Δείτε συνεντεύξεις από τους συντελεστές της ταινίας “Πριν τα μεσάνυχτα” που γυρίστηκε στη Μεσσηνία (βίντεο)


Όλες οι διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου
 
Γιατί θέλει ο Σαμαράς τις αλλαγές, οι αντιδράσεις των δημάρχων…
 
Σεισμικές αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει η πρόθεση του πρωθυπουργού να αλλάξει τον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, προκαλώντας ταυτόχρονα ποικίλες αντιδράσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους δημάρχους και, μάλιστα, από εκείνους που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία…
Τόσο οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, όσο και το δημοσίευμα της «Καθημερινής» δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, τις αλλαγές αυτές επιθυμεί ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, που έδωσε οδηγίες στον υπουργό Εσωτερικών και στους στενούς του συνεργάτες να επεξεργαστούν έναν εκλογικό νόμο κατά το πρότυπο της Γερμανίας και της Κύπρου.
Ο πρωθυπουργός, όπως μας έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επιδιώκει, από τη μια, να κάνει «επανάσταση» – και, μάλιστα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος – στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, από την άλλη, να εκλεγούν όσο το δυνατόν ισχυρές και υπερκομματικές προσωπικότητες, που θα ενώνουν τις τοπικές κοινωνίες απέναντι στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.
 
Βασικοί άξονες
Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που θα επιφέρει ενδεχόμενος νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι:
-Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους, από το οποίο θα εκλέγεται ο δήμαρχος…
-Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος, εφόσον θα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50% και πάνω…
-Το ποσοστό εκλογής του δημάρχου από τον α΄ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42%, καθώς υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των δημοτικών συμβούλων…
-Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι…
-Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι, εφόσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%…
 
Η εκλογή δημοτικών συμβούλων
-Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις…
-Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο…
-Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο, εφόσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους, συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο…
-Δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι πρώτοι  (π.χ. 41 για το Δήμο Νέας Σμύρνης) σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο δήμαρχο έχουν στηρίξει…
-Καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο…
 
Ο ρόλος του δημάρχου
-Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο…
-Ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό το δήμαρχο…
-Αλλάζουν ο «Καλλικράτης» και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων…
 
Οι υπέρ και οι κατά
Οι διαρροές στον Τύπο για αλλαγή στην εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων προκάλεσαν, πάντως, τις αντιδράσεις- κυρίως- των δημάρχων της περιφέρειας, ενώ, αντίθετα, υπέρ των αλλαγών τάσσονται οι δήμαρχοι των μεγάλων αστικών κέντρων και των Δήμων της Αττικής. Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει – προς το παρόν σε χαμηλούς τόνους – και δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. «Το νέο σύστημα ενισχύει τη λογοδοσία μεταξύ δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη παράλυση», σχολιάζουν αυτοδιοικητικά στελέχη, που είναι αντίθετα στο ενδεχόμενο αλλαγών. Οι συνομιλητές του κ. Σαμαρά, ωστόσο, απαντούν: «Εδώ κυβερνάται μία χώρα από τρία κόμματα, οι Δήμοι δε θα τα καταφέρουν;» και προσθέτουν ότι οι αλλαγές στον «Καλλικράτη» και τον Κώδικα των Δήμων θα εξομαλύνουν τις όποιες δυσλειτουργίες εμφανιστούν από δυσαρμονία δημάρχου-Δημοτικού Συμβουλίου…
Να σημειωθεί, όμως, ότι οι 5 δήμαρχοι των μεγαλύτερων Δήμων της χώρας, που μάλιστα προέρχονται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με κοινή δήλωσή τους κατέθεσαν τη στήριξή τους στον υπό εκκόλαψη νόμο. Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιου πρότειναν με άλλο ψηφοδέλτιο να κατεβαίνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και με διαφορετικό οι σύμβουλοί τους. «Να εμποδίσουμε την ομαδοποίηση των προσώπων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.
 
Η ουδετερότητα της ΚΕΔΕ
Πάντως, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε πριν από λίγες μέρες στα Ιωάννινα ο υπουργός Εσωτερικών, αν και προκλήθηκε από δημάρχους-συνέδρους, απέφυγε να κάνει αναφορά στο νέο εκλογικό νόμο, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η ΚΕΔΕ δεν έθεσε θέμα αλλαγής στην εκλογή δημάρχων»…
Άλλοι δήμαρχοι ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος από τις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές… Ένα, πάντως, έχει ξεκαθαριστεί. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν τελικά στις 25 Μαΐου του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως ήδη έχουν γράψει εδώ και καιρό τα «Επίκαιρα»…
ΠΗΓΗ: e-epikaira.gr/ του Νίκου Στέφου