Μαθήτριες και μαθητές της Δ’ τάξης καθάρισαν την παραλία του Αϊ-Λαγούδη! (Φωτογραφίες)


Υπομονή θα πρέπει να κάνει ο Δήμος Καλαμάτας αλλά και οι έξι (6) πολίτες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό την ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας.
Η αρχική ορισθείσα ημερομηνία για όλες τις υποθέσεις ήταν η 5η Ιουνίου. Επειδή, όμως, η εισηγήτρια του θέματος δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς για όλες τις υποθέσεις, η εξέτασή τους θα αναβληθεί για τις αρχές του 2014 και συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι βάσει της αίτησης που έχει καταθέσει από το Φεβρουάριο του 2012 ο Δήμος Καλαμάτας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως πρώτο λόγο ακύρωσης προβάλλει την «παράλειψη υποβολής του επίμαχου ΓΠΣ σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης», κάτι που συνιστά παράβαση του νόμου. Η νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει «τη διενέργεια στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης πριν από την έγκριση σχεδίων και προγραμμάτων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αφορούν, μεταξύ άλλων, τον πολεοδομικό ή χωροταξικό σχεδιασμό».
Ο δεύτερος λόγος ακύρωσης του ΓΠΣ Καλαμάτας, σύμφωνα με τη δικηγόρο του Δήμου, είναι η «μονομερής τροποποίηση του ΓΠΣ σε ουσιώδεις ρυθμίσεις αυτού, χωρίς αναπομπή στα γνωμοδοτούντα όργανα», κάτι που επίσης συνιστά παράβαση του νόμου. Πρόκειται για αλλαγές των ρυθμίσεων της μελέτης του ΓΠΣ που αφορούν στην περιοχή του ορεινού όγκου, την περιοχή του Νέδοντα, αλλά και την περιοχή του Μπουρνιά.