Διαμαρτυρία για το αδιέξοδο στο διορισμό του αντικαταστάτη πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Της Μαρίας Νίκα
 
Τελικά, η κατάσταση με τους συνταξιούχους που δεν έλαβαν κανονικά ή καθόλου τη σύνταξή τους, αντί να βελτιωθεί, χειροτέρεψε. Έτσι, όπως συνέβη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή είχαν περάσει σχεδόν 100 άτομα που αντιμετώπισαν πρόβλημα από το ΙΚΑ Καλαμάτας, χθες Δευτέρα είχαν φτάσει περίπου τα 300.
Άλλοι που δεν έλαβαν σύνταξη λόγω λαθών σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ή επειδή αυτά δεν είχαν καν δηλωθεί και άλλοι επειδή είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται αρκετά λόγω αναδρομικής κράτησης του ΕΚΑΣ, που έχει κοπεί, προκειμένου να επανεξεταστεί ποιοι θα το παίρνουν, ανάλογα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια. Για παράδειγμα, κύριος, ο οποίος περίμενε στην ουρά, μας έδειξε το βιβλιάριο τραπέζης του, όπου από 725 ευρώ σύνταξη, αυτόν το μήνα είχε πάρει σχεδόν 450. Βρέθηκε, λοιπόν, στο ΙΚΑ να ρωτήσει τι είχε συμβεί.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΙΚΑ Καλαμάτας, Γιώργος Σαραντόπουλος, παρατήρησε ότι όλο το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί για να εξυπηρετηθεί άμεσα ο κόσμος, ενώ υπολόγισε ότι ίσως οι συνταξιούχοι που θα περάσουν από το ΙΚΑ Καλαμάτας με τα παραπάνω προβλήματα, φτάσουν τους 500.
 
«Η απογραφή δε θα έπρεπε να είχε γίνει από τράπεζες»
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Βήμα online, «όπως δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ήδη την Παρασκευή εξυπηρετήθηκαν 12.500 συνταξιούχοι, ενώ τονίζει ότι εντός της ημέρας (για χθες) θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα τακτοποιηθεί το σύνολο των συνταξιούχων. “Πρέπει να τηρήσουμε τους νόμους, επί έξι μήνες δεν τους τηρούσαμε” είπε ο κ. Σπυρόπουλος στο MEGA.
Αν δεν ολοκληρωθεί η απογραφή μέχρι 6 Ιουνίου, η ταλαιπωρία θα παραταθεί για ένα μήνα” δήλωσε ο πρόεδρος εργαζομένων του ΙΚΑ, Γ. Κυριακόπουλος, τονίζοντας ότι η απογραφή δε θα έπρεπε να είχε γίνει από τράπεζες, αλλά από το ίδιο το ΙΚΑ.
Όσοι δηλώσουν τα στοιχεία τους έως την 6η Ιουνίου 2013, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και τις επόμενες στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Εάν δηλώσουν τα στοιχεία τους μετά την 6η Ιουνίου, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και πάλι από το υποκατάστημα, μετά την πληρωμή των συντάξεων μηνός Ιουλίου στα πιστωτικά ιδρύματα».