Γ. Σαλαβαντάκης: «Όχι στην οπλοφορία των Βουλευτών, Ναι στην εξάσκηση των αστυνομικών»


ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΣΟΚ
 
Υπάρχουν ταλέντα, αλλά χρειάζονται δουλειά

 
 
Ολοκληρώνεται σήμερα στο σκοπευτήριο της Καλαμάτας, κοντά στο πεδίο βολής, βόρεια του ποδοσφαιρικού γηπέδου, «Γ. Λουκαρέας», το 3ημερο σεμινάριο σκοποβολής που διοργανώνει ο Αθλητικός Σκοπευτικός Όμιλος Καλαμάτας. Τα μαθήματα, που ξεκινούν από το πρωί και μετά από ένα διάλειμμα 3-5 μ.μ., διαρκούν μέχρι το βράδυ είναι υψηλού επιπέδου και αυτό εγγυάται η παρουσία ενός πρωταθλητή, του Γιώργου Σαλαβαντάκη, ο οποίος στο περιθώριο των προπονήσεων μίλησε προχθές στο «Θ» για τη σκοποβολή, απαντώντας και σε δύο κρίσιμες ερωτήσεις…

Όπως τόνισε ο κ. Σαλαβαντάκης ο κυνήγι έχει δώσει στον ίδιο και στους περισσότερους το έναυσμα ν΄ασχοληθούν με τη σκοποβολή, ενώ ακόμη και τα νέα παιδιά 15-16 ετών παροτρύνονται από τους γονείς τους που συνήθως είναι κι αυτοί κυνηγοί («κι εκεί καταλήγουμε» τόνισε μάλιστα ο ίδιος»).

Για το επίπεδο στην Καλαμάτα και τις προοπτικές ανάπτυξης τόνισε:
«Στον ΑΣΟΚ γίνεται πολύ καλή προσπάθεια. Στην Καλαμάτα υπάρχουν παιδιά που μπορούν να ρίξουν και υπάρχουν και ταλέντα, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά. Γενικά αν δεν έχουν δίπλα τους γνώστες του αντικειμένου, έναν προπονητή δίπλα, είναι δύσκολο για ένα παιδί να εξελιχθεί.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει μια πολύ καλή ομάδα, ειδικά στο σκητ ανδρών, με εμένα, τον Μαυρομμάτη και τον Μίττα, ο οποίος κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο πριν λίγες μέρες στους Μεσογειακούς της Τουρκίας. Το επίπεδο είναι καλό και υπάρχουν αθλητές πίσω. Αν και η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα και τις Ομοσπονδίες πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον στο σκητ και γενικά στην σκοποβολή.
Το κακό είναι ότι η σκοποβολή είναι ακριβό σπορ. Για να ξεκινήσεις τη σκοποβολή χρειάζεται ένα όπλο, που έχει αρκετά μεγάλο κόστος. Μια προπόνηση αν έχεις βοήθεια από ένα σύλλογο, απαιτεί 4 ευρώ για κάθε γύρο και 5 για τα φυσίγγια, δηλαδή 9 ευρώ για κάθε γύρο».
Για το αν υπάρχει όριο ηλικίας στο άθλημα ο Χανιώτης παγκόσμιος πρωταθλητής που έχει στο παλμαρέ του δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες τόνισε ότι τα αντανακλαστικά και ο ενθουσιασμός δίνουν υπεροχή στους νεότερους και περίπου στα 50 ένας αθλητής σταματάει τον πρωταθλητισμό, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως η περίπτωση του Ιταλού Αντρέα Μπενέλι, ο οποίος στα 45 του κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι χρειάζεται τεράστια προετοιμασία για να βρεθείς σε επίπεδο πρωταθλητισμού, με πάρα πολλές ώρες στο σκοπευτήριο, ντράι σούτινγκ στο σπίτι και πρόγραμμα στο γυμναστήριο.
Στην ερώτηση για το αν πρέπει να οπλοφορούν οι βουλευτές, ο Γιώργος Σαλαβαντάκης, απάντησε:
«Τα όπλα πρέπει να είναι στα σκοπευτήρια και όχι στους δρόμους, όποιος και να τα κρατάει. Δεν θα εναλλάσσουμε ταυτότητα βουλευτής-άνθρωπος-σκοπευτής. Τα όπλα στα σκοπευτήρια, τέλος!».
Επίσης κατηγορηματικός ήταν όσον αφορά στην εκπαίδευση των αστυνομικών:
«Είμαι σίγουρος ότι οι αστυνομικοί δεν κάνουν καθόλου βολές γιατί πολύ απλά δεν τους πληρώνουν τις σφαίρες για να κάνουν προπόνηση.
Έχω πάρα πολλούς φίλους αστυνομικούς, οι οποίοι πηγαίνουν στα σκοπευτήρια και κάνουν προπόνηση με δικά τους έξοδα κι έτσι που είναι οι μισθοί πια είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουν. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό.
Δεν είναι δυνατόν ένας αστυνομικός που διακινδυνεύει καθημερινά τη ζωή του να μην ξέρει από όπλα. Εγώ που ρίχνω 20 χρόνια και κάνω πρωταθλητισμό, αν σταματήσω 3-4 μήνες θα μπω στο σκοπευτήριο και θα έχω χάσει τον …μπούσουλα. Θα ‘μαι σε ένα τελείως άλλο επίπεδο. Είναι δυνατόν ένας αστυνομικός που από το όπλο κρίνεται η ζωή του και των συνανθρώπων του να μην ξέρει να το χρησιμοποιήσει;».