA στη Μαραθόπολη): «Η πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες αγγίζει το 100%. Στα ενοικιαζόμενα υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, για την ώρα, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον. Τα ξενοδοχεία τα έχει βοηθήσει πολύ η συνεργασία με πρακτορεία που φέρνουν Ρώσους, ενώ οι Έλληνες τηλεφωνούν, ρωτούν και το σκέπτονται. Η κρίση έχει επηρεάσει τον εγχώριο τουρισμό. Θέλουν να πάνε διακοπές οι Έλληνες, αλλά λιγότερες μέρες απ’ ό,τι προηγούμενες χρονιές. Η τάση δείχνει πως θα πάει καλά το καλοκαίρι και το ελπίζουμε».
 
Γιώργος Μίγγας, με εστιατόριο στη Μαραθόπολη: «Κόσμος έχει κατέβει αρκετός. Στην περιοχή μας, μπορώ να πω, περισσότερος από άλλες χρονιές. Είναι και οι Ρώσοι που κυκλοφορούν πολύ. Καλά πάει και μακάρι να πάει καλύτερα στη συνέχεια. Είναι, όμως, λίγο κουμπωμένοι και συγκρατημένοι, κυρίως οι Έλληνες, στις αγορές και τις παραγγελίες τους. Πιστεύω ότι θα πάει καλά η κίνηση και μέχρι στιγμής αυτό δείχνει η κατάσταση».
 
Μιχάλης Τοανόγλου, διευθυντής του Messina Mare Hotel στο Καλό Νερό και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Καλού Νερού: «Η περιοχή μας κινείται καλά. Εμείς, βέβαια, έχουμε πληρότητα με Ρώσους, αλλά και με συναδέλφους που συζητάμε υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές στην περιοχή μας. Βλέπω ότι ίσως πάει και λίγο καλύτερα από άλλες χρονιές. Ωστόσο, η κρίση έχει επηρεάσει τις διακοπές των Ελλήνων. Η περιοχή μας προσφέρεται για διακοπές και ο κόσμος δείχνει να προτιμά την περιοχή κάθε χρόνο και περισσότερο».
 
Σάκης Διονυσόπουλος, από το εστιατόριο – ψαροταβέρνα «Πέτρινο Μπαλκόνι» στο Καλό Νερό: «Βλέπω ότι έχει κόσμο για το τριήμερο και περιμένουμε να έχει καλή κίνηση όλο το καλοκαίρι. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα από το Πάσχα. Έχει βοηθήσει ο δρόμος από Αθήνα που μίκρυνε την απόσταση και το χρόνο και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, έχουν βοηθήσει τα ξενοδοχεία με τους Ρώσους και έχει βοηθήσει ο καιρός που προσφέρεται για διακοπές από νωρίς τη φετινή θερινή περίοδο».
 
Δημήτρης Καρυτινός, από το εστιατόριο – ψησταριά «Το Στέκι του Τζίμη» στην Κυπαρισσία: «Περιμέναμε περισσότερη κίνηση, αλλά δεν έχει φανεί κάτι ιδιαίτερο στην αγορά. Ίσως απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) να δείξει πόσος κόσμος έχει κατέβει στην πόλη και εάν θα κυκλοφορήσει. Πέμπτη και Παρασκευή η πλατεία είχε κόσμο, αλλά ήταν οι εκδηλώσεις του ΜΕΣΚ που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον. Η κρίση δεν επέτρεψε σε πολλούς ετεροδημότες να κατέβουν από Αθήνα, αλλά φοιτητές κατέβηκαν για τριήμερο. Ελπίζουμε να υπάρξει κίνηση…».
 
Γιώργος Δημητρόπουλος, από το cafe BarCODE: «Κίνηση έχουμε, από νεολαία. Παιδιά που τελείωσαν τα σχολεία και φοιτητές που κατέβηκαν για τριήμερο. Σήμερα (σ.σ. χθες) αναμένεται το μεγάλο κύμα επισκεπτών στην πόλη, λόγω και της παντριφυλιακής εορτής της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος στην Αγία Τριάδα.
Νέες και νέοι βγαίνουν, όμως, όπως καταλαβαίνετε, η οικονομική κρίση περιορίζει και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Πιστεύω, πάντως, να πάει καλά η κίνηση του καλοκαιριού».
 



Περιμένοντας τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
 
Της Μαρίας Νίκα

Μικρή ανάσα για τα ξενοδοχεία χαρακτηρίζει τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Σπύρος Λαγωνικάκος. Αντίθετα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος θεωρεί ότι δε θα προσφέρουν και πολλά, καθώς τα κουπόνια θα είναι ιδιαίτερα μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν που λειτουργούσε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας.
 
«Πληρότητα σε Έλληνες δε θα δούμε»
«Ο κοινωνικός τουρισμός είχε καταργηθεί. Τώρα έφτιαξαν ένα καινούργιο πακέτο και περιμένουν προσφορές από τα ξενοδοχεία. Βέβαια, αυτή τη στιγμή που το κάνουν, είναι πολύ αργά. Το ότι γίνεται, πάντως, είναι θετικό, έστω και τον Αύγουστο να λειτουργήσει, θα δώσει μια νέα ώθηση. Ίσως δούμε μια βελτίωση, αλλά την πληρότητα στους Έλληνες δεν πρόκειται να τη φτάσουμε, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» σημείωσε στο «Θ» ο κ. Λαγωνικάκος, ενώ πρόσθεσε: «Θα δούμε και τις τιμές που θα δώσει το κράτος, εξαρτάται και από το τι συμμετοχή θα έχει ο κόσμος, γιατί εάν είναι μεγάλη, θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Η Εργατική Εστία παλιά είχε τεράστιο πρόγραμμα, 7ήμερες διακοπές».
 
«Είναι λίγα τα κουπόνια»
«Έχει καταργηθεί ο κοινωνικός τουρισμός της Εργατικής Εστίας και ισχύει ο κοινωνικός τουρισμός του ΕΟΤ, που όμως δεν έχει ιδιαίτερη αξία ως προς τα ξενοδοχεία. Ο κοινωνικός τουρισμός που είχε βαρύτητα ήταν αυτός της Εργατικής Εστίας, που τώρα έχει πάει στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Γι’ αυτόν λένε διάφορα, αλλά ακούμε ότι θα είναι μόνο 100.000 κουπόνια, άρα κι αυτό δεν έχει αξία. Παλιά ο κοινωνικός τουρισμός είχε 500.000 – 550.000 κουπόνια, τώρα θα δώσει μόνο 100.000, αλλά κι αυτό δεν έχει γίνει πράξη ακόμη. Και θα εφαρμοστεί από το Σεπτέμβρη» παρατήρησε ο κ. Αγγελόπουλος.
«Ο ΕΟΤ και ο ΟΓΑ το έχουν κάνει, αλλά αυτό δε δίνει λύση στα ξενοδοχεία, είναι λίγα τα κουπόνια. Θριαμβολογούσε κι έλεγε η ιστοσελίδα για 500.000 κοινωνικούς τουρίστες αγρότες, ενώ την ίδια στιγμή από κάτω έγραφε ότι 120.000 θα κληρωθούν. Με συγχωρείτε, κοροϊδεύει ο ένας τον άλλον; Δηλαδή, από 500.000 δικαιούχους, θα κληρωθούν 120.000 κουπόνια».